Romania Curată

Caracatița Corupției din minerit. Listele susținătorilor proiectelor de la Roșia Montană și Certej. Unii deja la DNA, alții în așteptare. ”Apusenii Liberi (6)”

O nouă ediție, cea de-a șasea, a publicației Campaniei Salvați Roșia Montană Apusenii liberi, realizată pe bază de voluntariat, a început să fie distribuită gratuit în gospodăriile moților. Acest număr al ziarului aduce în prim-plan corupția din minerit, având ca principale studii de caz proiectele miniere Roșia Montană și Certej.

Cititorul este invitat să descopere caracatița corupției, încrengătura trans-partinică de înalți funcționari publici și oameni politici care au susținut de-a lungul timpului mineritul cu cianuri. Reprezentarea grafică este însoțită de un articol-dosar ce nominalizează nu mai puțini de 100 de figuri publice, ce într-un fel sau altul, și-au adus aportul la avansarea proiectului minier de la Roșia Montană. De la primari, personal diplomatic, publicitari, profesori universitari, jurnaliști sau parlamentari, fiecare este pus sub lupă. Numele acestora sunt însoțite de recomandarea: “puneți această listă în ramă. Când auziți de arestările și dosarele DNA consultați-o. Unii dintre cei din listă pot fi deja bifați.”

În cazul proiectului Certej, sunt prezentate personaje cheie, implicate în vânzarea zăcământului deținut inițial de statul român, de un privat către un alt privat, fără ca bugetul național să fi încasat nimic. Șirul susținătorilor include și alte figuri hunedorene, printre care și funcționari publici de la agenția locală de protecția mediului. Toate aceste informații sunt puse în contextul lipsei unei politicii a resurselor minerale adaptate zilelor noastre. Acest lucru generează un izvor de corupție și dezagregare socială, oferind o radiografie amară a corupției din adâncul societății românești.

CITEȘTE ONLINE APUSENII LIBERI, nr. 6

Tipărirea prezentului număr din ziarul Apusenii Liberi este finanțată din donațiile obținute prin direcționarea a 2% din impozitul anual al persoanelor fizice către asociația Alburnus Maior. Distribuția ziarului se realizează cu Sprijinul Fondului ONG în România în cadrul proiectului “Campania Salvați Roșia Montană – Solidaritate pentru comunitate”. Ziarul va ajunge în următoarea perioadă în majoritatea localităților din Munții Apuseni și este destinat celor ce nu au acces la informația disponibilă despre Roșia Montană sau Certej pe internet. *** Imagini de la Ziariadă: apusenii liberi 3 apusenii liberi 2 apusenii liberi 1În format jpg (click pe foto pentru a mări imaginile): No6_ApuseniiLiberi-coperta No6_ApuseniiLiberi_web-2 No6_ApuseniiLiberi_web-3 No6_ApuseniiLiberi-dosar No6_ApuseniiLiberi_web-6 No6_ApuseniiLiberi_web-7   BONUS: Pe cine au întâlnit distribuitorii ziarului Apusenii Liberi, într-un sat din Hunedoara. Puțină răbdare, după minutul 3 pornește ;)

Motor de DrujbaBicicleta cu Elice – Henri Coanda de Hunedoara (la min 3 zboara :P)

Posted by Railroad Rasputin on 5 Aprilie 2015


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Caracatița Corupției din minerit. Listele susținătorilor proiectelor de la Roșia Montană și Certej. Unii deja la DNA, alții în așteptare. ”Apusenii Liberi (6)”

 1. 7Doors

  Tatal meu s-a nascut in Rosia Montana.Bunicul a fost preot in Vartop catre Campeni.Nu am avut acces din aceasta cauza la studii superioare.Am trecut cu un dosar-2/195/2008 pentru restituirea unei suprafete de 0,5h prin toate instantele Judecatoria Brad,Tribunal Deva,Curte de Apel Alba,ICCJ ca urmare a unor misculantii facute in 1962 in Foaia de Proprietate.Am platiti un expert topograf din Deva care a constatat eroarea si a semnat dar cerea restituirea a jumatate din suprafata adica 2500mp.La ICCJ nu s-a vrut sa se judece dosarul pe motiva ca nu am trimis timbrul si chitanta judiciara de timbru.Fiind zapada mare am vorbit prin telefon la Registratura ICCJ si am interebat daca pot trimite in plic acestea cu Confirmare de primire.Au fost de acord.Am primit confirmarea de primire a scrisorii recomandate.Dar instanta da sentinta ca nu a fost gasita si respige Contestatia.Am facut o plangere si am rimis prin fax si Confirmarea de primire.Am primit contestatie in anulare.Am trimis alt timbru si alta chitanta si la fel am primit sentinta ca nu se gaseste scrisoarea si se respinge contestatia dar se mentioneaza ca a fost gasit primul plic.Deci dosarul se putea judeca dar nu s-a vrut pentru ca atunci puteau face modificari in Foaia de Proprietate doar marii activisti de partid ori cei cu multe stele pe umeri.Am facut memorii la Ministerul Justitiei,Parchet,etc degeaba.Cand am primit Sentinta am primit si o amenda ca sa ma sperie sa tac din gura si sa stau in banca mea.Am scos de la banca niste bani pentru aceste actiuni,drumuri,plati,La inceput am platit un avocat dar la a doua infatisare când a vazut cine e trcut in Foaia de Proprietate a cerut sa se anuleze cauza.Din pacate santem mai multi in zona care umblam prin justitie sa ne castigam dreptatea cu acte in regula dar nu se vrea.Cu stima Ioan David,Com.Criscior-337200,Str.Valea Morii,Nr.18,Jud.Hunedoara.

  Reply
 2. Straina

  Buna ziua Domnule Gotiu,

  Tot respectul pentru dumneavoastra si colegilor, care au inca curajul sa scrie si sa caute adevarul.

  Reply
 3. Stefana Bianu

  Meritorie redactarea, editarea si distribuirea ziarului Apusenii Liberi!

  Pacat ca nu s-a realizat ziarul inainte ca RMGCul sa intre atat de profund in administrarea zonei…

  Asteptam anchetele DNAului asap!

  Reply
 4. Moisi Petruta

  Am distribuit un numar din Apusenii liberi’ in toata Moldova, galatenilor, soferilor de taxi, participantilor la multe dintre actiunile Centrului de Consultanta Ecologica Galati. Va rog sa-mi trimiteti cateva sute din acest nr 6. Felicitari tuturor celor care au contribuit la apartitia acestui numar. Iol vom promova si noi pe toate canalele.
  Cu respect si cu urarea ‘Sarbatorile Pascale Fericite!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *