Capitolul 1: BUNA GUVERNARE

1. Ce inseamna buna guvernare?

Goran Hyden, Julius Court si Kenneth Mease in lucrarea “Making sense of governance: The need for involving local stakeholders” trateaza problematica bunei guvernari. Lipsa unei definitii universale a acestui concept conduce la elaborarea unor teorii variate care pot avea la baza intrebarea “cand, de ce si cum poate face guvernarea o diferenta in felul in care o tara se dezvolta?”.

Autorii acestei lucrari evidentiaza faptul ca la baza bunei guvernari stau urmatoarele caracteristici definitorii:

Participarea cetatenilor si gradul de implicare al acestora in sistemul politic;

Echitate si corectitudinea, gradul prin care legile se aplica la fel pentru fiecare indiferent de statutul social

Decenta, urmarindu-se ca regulile sa fie formate si gestionate fara a prejudicia diverse categorii/ grupari de oameni;

Responsabilitatea, urmarindu-se ca actorii politici sa fie vazuti ca fiind responsabili in deciziile si actiunile lor, fata de aceia pe care ii afecteaza;

Transparenta, urmarindu-se ca deciziile luate si implementate sa fie puse la dispozitia cetatenilor. Informatia trebuie sa fie clara si accesibila cetatenilor.

Eficacitate si eficienta, referindu-se la prudenta cu care resursele umane si financiare sunt folosite.

De asemenea, categoriile functionale care pot fi gasite in orice sistem politic si ale caror consecinte sunt reflectate in ceea ce reprezinta o buna guvernare sunt: societatea civila, societatea politica, guvernul, birocratie, societate economica, sistem judiciar

Promoveaza in practica, alaturi de Romania Curata principiile bunei guvernari, care au la baza urmatoarele idei:

Guvernul este in slujba cetateanului, si nu invers.

O natiune presupune o comunitate de egali in fata legii.

Ca tara sa prospere, este indispensabil ca statul sa asigure respectarea legilor si a contractelor in vigoare, incepind prin a respecta el insusi aceste legi si contracte.

Actul de guvernare trebuie sa fie transparent in toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa.

Bunurile si serviciile publice se distribuie in mod universal si nediscriminatoriu, fara a favoriza membrii unor partide politice sau grupari de interese.

Guvernul trebuie sa fie impartial fata de actorii privati si sa asigure conditii egale pentru dezvoltarea tuturor.

Ca economia sa creasca e necesar ca guvernul sa permita spiritului intreprinzator sa se dezvolte fara ingradire, reducind la minimum costurile birocratice si de operare ale firmelor, simplificind sistemul de taxe si impozite si aplicind fara discriminare regulile si legile.

Reprezentantii alesi sunt legitimi doar daca si intre alegeri sint responsabili fata de statul de drept si cei care i-au ales.

Cetatenii sau firmele care se sustrag de la datoriile lor fata de stat nu insala statul, ci pe ceilalti cetateni sau firme.

Numai legile clare, previzibile si care respecta drepturile cetatenesti pot si merita sa fie respectate.

Prezumtia de nevinovatie se aplica deopotriva cetateanului, ca si statului.

Daca Romania ca deveni vreodata un stat performant, capabil sa atinga potentialul sau in Uniunea Europeana, acest lucru se va intampla doar printr-o alta relatie intre stat si societate, una bazata pe incredere reciproca. Consideram misiunea noastra sa construim o larga alianta care sa lucreze pentru acest scop, prin monitorizarea si expunerea proastei guvernari, precum si a promovarii guvernarii bune si a celor care o practica.

!!Citeste si sustine Carta Alba a Bunei Guvernari, realizata de membrii Aliantei pentru o Romanie Curata in colaborare cu membrii si abonatii platformei care contine propuneri referitoare la organizarea partidelor politice, la masuri administrative si legislative privind buna guvernare.

Vezi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Capitolul 1: BUNA GUVERNARE

 1. gabriel ursescu

  Scrisoare deschisă societații civile responsabile din Romania,

  Urmare a dezamăgirii pe care clasa politică românească a adus-o după revoluția din Decembrie 1989 cetățenilor români prin efectele deciziilor lor, contrare interesului național, social iar mai nou cel de mediu ( cazul Rosiei Montane, al exploatarii gazelor din câmpiile române, al defrișărilor masive, etc.) a luat naștere inițiativa Solidaritate pentru România – proiect civic și media (ca urmare a evenimentelor din 02.12.2013 – Pungești ) o inițiativă venită din sufletul unor români din țară și străinatate, menită ca prin implicare și exemplu civic să schimbe pozitiv mentalitățile din România.

  Având în vedere cele punctate mai sus, dar mai ales eminentele evenimente politice ce cu siguranta din nou vor dezamăgii societatea civilă, prin aceeași rotație la putere ale acelorași partide politice pe care tot noi le-am tolerat și care nu au alt scop decât de a acapara puterea în detrimentul cetățenilor Romaniei.

  Vina pentru această situație dezastroasă o apartine și nouă, societății civile, prin naivitatea și lipsa de reacție critică pozitivă la adresa celor pe care i-am lasat să ne conducă, rezultatul fiind o Romanie demoralizată, birocratizată, coruptibilă și vulnerabilaă influențelor de factură externă.

  Iată că anul 2016 se apropie iar această naivitate nu trebuie, ca membrii ai societății civile, să o mai repetăm și totodată este de datoria noastră, a cetățenilor responsabili și vigilenti, din țară și străinătate de a aduce o schimbare în societatea românească, în caz contrar viitorul frumoasei noastre țării și al generațiilor următoare fiind în pericol.

  De aceea vă solicităm în numele și în spiritul ,, Solidarității pentru Romania´´ de a constitui un comitet de inițiativă și coordonare a unei coaliții civice formată din ONG-uri, persoane fizice, grupuri informale din țară și strainătate care să realizeze urmatoarele obiective, exemplific :

  – unirea și unitatea poporului român;
  – schimbarea sistemului electoral și reducerea numărului de parlamentari la 300;
  – legiferarea în regim de urgență a interzicerii exploatării de gaze de șist, interzicerea mineritului cu cianuri, stoparea fenomenului defrișărilor iresponsabile;
  – independența justitiei, combaterea coruptiei și libertatea presei;
  – apărarea drepturilor familiei, a patrimoniului național și combaterea degradării morale a societații;
  – apărarea drepturilor și combaterea discriminării cetățenilor români ;
  – eficientizarea administrativă, educațională și reforma agrara bazată pe principii ecologice;
  – dezvoltarea turismului și a infrastructurii;
  – alte obiective pe care societatea civilă le consideră de interes;

  În acest sens, noi, românii din țară și străinătate constituiți în inițiativa de față, vă solicităm:

  1. Semnarea unui protocol de colaborare și organizare pe baza obiectivelor exemplificate mai sus;
  2. Crearea unei baze materiale și necesar de personal voluntar pt demararea organizată și coerentă a initiativei;
  3. Organizarea și participarea la campania națională de stringere de semnături ( 25.000 ) pentru accederea în anul 2016 în parlamentul Romaniei a câtor mai mulți membrii ai societății civile, aleși pe baza propunerilor făcute de aceasta, ghidindu-se după principiul ,, din civic pentru civic´´;
  4. În paralel cu această campanie de semnături se v-a desfășura și o campanie de informare cu privire la ultimele evenimente importante din viata politica, sociala și de mediu din Romania;
  5. Alte propuneri.

  În fapt, noi, ,,Solidaritate pentru România´´ dorim să punem în practică soluțiile democratice pe care încă le avem la îndemâna prin exemplu propriu, participare activa și pozitivă, scopul fiind o Romanie renăscuta ,, cu ea , prin ea și noi ´´

  Cu stima,

  G.U.
  Inițiator ,,Solidaritate pentru Romania – proiect civic si media´´

  Obs: aceastå inițiativă este strict civică și nu reprezintă emanația niciunui interes a niciunui partid politic parlamentar din România și tocmai de aceea persoanele, ONG-le sau grupurile informale parte a acestei initiațive iși vor asuma această conditie în / pentru interesul societății civile din Romania.

  Mail: solidaritatepentruromania@yahoo.ro sau contact@solidaritatepentruromania.ro

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *