Mihai Goțiu

Când aud de cultură scot 4×4! Între vorbe și fapte, despre rectificarea bugetară

Prezența președintelui Klaus Iohannis la Festivalul de la Salzburg e una dintre principalele știri ale dimineții de luni. ”Cred în puterea culturii de a reuni oamenii şi sunt un susţinător al evenimentelor culturale„, scrie președintele pe pagina lui de Facebook. Foarte frumos…

… nu la fel de frumoasă e știrea despre rectificarea bugetară. Printre ministerele care ar urma să iasă pe minus, dacă proiectul de rectificare va fi aprobat în forma propusă, se numără Sănătatea și… Cultura. Poate unora li se pare mică suma care se va tăia de la Cultură – 2 milioane de lei, dintre care, totuși, aproximativ 700.000 vor fi alocați Teatrului Național de Opertă ”Ion Dacian”. Așadar, un minus net de 1,3 milioane de lei. Știți ce reprezintă această sumă? Exact cât vrea SIE să ”investească” în 25 de mașini de teren (vezi aici). Că i-o apucat dorul pe spionii noștri să fugă în munți (că altfel, Dumnezeu știe pentru ce au nevoie de 4×4 niște doamne și domni care, teoretic, au treabă în cu totul alte locuri, dar nu în munții României). La spionat nu te duci cu 4×4, nu luați de bune tot ce vedeți în James Bond-uri.

Și că veni vorba: SIE, dar și SRI vor primi în plus la rectificare câte 21 de milioane de lei, STS – aproximativ 120 de milioane, SPP – 15 milioane, Administrația Prezidențială – 11 milioane, Camera Deputaților – 8 milioane și Senatul – 3 milioane. Apropo, și Senatul vrea să cumpere 61 de mașini, tot 4×4, pentru 4,7 milioane de lei.

Asta pentru a nu vorbi de cele peste 500 de milioane de lei pentru MAI pentru plata drepturilor salariale (să trăiască domnul Oprea!) și pentru partea de cofinanțarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile. Proiectul de act normativ mai permite și cheltuirea a 650 de milioane de lei pentru repararea și întreținerea echipamentelor militare. E o sumă cu 80 de milioane de lei mai mare decât TOATĂ suma alocată de la bugetul de stat pentru Ministerul Culturii în 2015!

Desigur, pot să pară populiste asemenea comparații, iar suma în discuție – 1,3 milioane de lei, cât pierde Ministerul Culturii – derizorie, dar, în același timp, e simbolică și reprezentativă pentru mentalitatea conducătorilor noștri. Că, până la urmă, la asta se reduce povestea: tăiem 1,3 milioane de lei de la Cultură și cumpărăm de 1,3 milioane de lei mașini de teren pentru spioni. Sau plătim de 3,5 ori mai mult, tot pentru mașini 4×4, pentru senatori.

Și atunci, nu poți să nu te întrebi: suntem chiar atât de săraci încât să ne zgârcim la cei 1,3 milioane de lei de la Cultură sau suntem pur și simplu imbecili? Dacă ar fi să luăm doar listele de la AFCN (câștigătoare, dar și necâștigătoare) din fiecare an am găsi măcar vreo 20 de evenimente și proiecte culturale pentru care suplimentarea bugetului cu câte 10.000 de euro ar reprezenta oxigen în stare pură. E trist, frustrant și umilitor pentru operatorii culturali independenți din România să ajungă la concluzia că tot efortul lor nu ”valorează” (în ochii decidenților politici) mai mult decât un 4×4 pentru fundul cine știe cărui ofițer SIE sau senator. Pe bune, cum să nu te apuce dorul de ducă? Cât mai departe…

***

P.S.: Klaus Iohannis nu are treabă cu rectificarea bugetară, cu atât mai mult cu cât Guvernul Ponta intenționează să o adopte prin ordonanță de urgență (așadar, va ajunge la promulgare hăăăt undeva prin toamnă, după ce va trece și prin Parlament). Dar să-i bată obrazul lui MRU pentru pretențiile cu 4×4 tot o poate face. Asta dacă nu vrea ca doar la Salzburg să mai prindă evenimente culturale.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Când aud de cultură scot 4×4! Între vorbe și fapte, despre rectificarea bugetară

 1. geo

  Intodeauna am considerat ca nevoia de 4×4 pentru autoritatile statului e o recunoastere implicita a starii proaste a infrastructurii rutiere din Romania, mai tare decat orice declaratie/program politic!
  Si BNR si-au cumparat 4×4 cu ceva timp in urma! e drept ei trebuie sa ascunda in caz de nevoie arhivele, tezaurul si rezervele de metal pretios si valuta in munti!
  Ma intreb daca replica dvs „Când aud de cultură scot 4×4” e inspirata de replica atribuita lui Goering: „când aud de cultura imi vine sa scot revolverul”. De fapt replica e dintr-o piesa de teatru jucata in 1933 in Berlin si era rostita de un personaj nazist.
  Poate ca 4×4 e simbolul „puterii de stat” la fel cum erau barele de inox de pe pickup-urile Toyota un simbol pt talibani ori Mercedesurile pentru BOR – simbol al credintei afisate in fast bizantin. Toyota si-au modificat modelele…

  Reply
 2. ionas

  Cultura si sanatatea celorlalti nu sunt aducatoare imediat de prestigiu pentru stapinii tarii .

  Forta, puterea si banii aduc acest prestigiu stapinitorilor
  Cultura o gasesc la Salzburg, Paris, Roma- un prilej de a participa la evenimente mondene, iar sanatatea personala si a familiei numai si numai in strainatate.
  Plebea nu are de ales decit la 4 – 5 ani , daca are de unde alege

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *