Romania Curată

Candidatii cu functii in administratia regimului comunist Citeste cum s-au descurcat in cariera antedecembrista cei care azi vor votul tau

Continuam seria sintezelor ARC, alcatuite conform bazei de date a integritatii candidatilor eligibili, cu prezentarea candidatilor care au detinut functii in administratia regimului comunist. Luni, la ora 12.00, puteti afla de pe Romania Curata cine sunt candidatii care au incheiat cele mai banoase afaceri cu statul.

Functii in administratie

Serban Petru Mihailescu – USL-UNPR – Senat – Colegiul 2 Botosani
Un loc special intre candidati prin importanta pozitiei detinute in aparatul comunist il ocupa candidatul din partea UNPR al USL in Colegiul 2 din Botosani pentru Senat. Acesta a detinut pe rand functiile de inspector secretar, director de cabinet al primului-ministru Constantin Dăscălescu si consilier , cariera sa culminand cu obtinerea functiei de secretar al aparatului Consiliului de Miniştri, cu grad de secretar de stat. Prin functiile detinute, Serban Mihailescu isi poate aroga asadar “titlul” de cel mai inalt oficial din aparatul comunist candidat la alegerile parlamentare din 2012.

Mircea Dusa – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 5 Harghita
Candidatul USL-PSD din Colegiul 5 Harghita, actualmente Ministrul Administratiei si Internelor, are o cariera indelungata in administratia locala, desfasurata inainte de 1989. Incepand cu 1976 acesta devine Sef de Serviciu in Consiliul popular al orasului Topliţa, asumandu-si pozitia de Vicepresedinte al aceluiasi organism in perioada 1986-1990.

Seres Dénes – UDMR – Camera Deputatilor – Colegiul 2 Salaj
Singurul candidat al UDMR aflat pe lista, Seres Dénes a detinut de asemenea o perioada indelungata functii in administratia locala, intre 1977 si 1980 acesta fiind secretarul Biroului Executiv al Consiliului Popular Meseşenii de Jos, promovand din anul 1980 la nivelul administratiei judetene, mai intai ca jurist iar mai apoi ca director de administraţie publică locală în cadrul Consiliului popular judeţean Sălaj, functie pastrata pana in 1992.

Viorel Hrebenciuc – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 9 Bacau
Viorel Hrebenciuc, actualmente Vicepresedinte al Camerei Deputatilor si candidat pentru al cincilea mandat consecutiv de deputat, are la randul sau o istorie bogata in administratia publica locala a regimului comunist, fiind inspector de specialitate in Consiliul Judetean Bacau in perioada 1982-1989, dar si membru al CJ in PCR Bacau.

Victor Mocanu – USL-PSD – Senat – Colegiul 3 Buzau
Candidatul USL-PSD pentru Colegiul 3 Senat din Buzau a derulat o cariera de 15 ani in administratia financiara a regimului comunist, incepandu-si activitatea in 1974 ca inspector financiar la Inspecţia Teritorială financiară de Stat Buzău. Mai tarziu, in 1984, acesta a fost numit Director la Consiliul popular al judeţului Buzău – Administraţia Financiară, functie pe care a pastrat-o pana in 1990.

Dan Voiculescu – USL-PC – Senat – Colegiul 8 Bucuresti
Presedintele Fondator al PC si patronul trustului Intact are in spate o cariera de 20 de ani desfasurata in diferite segmente economice din aparatul comunist. Inca din anul 1970 acesta activeaza in ICE Vitrocim ca Sef al Departamentului Comert Exterior. Dupa 1982, Dan Voiculescu devine General manager al biroului din Bucuresti si coordonator al proiectelor Internationale – Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus aflata in relatii comerciale cu ICE Dunarea, firma a Securitatii cu indicativul Unitatea Militara UM 0107 unde va ramane pana dupa revolutia din 1989.

Radu Stroe – USL-PNL – Camera Deputatilor – Colegiul 1 Ilfov
Singurul candidat din partea PNL inclus in aceasta lista, Radu Stroe, actualmente Ministru delegat pentru administratie are la randul sau o cariera durabila in segmentul industrial a regimului comunist, mai specific in zona industriei maritime. Astfel, incepand cu 1972 acesta este ofiter de navigatie in flota comerciala la Navrom Constanta pana in anul 1974. Din 1975 devine inginer la Departamentul Transporturi Marine in cadrul Ministerul Transporturilor, continuandu-si activitatea ca inginer principal la Administratia Canal Dunare Bucuresti din 1986. De asemenea, acesta a fost membru al Partidului Comunist Roman si activist UTC in cadrul Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor.

Petre Daea – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 2 Mehedinți
Acesta isi incepe cariera la CAP Sisesti in judetul Mehedinti, unde pe parcursul perioadei 1973-1980 ocupa functiile de inginer stagiar, sef de ferma si inginer sef. Incepand cu anul 1980 acesta ocupa din nou functia de inginer sef, dar de aceasta data la CUASC Sisesti, Brosteni, judetul Mehedinti. In 1986 Daea este avansat la functia de Director in Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Mehedinti, iar in urmatorul an acesta este numit Sef de sectie adjunct pentru Probleme de Agricultura, CJ Mehedinti.

Eugen Durbaca-USL-PC-Senat Galați, Colegiul 4
Intre 1983 si 1984 Eugen Durbaca director Santierul Naval Galati. Potrivit presei locale in 1984 figura ca membru in Comitetul judetean al PCR.

Neculai Răţoi USL-PSD-Camera Deputatilor Iași, Colegiul 5
In 1978 a devenit instructor teritorial la “Comitetul Judetean Iasi”, apoi presedinte al Consiliului Popular Tg. Frumos (198)) si presedinte al Consiliului Popular Pascani. A fost primar al Pascaniului intre anii 1981 si 1990.

Functii in organizatiile de tineret

Mihai Razvan Ungureanu – ARD-Forta Civica – Senat – Colegiul 1 Arad
Co-Presedintele ARD si Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, candidat pentru un mandat de senator in Colegiul 1 Arad a detinut functii de conducere in organizatiile de tineret ale PCR, acesta fiind Membru supleant al Comitetului Central al UTC.

Petru Andea – USL-PSD – Camera Deputatilor – Colegiul 8 Timis
Candidatul USL-PSD pentru Camera Deputatilor in Colegiul 8 Timis, Petru Andea, a avut o activitate indelungata in structurile de tineret ale regimului comunist, ocupand diverse functii in Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști (UASCR), printre care si pe cea de Presedinte al UASCR pe Centrul Universitar Timișoara timp de 8 ani, in perioada 1975-1983, dar si de secretar al Comitetului de Partid pe Centrul Universitar Timișoara si secretar de partid pe Politehnică in 1989.

Lucian Militaru – ARD-PDL – Camera Deputatilor – Colegiul 4 Teleorman
Lucian Militaru, candidatul ARD-PDL in Colegiul 4 Teleorman pentru Camera Deputatilor a fost la randul sau implicat in conducerea organizatiilor de tineret ale PCR, fiind Prim-Secretar al UTC in judetul Teleorman.

Intrand pe VERIFICA INTEGRITATEA CANDIDATULUI puteti verifica in ce colegiu votati si care sunt performantele candidatilor dumneavoastra.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Candidatii cu functii in administratia regimului comunist Citeste cum s-au descurcat in cariera antedecembrista cei care azi vor votul tau

 1. Remus Partos

  S-a omis o piesa grea a USL :Lucian
  Iliescu candidat senator de Giurgiu,actual
  subsecretar sau secretar de stat la Min.
  Traansporturilor,vicepresedinte al PNL,fost
  membru al CC al PCR inainte de 1989,iar
  dupa 1989,membru

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *