Silvia Vrinceanu

Campanie antiviolență în școlile din Vrancea

Note și absențe trecute în catalog sub formă de pedeapsă”

Elevii vrânceni se implică în combaterea violenței școlare din interior. Ca urmare a semnalelor primite din școli, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Vrancea a decis să dea publicității un formular de sesizări pentru elevii din județ prin intermediul căruia aceștia pot detalia problemele cu care se confruntă în perimetrul școlar. “Cu toate că este un adevăr deprimant, agresiunea fizică sau verbală rămâne un fenomen care nu a putut fi eradicat în totalitate, dar pe care noi îl confruntăm în continuare pentru a-l duce, în timp, la dispariție. Empatizăm cu victimele violenței din școli, dar mai mult decât atât, vrem să le și oferim ajutorul ca să depășească aceste neplăceri. Adesea, situațiile pot degenera și victimele nu cer ajutor celor din jur, pierzându-și încrederea. Situațiile degenerează, ajungându-se în punctul în care nu se mai poate interveni”, au explicat liderii elevilor care au dat publicității luna aceasta un formular de sesizări. Intitulat Alege siguranța în locul fricii, formularul cuprinde 11 puncte și poate fi completat aici. Cazurile primite din partea elevilor vor fi analizate punctual și se va încerca găsirea de soluții care să decurajeze violența de orice fel dar și metodele prin care situațiile nedorite se trec sub tăcere.

 

Se simt agresați prin intermediul notelor și al absențelor

 

Sesizările primite de la elevi sunt diverse și, pe lângă cazuri de bulling, elevii se plâng și că profesorii nu se adaptează la nevoile elevilor, fapt perceput ca pe o formă de violență. “Lipsa empatiei profesorilor față de elevi, a înțelegerii și a încercării de a se pune în locul nostru și ne a ne ajuta cu problemele pe care le întâmpinăm, fără a fi nevoie de reproșuri”, a scris un elev de la un liceu tehnologic. Mai mult, elevii se vaită de notări pripite sau excesiv de aspre care nu-i încurajează să încerce să fie mai buni. Majoritatea elevilor care ne-au transmis problemele prin formularul „Sesizează-ne!” s-au referit la atitudinea agresivă, mai ales verbal, a profesorilor, conflicte cu cei din urmă sesizate mai departe către diriginte/director, dar neluându-se vreo măsură care să ducă la îmbunătățirea situației. De asemenea, există situații în care notele și absențele sunt trecute în catalog sub formă de pedeapsă. Elevii se mai plâng de lipsa de empatie și de înțelegere a cadrelor didactice și de condițiile igienico-sanitare.”, a declarat pentru RomaniaCurata.ro președintele Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, Andreea Păun. Cutia se sesizări împotriva violenței va fi deschisă permanent pe pagina CJE Vrancea iar reprezentanții elevilor promit că se va analiza fiecare caz, în funcție de complexitate. Despre aspectele sesizate de elevi în cadrul campaniei împotriva violenței se va discuta și în cadrul întâlnirilor cu monitorii proiectului Școli curate din Vrancea, la rândul lor elevi în diferite licee din județ. În curând va fi lansat public și un “formular de nevoi” din perspectiva elevilor așa încât Consiliul Județean al Elevilor să-și adapteze acțiunile și proiectele în funcție de răspunsurile primite. (Silvia Vrînceanu Nichita)

 

Iată apelul CJE Vrancea

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea îți oferă oportunitatea de a alege între a fi victimă și a fi un elev într-un mediu sigur prin formularul „Alege siguranța în locul fricii!”, unde consecințele și frica vor fi înlocuite de soluții pentru aceste probleme.

Alege să vorbești despre experiența ta aici: https://goo.gl/idoUyk!

Sistemul de învățământ are obligația de a-ți asigura un mediu propice pentru desfășurarea actului educațional. Siguranța în școală stă sub semnul necunoscutului, prin numeroasele cazuri de violență, față de care responsabilii nu iau măsuri concrete, alegând ignoranța.

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *