Mihai Goțiu

Care Anton? Marin Anton, secundul Elenei Udrea

Plâng fanii lui Traian Băsescu (câți au mai rămas) după Congresul PMP: Elena Udrea e, oficial, președinte de partid, Cristian Diaconescu e candidatul (semi-oficial, aici mai pot avea loc schimbări) pentru Cotroceni. Mai erau câțiva care nutreau pe la colțuri speranța că în urma rezultatului lamentabil de la europarlamentare Elena Udrea va fi retrasă mai înspre rândurile din spate, sau că o bombă fără focos (gen Cristian Diaconescu) nu cade de două ori în același loc. Sinuciderea (ca partid) cu Elena Udrea și Cristian Diaconescu a fost deja analizată și prea multe de spus în plus nu sunt. Mult mai interesantă este însă lista de secunzi, vicepreședinții partidului. Toți nouă sunt ”foști” PDL, PNL, PPDD, UFD sau Noua Republică, unii dintre ei chiar cu câte două ori chiar trei ”foste” carnete de partid de alte culori. Iar dintre aceștia, cel mai reprezentativ e Marin Anton. Pentru că Marin Anton a reușit într-o carieră politică anonimă în aparență să se evidențieze pe mai toate planurile: traseism, cianurism, acuzații de incompatibilitate, afaceri cu statul etc.

A început politica în PNL, unde a devenit liderul filialei Giurgiu, l-a urmat pe Teodor Stolojan în PLD și apoi în PDL, s-a întors după căderea Guvernului Ungureanu în PNL, de unde a virat către PMP (spre enervarea lui Papahagi). Este latifundiar, deținând conform presei peste 2,2 milioane de metri pătrați de teren și o avere estimată de Forbes la aproximativ 10 milioane de euro. De altfel, în perioada în care a ocupat scaunul de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și apoi în Ministerul Mediului și Pădurilor a fost cel mai bogat funcționar public. Pentru mass-media afirma că ocupă aceste posturi ”din pasiune”, o ”pasiune” care a iritat societatea civilă, care i-a cerut demisia după declarațiile publice făcute în favoarea proiectului minier de la Roșia Montană (și ANI s-a alertat în privința ”pasiunilor” lui în 2011, dar nu țin minte să fi publicat până la urmă rezutatele anchetei). Deloc întâmplător, Marian Anton ocupa două funcții de decizie în cadrul Afacerii Roșia Montană, atât cea de la Ministerul Mediuui, cât și de membru în Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) al proiectului. Apropierea de grupul Tender-Timiș era însă mai veche, numele lui Marin Anton fiind implicat în achetele penale legate de RAFO Onești. Și RAFO și Roșia Montană nu sunt singurele dosare controversate în care a fost vehiculat numele lui Marin Anton.

Acestea sunt, foarte pe scurt, ”calitățile” care îl recomandă pe Marin Anton să fie vicepreședintele partidului de trecere în rezervă a lui Traian Băsescu. Pentru că jurnaliștii și analiștii se concentrează aproape exclusiv pe Elena Udrea și, eventual, pe Cristian Diaconescu, am considerat necesar să-i facem dreptate (și vizibilitate) și lui Marin Anton. Pentru că există o anecdotă populară, preluată și de cultura cultă, în care se face vorbire de ”testarea peștelui” la piață. Un cusurugiu de profesie a început să miroasă un pește de pe tarabă începând de la coadă. Amicul care era cu el a devenit curios: ”De ce-l miroși la coadă? Tu nu știi că peștele de la cap se împute?”. ”Io știu, dar ce verific eu e dacă a mai rămas vreo bucățică de pește care încă nu e stricată”, a venit răspunsul cusurugiului. Cam asta e și povestea PMP-ului.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Care Anton? Marin Anton, secundul Elenei Udrea

  1. DaNBruma

    Lasa-i pe fanii lui Basescu sa planga ca si Basescu a plans :) Adevarul e ca altceva nu prea stiu sa faca nici ei nici el. Ce e mai nasol pentru ei e ca poporul nu prea mai misca nici la lacrimi, nici la andrele, nici la parasute, nici la blugi. Asa ca partidul lui Basescu din partidul miscarii populare a ajuns partidul intepenirii populare. A facut poporul sa nu mai mearga la vot.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *