Emil Stoica

Campioni la smiorcăit

Aoleu, ce ne facem ca liderii occidentali sunt slabi si nu pot trage populatia dupa ei. Ca populatia din occident si-a pierdut increderea in elite si ca atare Occidentul este slab in fata unor lideri duri precum Putin, Erdogan, etc. Asadar riscam sa avem lideri precum Trump, Le Pen si accidente precum Brexitul.

Eu zic asa: hai sa ne lasam de smiorcait si sa ne aparam valorile. Asa cum propune si Ana-Maria Caia aici.

Daca noi credem in valori liberale, nu avem cum sa propunem limitari pentru anumiti concetateni. Daca noi vrem sa nu pierdem din liberatile pe care le avem acum, nu putem sa propunem restrictii pentru alti concetateni.

Poate ca ne-am inselat in ceea ce priveste valorile noastre occidentale si poate acolo, adanc, suntem la fel de fundamentalisti ca cei pe care ii criticam: de exemplu este o corelatie de 70% ca cei care au votat Brexitul isi doresc reintroducerea pedepsei capitale; la fel cu cele 3 milioane de semnaturi care s-au strans in Romania pentru apararea “valorilor” familiei; la fel cu cei care ieseau in piata si indemnau oamenii sa iasa in piata pentru a apara “dreptul” parintilor de a-si lovi copiii, la fel cu atacurile la adresa trupei Taxi cu a lor biserica de lemn.

Nu putem sa-l criticam pe Erdogan, dar sa o votam pe Le Pen; nu putem sa-l criticam pe Putin, dar noi sa-l sustinem pe Trump; nu putem sa criticam Arabia Saudita iar noi sa votam pentru Brexit si sa atacam minoritatile sau sa votam Pegida sau sa-i injuram pe refugiati.

A te plange ca populatia occidentala nu mai crede in elite este sa admiti ca in occident nu avem democratie, ca doar din cauza asta avem democratie – nu suntem o turma in cautarea unui tatuc care sa gaseasca solutii simpliste si false.

Este timpul sa alegem si sa spunem raspicat care ne sunt valorile.

Pentru ca asta este demarcarea pe care o avem acum in Occident (si Romania face acum parte din Occident, din fericire): intre cei care apara cu adevarat valorile liberale, occidentale, deschise si cei care ar fi fericiti cu valori conservatoare, fundamentaliste, inchise.

***

sursa: emilstoica.ro


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

7 thoughts on “Campioni la smiorcăit

 1. Cristi

  Dle autor, când afirmați că „este o corelatie de 70% ca cei care au votat Brexitul isi doresc reintroducerea pedepsei capitale”, faceți o afirmație falsă. Corelația este o măsură a gradului în care două fenomene evoluează similar. În cazul nostru, dacă votezi brexit, sprijini pedeapsa capitală și invers.

  Dar nu asta a spus materialul BBC din care v-ați informat acum câteva zile.

  „Respondents to the survey were also questioned on their views on other things, such as the death penalty – and this provides a much better indicator of how people voted, Stian Westlake argues.

  „If you look at attitudes to questions such as, ‘Do you think criminals should be publicly whipped?’ or ‘Are you in favour of the death penalty?’ – those things are much better predictors, and you get over 70% accuracy,” he says.

  By contrast, the probability of voting Brexit rises from around 20% for those most opposed to the death penalty to 70% for those most in favour. Wealthy people who back capital punishment back Brexit. Poor folk who oppose the death penalty support Remain.”

  Analiza nu se referă la corelație ci la calitatea bună de prezicere a votului în funcție de alți factori. Dacă susții pedeapsa cu moartea, există 70% șanse să votezi brexit. Reciproca nu a fost cercetată. Nu știm dacă 70% dintre votanții de brexit susțin pedeapsa cu moartea.

  PS: România nu face parte din Occident. În momentul în care Occidentul va privi România ca pe una „de-a lor”, se va putea spune asta. Nu există doar Occident și Orient.

  Reply
 2. Spânu

  Hai, totusi, sa nu-l punem pe Trump alaturi de Putin, e trasa de par! Nu neaparat ca indivizi, ci ca natiuni, s-avem simtul masurii! Daca Putin isi permite orice pt ca fostii cioloveci nu-s deranjati si-l voteaza in draci pana la moarte, cred ca nimeni nu-si imagineaza ca un presedinte poate schimba mai mult decat nuante in politica americana?
  Nu cred ca spun ceva ff inteligent pariind ca, daca Putin era seful URSS in 89, noi si restul lagarului socialist eram si acum la fel si, daca Putin era seful Rusiei in locul lui Ieltin, adio unirea Germaniei si restul.
  Asa ca nu incercati sa alaturati acest exemplar altora, pentru ca sunt departe de puterea sa aproape nemasurata!

  Reply
 3. Emil Stoica

  Spanu: Putin si Trump sunt adepții unor valori închise, au mai multe in comun decât au Obama cu Merkel. Dar sunt de acord ca SUA si Rusia au doua sisteme diferite si chiar si cu Trump SUA va fi o țara democrata. Cât despre Rusia lui Putin, eu nu-i dau prea mult de trăit.

  Reply
 4. PAFI

  E cam tarziu, dar as vrea sa spun ca alaturarea Brexit, Putin, Trump, 3 milioane semnatari ai petitiei pentru familia traditionala, dreptul parintilor de a-si bate copiii, etc, e pur si simplu naiva. Fiecare dintre cazurile astea are dreptul la o analiza separata. Analiza va arata ca de cele mai multe ori nu se poate face o paralela, o alaturare, alta decat contemporaneitatea. De unde, de exemplu, concluzia cu „dreptul parintilor de a-si bate copiii” ?? Cei mai multi dintre cei care au protestat, intr-un fel sau altul, au facut-o impotriva despartirii, inaintea unei minime cercetari, a copiilor de parinti, adica a abordarii, nu a concluziei unei eventuale anchete. Apoi, de unde pana unde si cu ce drept contestati unor cetateni dreptul fundamental de a se alatura sau nu sau de a se retrage dintr-o organizatie care li se pare ca nu-i mai reprezinta? Ajungem sa contestam democratia de pe pozitii aparent democratice (Brexit). Alegerea lui Trump a fost absolut logica, faptul ca, poate, nu ne place, nu ne da dreptul sa-l punem pe picior de egalitate cu Putin. A participat la alegeri, ceea ce Putin nu face, prefera sa-si asasineze oponentii. A castigat impotriva unei propagande prostesti, care dadea ca sigura victoria contracandidatei, negand motivele obiective care-l adusesera pe Trump in pozitia de nominalizat. Daca s-ar fi obosit sa analizeze, cum ar fi fost firesc, ce se intampla in societate si de ce, ar fi putut sa stie ca Trump are prima sansa. Dar nu asta este astazi menirea media (obiectivitatea, adevarul) ci inselaciunea, disimularea.

  Reply
 5. Ciprian Dugan

  Pedeapsa capitala e o actiune de ev mediu, terminati cu gandirea asta inapoiata.Suat atatea metode de-a pedepsi un infractor fara sa-i iei viata….

  Reply
 6. ingrijorat

  intrebare de naiv:
  daca UK a iesit din UE , mai are rost prezenta limbii engleze ca limba de lucru in UE?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *