Victoria Stoiciu

Când lupul devine paznic la oi – vântul privatizării din sănătate

Să nu ne mai mirăm că se încearcă și se va încerca și mai abitir pe viitor elaborarea unei legislații care să privilegieze interesele sectorului privat în sănătate. Iata cine e în cărmă (conform unui articol din EL, de azi):

 • Ministrul Victor Costache, născut la Iași, este fost director medical al clinicii private Polisano din Sibiu
 • Adela Cojan, președintele CNAS, este fost director executiv al Polisano din Sibiu (da, exact acel Polisano care facea bani din medicamente furate de la spitalul Fundeni si retete false)
 • Horațiu Moldovan, secretar de stat în minister, vine din spitalul privat Sanador

Comisia consultativă a Ministerului Sănătății, pentru chirurgie oncologică

 • Președintele comisiei, Dr. Liviu Bosînceanu, vine de la clinica privată Polisano
 • Șeful de lucrări, Dr. Claudiu Matei, vine de la clinica privată Polisano
 • Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu vine de la spitalul privat Regina Maria
 • Dr. Nicolae Ioanid de la spitalul privat Arcadia, din Iași

Tipul acesta de conflict de interese cunsocut în engleza sub denumirea de revolving doors, nu este reglementat la noi și nici nu indignează pe nimeni. Pe noi ne revoltă doar dacă statul e capturat de interesele private ale lui Dragnea sau Hrebenciuc. Dacă e vorba de interesele private ale altora, care provin din „economia reala”, cum se spune, atunci totul e ok, căci sectorul privat e virtuos și ne vrea bine. Chiar și atunci când ne lasă să murim dacă nu putem plăti și transformă viața și sănătatea umană în marfă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Când lupul devine paznic la oi – vântul privatizării din sănătate

 1. JK

  Stimată doamnă, nu vi se pare ciudat că așa-zisa stângă românească este compusă din atâția tâmpiți, încât nici nu miros un subiect ca ăsta, cu potențial de a le aduce +10% din voturi la următoarele alegeri? (Am văzut că abia azi s-au mișcat sindicatele.)
  Despre subiectul banilor medicilor din România, nimeni nu scrie: să iei de la stat peste 10.000 RON/lună pentru plimbat printre paturi 2 ore pe zi și să mai câștigi alte 3.000-5.000 (10.000) Euro/lună la clinica privată este o rețetă financiară invidiată și-n Germania sau SUA. Dar nimeni (nici USR-ul) nu vine cu un proiect de punere pe picioare a sistemului public de sănătate, care e tratat după deviza: dacă-i bolnav, hai să-l operăm că poate face-un ban și popa!

  Reply
 2. CMC

  Exista presiuni externe pentru privatizarea serviciilor medicale!
  Modul in care s-a privatizat sistemul american de catre Nixon in favoarea celui care i-a finantat campania electorala este definitoriu pentru sistem. Astfel, sistemele nonprofit au devenit cu profit. Iar presiunile lui Trump asupra UK pentru privatizarea serviciilor medicale sunt elocvente pentru ce se vrea.
  Deocamdata ai nostri vad doar privatizarea in interesul lor, dar viitorul de la americani zugraveste ceva crunt, cu horror stories despre preturi la medicamente si servicii medicale care au luat-o razna.

  Adevaruri din SUA :
  https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/080615/6-reasons-healthcare-so-expensive-us.asp

  The Profit-Driven Disaster That Is U.S. Health Care
  „That conclusion is simply stated: “In the past quarter century,” she writes, “the American medical system has stopped focusing on health care or even science. Instead it attends more or less single-mindedly to its own profits.”””
  https://undark.org/2017/06/13/books-rosenthal-american-sickness/

  Reply
 3. MuL-ti-Pass

  Multi Sano!
  Oricum, toata lumea stia ca e un guvern de sacrificiu – asemeni lui Orban – format din Kami cazi ai iubirii de partid – asemeni celui a lui UNgureaNU.
  (nici n-am stiut ca profesa in marele oras SIBIU, el fiind din iashi! credeam ca din iashi pleci cel putin la Bucuresti, …daca esti mediocru!

  Reply
 4. emil

  Nu uitati un lucru, in Romania lupii au putut devenii paznicii oilor dupa ce paznicii oilor au devenit judecatorii lupilor.

  Reply
 5. marius

  din cauza unor asemenea articole va uraste sts ul si mapn ul… adica sinteti niste comunisti care va opuneti dezvoltarii noii societati multilateral involuate neoliberale unde scapa cine poate conform legii junglei complet mafiote!!!
  iar securistii nostri sint adevarati eroi ai neoliberalismului globalist actual

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *