Campania Salvati Bulevardul Aviatorilor Atentie, iti umbla cineva sub casa!

Primaria Generala a Municipiului Bucuresti intentioneaza sa construiasca un pasaj rutier subteran prin piata Charles de Gaulle, de-a lungul Bulevardului Aviatorilor, lucrare pentru care a atribuit deja contractul unei firme, printr-o licitatie publica ce a avut loc in aceasta vara, desi nu a fost inca elaborata si aprobata documentatia de urbanism ceruta de lege. Mai mult, proiectul acestui pasaj rutier a mai fost supus aprobarii Comisiei Tehnice de Urbanism a Primariei Capitalei si in 2007, fiind respins prin votul unanim al membrilor comisiei, care au avizat doar constructia unei parcari subterane in piata Charles de Gaulle.

Prin urmare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in 2009, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) doar pentru proiectul aprobat al parcarii subterane. Anul trecut insa, printr-o alta hotarare, CGMB a resuscitat planurile privind pasajul rutier si le-a inclus, din nou, in proiectul initial, alaturi de parcarea subterana deja aprobata prin PUZ. Ulterior, in vara acestui an, Primaria Capitalei a organizat o licitatie publica pentru realizarea pasajului rutier subteran din piata Charles de Gaulle, la care au participat patru firme, desi PUZ-ul nu prevedea nimic despre constructia unui asemenea pasaj. In ciuda lipsei documentatiei, licitatia a mers mai departe, iar contractul a fost atribuit in final unei asocieri intre companiile SC Romstrade SRL si SC Metroul SA, la o valoare de 144 de milioane de lei (aproape 34 de milioane de euro). Modificarea PUZ-ului in sensul constructiei pasajului a fost pusa in dezbatere publica abia in a doua jumatate a lunii septembrie, in urma unor sesizari venite din partea organizatiilor neguvernamentale Pro-Do-Mo si Salvati Bucurestiul.

Asociatia Pro-Do-Mo a decis sa inceapa o campanie de informare a cetatenilor care locuiesc pe bulevardul Aviatorilor despre planurile primariei, impartind in cutiile postale ale acestora fluturasul din imagine.

In acelasi timp, Pro-Do-Mo ii invita pe locuitorii Capitalei si semneze o scrisoare publica adresata primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, in care i se cere acestuia sa nu aprobe modificarea PUZ in sensul aprobarii constructiei pasajului rutier din piata Charles de Gaulle din urmatoarele motive:

– va transforma cel mai frumos bulevard de promenada al Bucurestiului intr-o artera de penetratie de mare viteza;

– se vor modifica elementele definitorii ce confera bulevardului Aviatorilor valoarea sa arhitectural-urbanistica unica: vegetatia abundenta si separarea circulatiei majore de cea minora si de cea pietonala;

– transformarea spatiului verde in carosabil cu scopul de a construi rampele de acces ale pasajului rutier propus incalca legislatia in vigoare;

– a distruge identitatea istorica a unei zone emblematice a Capitalei si va contribui la cresterea poluarii aerulu.

ARC va intreaba cum comentati distrugerea Bulevardului Aviatorilor si incalcarea legislatiei in vigoare pentru impunerea acestui nou proiect megalomanic al primarului Sorin Oprescu.


Recomandări

2 thoughts on “Campania Salvati Bulevardul Aviatorilor Atentie, iti umbla cineva sub casa!

 1. Mihai M

  Am inteles ca CGMB a aprobat un PUZ pentru parcare subterana si apoi l-a extins pentru a include si pasajul rutier in 2010. Deci PUZ-ul pentru pasajul rutier a fost deja aprobat de CGMB, ce poate sa faca Primaria pentru a “bloca” sau “accepta” acest PUZ modificat si deja aprobat de catre CGMB?

  Nu stiu legislatia refertoare la PUZ-uri sau administratie publica, insa intuitia imi spune ca
  ceea ce decide CGMB devine lege pentru Primaria Bucuresti, nesupunerea acesteia insemnand incalcarea obligatiei de a face a primarului/primariei, cu eventualele sanctiuni penala si/sau pecuniare.

  Imi poate spune cineva daca gresesc cand imi pun intrebarea daca problema nu este cumva in gradina CGMB?

  Reply
 2. Roxana Wring

  @Mihai M.
  In text apare o greseala, nu CGMB (Consiliul General al Municipiului Bucuresti) a reluat ideea pasajului rutier, ci CTAUT (Comisia Tehnica de amenajare a teritoriului) din cadrul PMB.

  Scuze pentru confuzia creata.
  Consiliul General nu vota inca PUZ Pasaj Rutier Charles de Gaulle.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *