Marian Petru

Bravo, băi politrucilor! Iașul rămâne fără Festivalul Internațional de Literatură și Traducere. Evenimentul a fost suspendat chiar de către organizatori, în semn de protest

Într-un comunicat dat publicității organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT)  anunță suspendarea, în semn de protest, a celei de-a treia ediții a manifestării. Potrivit documentului evenimentul ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015.

Motivele invocate de organizatori fac referire, printre altele, la încercările repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil în ultima perioadă. De asemenea, ”continuă denigrarea și tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor și, în unele cazuri, chiar a invitaților, ajunse, în ultima săptămână, la nivelul unei campanii sistematice de defăimare”. Nu în ultimul rând, este invocată ”atmosfera tensionată de dispute politice locale, imprevizibilitatea instituțională, birocratizarea excesivă și legislația rigidă, care nu sunt deloc propice dezvoltării de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung.”

În același text este precizat faptul că la ediția din acest ar fi urmat să ia parte peste o sută de invitați, printre care, ”nume importante ale literaturii mondiale, precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Șișkin.”

Prin acest gest organizatorii trag  un semnal de alarmă asupra faptului că amestecul politicii în cultură, la orice nivel, are efect distructiv. Contextul anulării celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași este dat de declarațiile consilierilor județeni PSD în frunte cu Cristian Stanciu care pun sub semnul întrebării transparența cheltuirii fondurilor rezervate edițiilor trecute ale evenimentului.

Mai mulți exponenți ai vieții culturale de la Iași și-au manifestat regretul față de renunțarea organizării ediției din acest an și au criticat presiunile politice de la Iași. Liviu Antonesei a scris pe rețeaua de socializare: ”după două ediții excepționale, caracatița politrucilor ieșeni (…) a reușit să asasineze cea mai importantă manifestare culturală locală măcar de la al doilea război încoace”.

La fel, Daniel Șandru, director al revistei Timpul scrie referitor la suspendarea FILIT că ”acesta este datul politic al anumitor reprezentanți ai ieșenilor: să omoare din fașă tot ceea ce este cu adevărat valoros. Atât pot să facă cei cărora, poate precum în cazul lui Goebbels, atunci când aud cuvântul „cultură”, le vine să scoată pistolul.”

De precizat că declarațiile critice la adresa festivalului s-au întețit după suspendarea din funcția de președinte al Consiliului Județean Iași a liberalului Cristian Adomniței, un puternic susținător al proiectului cultural. Adomniței este acuzat de DNA pentru pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual într-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firmă privată.

La cele două ediții organizate până acum, FILIT s-a bucurat de prezența unor nume mari ale literaturii precum Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franța, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România) etc. Calitatea manifestărilor din cadrul FILIT a atras, până acum, peste 60.000 de participanți, mai ales tineri.

filit 3foto: Larisa Maxim/www.filit-iasi.ro


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *