Valer Simion Cosma

Care e contribuția intelectualilor la democrație?

Unul dintre argumentele principale ale celor care propun restricționarea dreptului de vot în funcție de educație (gen Bacul drept condiție pentru a putea vota, cum recent propunea CTP, în tradiția lui Horia Roman Patapievici și a lui Liiceanu) este că masele needucate votează greșit și aduc la putere dictatori, urmînd replica standard: „Hitler a fost ales democratic!”.

Prin urmare, consideră aceștia, e indicat să aibă drept de vot doar cei cu un anumit nivel de educație, cu o „înțelegere superioară” a vieții și a rosturilor societății, cei capabili să discearnă între bine și rău, care nu-și vînd votul pe o sticlă de ulei și promisiunea deșartă a unor măriri de salarii, ajutoare sociale sau pensii (mită electorală, după mintea unora), pentru a evita repetarea unor astfel de greșeli. Cu alte cuvinte, trebuie să învățăm din erorile înaintașilor și să punem botniță impulsurilor democratice populare, că ne pot duce la rău.

Ce omit să spună cei care vin cu o astfel de propagandă anti-democratică e că în situațiile dezastruoase menționate, votul popular care ar fi propulsat (cel puțin parțial) un dictator și un regim tiranic, a fost prefațat, stimulat și completat de aportul esențial al …. intelectualilor, al vîrfurilor societății, atît ca nivel de pregătire, de „înțelegere a mersului lumii”, cît și la nivel de poziții în ierarhiile socială și instituțională. Exemplul clasic în acest sens îl vedem la… ați ghicit, Hitler, care fără suportul și zelul oportunist al unor hălci întregi din elita intelectuală germană, nu putea face cele făcute. Mai ales că nu i-a mers tocmai bine cu votul popular.

Desigur, expedierea în explicații facile cu „votul popular greșit” și „nebunia/diabolismul unui lider charismatic” e o metodă facilă și eficientă de de-responsabilizare a intelectualilor și a altor categorii de elite educate și înstărite, care, nu de puține ori, trag foloase grase din instalarea unui astfel de regim.

„Omorîrea unui întreg popor n-a fost întreprinsă numai de un grup relativ restrîns, aparținînd trupelor naziste de elită sau Gestapo-ului, cei pe care am ajuns să-i judecăm drept criminali. (…) Însă cei care au ucis în mod direct, precum și cei care i-au trimis să o facă și apoi i-au ovaționat au avut cu toții complici. Intelectualii și savanții germani au furnizat ideile și metodele care au condus la acest măcel unic în istorie și tot ei au fost cei care l-au justificat. (…) Mai bine de un deceniu, multe domenii de cercetare, de fiecare dată altele – în funcție de interesele politicii naziste, evaluate cu șiretenie – au fost implicate în operațiunea amintită. Antropologia fizică și biologia, toate ramurile științelor sociale și umaniste au participat la ea, pînă cînd au intervenit inginerii, cei care au construit camerele de gazare și crematoriile. (…) Un număr impresionant de savanți și intelectuali pe care îi vom cita aici, asemeni tuturor celorlalți inși care au fost părtași la eforturile întreprinse de germani înainte de război și în timpul războiului, erau în mare parte oameni cu o poziție socială înaltă, profesori universitari și membri ai academiei, dintre care unii se bucurau de recunoaștere mondială, autori de renume, invitați să predea în străinătate, adică acel gen de oameni cu care universitarii din țările aliate obișnuiau să se întîlnească și să stabilească legături la congresele internaționale.”

– Max Weinreich, Universitățile lui Hitler. Contribuția intelectualilor la crimele Germaniei împotriva evreilor, Polirom, 2000.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Care e contribuția intelectualilor la democrație?

 1. Ross

  Democrația trebuie făcută de politicieni, nu de intelectuali. Intelectualii pot avea idei, discută, scriu, publică, inovează etc. Ei sunt o elită, dar în sfera gândirii și creației, nu în cea a acțiunii politice.
  Hitler rămâne în istorie ca un jeg, pe când Heidegger un geniu care a greșit în politică (în filosofie, nu prea!). Cu cât a diminuat valoarea operei lui Celine datorită antisemitismului lui sălbatic? Ca să nu dăm exemple din intelectuali români…
  Responsabilitatea intelectualilor se manifestă față de domeniile lor, nu față de acțiunile escrocilor, sceleraților, impostorilor etc. din politică. Meritocrație și democrație nu prea merg împreună. Ei vor mai sus, mai departe, mai eficient etc., poporul votant vrea mai călduț, mai multă bunăstare. Uitați-vă la ce se întâmplă în universitățile din România, spre exemplu: sunt aleși ca lideri băieți populari, nu nebunii care vor schimbări drastice.
  Despre erorile înaintașilor, putem să le stoarcem de toate învățămintele, dar s-ar putea ca acestea să folosească la prea puțin în vremurile care se anunță, când deja atât intelectualii cât și democrația au cam căzut în dizgrație. Dac-am trăi în intelocrație și-am duce-o rău, atunci da, intelectualii ar purta o mare vină.

  Reply
  • laur22

   Elitismul shi lectzia Burleanu

   Dementza numele tau e Ross (ma rog unul dintre ele)
   Tu te contrazici pe tine shi nici nu itzi dai seama de asta,
   Tu zici va „telectualii” ca „meritocratzii” vor „mai sus, mai departe, mai eficient ”
   Cata vreme poporul votant, vulgul, aureas mediocritas vrea : „mai călduț, mai multă bunăstare.”
   Ceea ce in mintea ta rasucita shi dementa de atata propagada cata galgaie din ea e incompatobil.
   Mai agitatule mai , mai maimutza electrocutata cu mintea pe bigudiuri, mai cum am putea noi oare sa traim mai bine daca am fi condushi de astai de „meritaocratzi” tai despre care tu insatzi spui ca sunt incompatiblili cu „mai cofortabil, mai muta bunastatre ” ?
   Cum pot sa fie shi altfel decat toxici pentru popor gasca dement a ceea ce tu denumetsi „elite” altzii le numesc dememntzi furioshi shi autisti astia despre care tu gargarisesti ca „altius fortius citius” , cand pana shi tu admitzi ca olimpismul lor este incompatibil cu idealurile noastre ae majoritatzii de nici prea cald nici perea rece dar pe cat se poate cat mai mult confort.
   Despre utilitatea educatziei asa in general pentru prosperiate uitate shi tu USA e pe locul 9 la testele PISA shi n-a stat cu adevrat bine la educarea vulgului niciodata shi cu toate astea …… exemplu shi mai devastatator compara rata nivelul university attendance Elvetzia vs Finlanda in perioada de gratzie 1990-2000 shi exlica-mai de ce deshi university attendance era in Elvetzia de 1/3 din cea din Finlanda dar prosperiatate ere usor superioara in Elvetia fatza de Finlanda shi nu nu e pe banci deoarece sistemul bancar produce doar 2% din PIB-ul Elvetziei ?
   Draga Ross incereca sa nu mai fii atat de papagal (adica din gura ta sa vorbesca numai interesul altora) shi inceraca sa citetsi shi cartzi contra gargarei mainstream pe care o comsumi pe nemestacate de le TV ori revistele glossy anexe ale acestuia,
   Shi inceraca sa intzlegei lectzia Burleanu.
   Atunci cand alegatori sunt ratzionali alegerile se castiga cu „mai caldutz shi mai confortabil” pe votul „vulpitzelor mov” shi a ligii de fussball shi nu pe gloria reala a zeilor atotputernici care cu adevrat au facut „altius fortius citius” shi care au primit shi ungere din partea lui sir Alex Ferguson.
   Zelul care s-a inconjura de demtzi furiosi aidoma tzie a uitat ca alegerile se fac nu pentru gloria lor de zei ci pentru comfortul nostru de oameni.
   Shi a pierdut, a pierdut urat rau de tot.
   Nu pentru ca the incumbent ar fi manarit alegerile ci pentru ca era ilogic sa zeul cu alaiul sau de papagali autisti shoi vesnic croncanitori sa le catige.
   De pe urma zeului in mod oboectiv shi masurabil ar fi castigat putzin dintre votantzi shi ei stiau asta pana shi tu daca faci un efort ia putea afla asta.
   Inceraca sa intzlegi asta (nu ca uneori algerile nu s-ar castiga in mod ilogic pe mana isteriilor provocate de mashinaraia propagandei).
   Inceraca sa nu mai fii doar un autist furios, incerca sa izto imaginezi ca ar trebui sa itzi folosesti nu doar tzie ci shi noua, ca dar din dar se face rai, ca the pelasure is greater if you can share it.
   O sa-tzi folosesca nu doar tzie.
   Ci shi noua .
   Caci pana shi zeul ar fi putut sa castige alegerile daca s-ar fi comportat pentru cateva momente atunci in preajma alegerii ca un om politic shi nu doar ca un zeu atot puternic shi atot stiitor.
   Asha ca adevar itzi zic tzie : live long and prosper !
   Nu-I asha ca semana izbitor cu “mai călduț, mai multă bunăstare” ?

   Reply
 2. romanish?

  Intreaga societate germana a fost implicata direct in sinuciderea evreilor vorbitori de idish inca din vremea lui Bismark! Cel care i-a impins pe aici, de au ajuns sa formeze vreo 10 la suta din corpul national, chiar daca nu tuturor li s-a redat si cetatenia” pierduta.

  Reply
 3. Dumitru

  Romania Curata pare a fi singurul loc in galaxia „societatii civile” unde se pot spune lucruri incomode. Pentru ca intrebarea din titlu face referinta la una din problemele fundamentale ale post-decembrismului roman : cea a elitelor si, implicit, cea a valorilor. Situatia actuala este de-a dreptul distopica : pentru a fi recunoscut ca „referinta intelectuala” de catre minoritatea extrem de vocala #rezist trebuie sa reciti crezul anti-PSD si anti-Dragnea in forma recepta. Si, culmea, este de multe ori suficient sa o faci pentru a accede la laudele multimii. Pana si AMP a patit-o, cand spunand adevarul a fost retrogradata la grad de potential eretic si „sustinator al lui Dragnea” pe diverse forumuri, inclusiv pe-aici. Cred ca multi oameni rezonabili anti-PSD isi dau seama ca e o problema, ca #rezist impun astazi o limba de lemn demna de stalinisti (sau, vorba articolului, de nazisti). Insa nici o solutie nu va fi posibila atata timp cat nu e pusa in discutie metoda de recrutare a acestor „elite”. Originea fenomenului poate fi gasita in 1990, cand refuzul lui Adrian Paunescu de a integra un partid „de dreapta” i-a garantat o ura tenace din partea celor care de pe atunci se plasau in opozitia anti-FSN. Iar aceasta ura s-a manifestat nu numai prin marginalizarea politica (dealtfel acceptabila intr-un sistem democratic) dar si prin marginalizarea intelectuala, inacceptabila in conditiile in care era vorba de cel mai valoros om de litere roman contemporan mie. Ceea ce s-a intamplat cu Paunescu s-a intamplat mai putin vizibil la toate nivelele ierarhice ale societatii. Cei care n-au fost epurati au devenit sau colaboratori (asumandu-si discursul politic corect) sau chiar ideologi, cei promovati fiind exact acestia din urma, in ciuda valorii lor de multe ori nule sau indoielnice. Acum ar fi momentul ca acesti indivizi sa fie inlocuiti cu valori adevarate.

  Reply
  • Ross

   Dacă Păunescu, cu alura lui de secretardepartidcumsecadedarrevoltatdecâtereleblablabla a fost cel mai valoros om de litere contemporan dvs, înseamnă c-ați murit demult, după o scurtă viață, într-un târg din prafurile Olteniei, în care-a poposit într-o seară Cenaclul Flacăra. Păcat, ați pierdut multe…
   A propos de valorile adevărate cu care să înlocuim îndoielnicii, unde sunt? (Cu excepția lui Tăriceanu, desigur. De care, dacă era ceva mai adevărată, justiția putea să ne priveze ieri :))) )

   Reply
   • Dumitru

    „Dacă Păunescu, cu alura lui de secretardepartidcumsecadedarrevoltatdecâtereleblablabla a fost cel mai valoros om de litere contemporan dvs…” Raspuns tipic de #rezist spalat pe creier. Un raspuns de om intreg la cap ar fi adus alte nume, argumente de valoare artistica. Dar ce sa vezi, toata productia literara a „elitei intelectuale” post-decembriste este (global) mai slaba decat a lui Paunescu si cantitativ si (mai ales) calitativ. Presupunand prin absurd ca sunteti cinstit intelectual, uitati aici cateva extrase si dati-mi in schimb referinte catre texte care va ating mai mult cand le cititi.
    http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/povara.php
    https://zorele.wordpress.com/2013/12/20/ignatul/
    https://www.versuri.ro/versuri/adrian-paunescu-idologie-perfecta-_ky67.html
    Ca sa va scutesc de o deversare de venin, ca rezumat al urii anti-Paunescu am gasit articolul urmator in RL : https://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cum-a-ajuns-adrian-paunescu-erou-205082.html . Insa pana si aici ultimul paragraf e teribil, pentru ca ii recunoaste lui Paunescu locul langa Eminescu (care la randul lui e vazut ca un obstacol de „noua garda”). In orice caz, pour le meilleur et pour le pire, va mai trece ceva apa pe Dunare pana cand vor ajunge Cartarescu si Herta Muller sa fie cunoscuti, preferati si iubiti de romani in locul lui Eminescu si Paunescu.

    Reply
    • Radu

     @Dumitru
     Să asociați atitudinea civică #rezist, antiDragnea și anti-mitocăniapesedistă cu o mișcare politică dubioasă, cu ”limbaj de lemn” și ”atitudine stalinistă”, în condițiile în care oameni extrem de diferiți (de la conservatori și religioși, la liberali atei) și-au asumat-o din patriotism sincer și disperare și mai sinceră, asta numai un privitor credincios de Antena 3 poate să o facă. Deoarece doar acel post de televizune promovează mișcarea rezist ca ceva malefic-statparalel-soroșist-codruțakoveșist-tefelist etc etc.

     Reply
     • Dumitru

      Incepusem sa scriu un mesaj mai high-level, dar e pierdere de timp. Raman mai factual :

      1. Nu am televizor, sorry… Asa ca partea cu Antena 3 cade.

      2. A propos de mitocanie, patriotism si de fapt boala de nervi ia uitati aici un citat de pe contul facebook rezistoficial (pe care le puteti gasi in multe alte conturi) :
      „Dragnea, Dăncilă, Carmen și Olguța se îndreaptă vertiginos spre acuzația de genocid aidoma mentorului lor Ceaușescu. Numai dacă numărăm morții de rujeolă, morții de gripă, copiii morți în orfelinate, morții din lipsa medicamentelor și morții din lipsa autostrăzilor, au atins deja 1000 de morți în numai câțiva ani la fel ca fondatorul PSD la revoluție, criminalul ruso-rom Ivan Ivanovici Iliescu.”
      Nivelul este exact acelasi cu al vanatorilor de burgheji din timpul stalinismului.

      3. In Romania reperele ideologice sunt o pacaleala. Socialistii sub Ponta au facut politica liberala (poate cea mai pura in UE), liberalii s-au inscris in PPE, oamenii de dreapta traiesc din contracte cu statul, iar „patriotii” fac presiune asupra guvernului cu ajutorul instantelor straine, nefiind in stare sa atraga electoratul, care isi da seama ca sunt de fapt niste hoti si mai mari decat aia de la guvern.

      4. De acord cu disperarea. Insa uitati-va un pic cine sunt persoanele care exploateaza aceasta disperare. Toti sunt bine mancati, imbracati, cu avere, etc. Si dau din gura pentru a ajunge sau ramane la putere. Daca v-ati alege lideri credibili, poate ar fi mai OK. Din cand in cand se mai intampla. De exemplu, Nicusor Dan si Clotilde erau credibili sa conduca USR. A venit insa securistii cu un „referendum” idiot si a stricat tot ce facusera aia. Ai de ce sa fii disperat.

    • taunul77

     @Dumitru: Esti tu un intelectual rasat. Ca Manechinul Repetent de la ALDE. Caruia ii tot faci pe aici propaganda.

     Reply
 4. Ghita Bizonu'

  „Vai de cel prin care vine sminteala!”
  Insa din pacate nu prea se aplica.
  Ca tai scris Hitler … Adolf fara Doktor Goebbels (autentic doctorin filozofie la Heidebrg) si altii ca acesta .. nu ar fi depasit pragul de agitator de cafenea … si de latfgel ideilelui Hitler erau si ele culese de laintelctuali (asta fara a-o diminua exceptionaul talent oratoric)

  Reply
 5. taunul77

  Problema in Romania e cum sa aducem cat mai multi oameni la vot. Nu sa restrictionam participarea. Paturile educate – daca le pasa de tara si dau p-afara de spirit civic – nu au decat sa mearga la urne in ziua alegerilor, nu pe la schi, la plimbare prin parc sau la o cafea in mall. Iar dupa sa se mire ipocrit ca iarasi a votat gresit poporul. Diferenta sa face in ziua votului, nu ulterior, pe social media sau pe la proteste. Au si astea rostul lor, dar nu ele sunt factorul primordial.

  Reply
 6. danny

  Eu sunt foarte multumit de cum se desfasoara votul acum. Avem conducatori care ne reprezinta 100% societatea, ce sa ne mai dam pe dupa dud. Inculti, analfabeti functional, fara valori morale. Pur si simplu nu ar avea cum sa iasa altceva la vot nici daca l-am restrictiona. Este bine asa rau.
  Cand societatea se va insanatosi (daca) vom avea si liderii pe care ii meritam.

  Reply
 7. Nelu Stiuca

  ODATA cu UCIDEREA LA VIENA A LUI Marin Ceaușescu, fratele mai mare al dictatorului Nicolae Ceaușescu, care fusese in ultimi 16 ani, pana in dec 1989, șeful Agenției Economice a României la Viena, S-A DAT SI STARTUL (de catre aparatori- tradatori ai patriei) DISTRUGERII economico-financiare a ROMANIEI (privatizarea NORD-SUD; EST-VEST e o mare vrajeala oferita de MAFIA interna pentru……….. ).
  A sevedea ce/cine au facut cu; creeantele externe EXISTENTE IN DEC 1989 de miliarde de dolari ale RO, cu SISTEMUL BANCAR ROMANESC,(depozitele bancare ), cu INDUSTRIA(inclusiv cea de aprare) si AGRICULTURA Ro, cu AVUTIA NATIONALA (bogatiile solului si subsolului, fauna, padurile, etc), cu alungarea din tara a peste 5 milioane de romai, cu banii FURATI din BUGETUL TARII (prin administratia publica centrala si locala supradimenisonata, cu salarii si pensii speciale), etc

  Reply
 8. ??????

  Ce ați făcut cu banii dacă aveați acel aproximativ un miliard de dolari despre care englezii îl acuză pe Soros că i-ar fi obținut în mod ilegal din Banca Angliei ?

  Reply
 9. Costel Constantinescu

  Vad ca autorul, contrar lui CTP, vrea sa limiteze dreptul la vot al intelectualilor! Propun o cale de mijloc, si anume, SA LI SE PERMITE SA VOTEZE CELOR CARE RASPUND CORECT (FARA SUFLAT) LA URMATOARELE DOUA INTREBARIș
  1. CUM SE NUMESTE TARA IN CARE TRAIESC;\
  2. CE LIMBA VORBESC;
  3. CARE E PRIMA LITERA A ALFABETULUI.
  In felul acesta, masa votantilor se va reduce la 50%, noi fiind siguri ca vor vota numai persoanele cu discernamant.

  Reply
 10. Nelu Stiuca

  ZEFLEMEAUA

  de Camil Petrescu

  Motto: „Românii e deştepţi !!!“.
  Când va veni sfârşitul lumii
  Românii nu vor fi atenţi
  Isus a spus: „Talita kumi“
  Dar nu pentru inconştienţi.

  Iar Ziua Domnului, ca hoţul
  În miez de noapte va sosi
  Femeia va dormi, iar soţul
  Reviste porno va citi.

  N-avem conştiinţa tragediei
  Si totul luăm „à la légere“
  Noi, campionii băşcăliei
  Am compromis orice mister.

  Avem o scuză de faţadă:
  „Lasă, că merge şi aşa!“
  Trădăm la primul colţ de stradă
  Şi-apoi încălecăm pe-o şa.

  Senzaţia e de plutire
  De infinit paraşutism
  Noi am făcut mişto subţire
  Şi de marxism, şi de fascism.

  Ce Decebal şi Burebista?
  Ce patriotul cărturar?
  Trăiască Miţa Biciclista
  Şi berea rece la pahar!

  Mitică veşnic să trăiască
  Şi noi pe lângă el, noroc!
  Filozofia chelnărească
  E tot pe loc, pe loc, pe loc!

  Întreaga drojdie se scurse
  Din mahalale de Fanar
  Şi-n loc să fim un roib de curse
  Noi am ajuns din cal – măgar.

  Pe primul loc e-njurătura
  Ea pentru toate e un leac
  Simţi cum îţi umple gura
  O moştenim din veac în veac.

  Noi „facem“ şi „băgăm“ de-a valma
  Noi suduim neîncetat
  Iar la al meu popor, sudalma
  E o religie de stat.

  La treburile serioase
  Noi nu ne concentrăm destul
  Avem o somnolenţă-n oase
  Şi-o zeflemea de prost fudul.

  Ceac-pac! Dar la reluări de faze
  Parcă ne mai trezim puţin
  N-avem profil de kamikaze
  Tiparul nostru-i byzantin.

  Apocalipsa furtunoasă
  Îi sperie pe pământeni…
  Pe noi nu ne-o găsi acasă –
  Vom fi la meci, sau la pomeni.

  Aceasta, poate, ne e soarta
  S-o tragem şi pe asta-n piepţi
  N-aveţi decît să-nchideţi poarta
  Hai, că românii e deştepţi!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *