Adrian Dohotaru

Blog de parlamentar: Moțiunea de cenzură și milionul care m-a cumpărat

Moțiunea a trecut cu 238 de voturi favorabile. Nu am semnat și nu am votat moțiunea de cenzură. Ca om cu vederi progresiste, care m-am poziționat dintotdeauna critic vis a vis de PSD dintr-o perspectivă de stânga, nu pot gira cu numele meu și cu votul meu un demers care duce România într-o zonă de discurs și mai neoliberală, și mai de dreapta decât actuala guvernare.

Guvernul PSD a trădat în mod sistematic idealurile stângii în care cred. Pentru această trădare, pentru corupție și incompetență, PSD trebuie să plătească. Nu pot, însă, să subscriu și nici să votez o moțiune de cenzură care critică PSD doar prin prisma unor valori de dreapta și care nu propune nici o alternativă reală la problemele României. Viziunea din spatele moțiunii de cenzură supuse azi la vot va arunca România din rău în mai rău. Moțiunea se bazează pe o abordare simplistă, anacronică, demnă de anii 90 și lipsită de orice sensibilitate socială. Refuz să fiu părtaș la dezastrul neoliberal pe care îl prefigurează textul acestei moțiuni într-o posibilă guvernare viitoare.

Nu am negociat nimic. Nici un nou mandat. Nici funcții. Nici bani. Valorile mele nu sunt negociabile.

Singurul lucru pe care am încercat să îl negociez a fost textul moțiunii de cenzură. Dacă votul meu era atât de important pe cât spun azi cei ce mă atacă, atunci și valorile în care cred trebuie să fie importante. Cine vrea votul meu, nu îl poate disocia de idealurile mele. Nu sunt simplă carne de tun într-un mecanism de vot.

Motivul pentru care nu am semnat și nu am votat moțiunea constă în dezinteresul PNL de a accepta orice completare la moțiune, care să includă o critică socială și ecologistă la adresa PSD. Am fost sunat de Raluca Turcan și de Ludovic Orban să semnez moțiunea și le-am cerut, desigur, moțiunea ca să știu ce semnez. Au existat rețineri din partea Ralucăi Turcan pe motiv că nu vor moțiunea scursă către presă și că doar liderii politici o cunosc, chiar dacă ei anunțau deja că au peste 233 de semnături!

Am citit cu atenție moțiunea scrisă, previzibil, dintr-o perspectivă de dreapta. Nu am cerut să fie anulate pasaje, ci doar să fie adăugate altele. Dacă guvernarea PSD este înlăturată de o multitudine de partide și de parlamentari, cu coloraturi ideologice diferite, atunci aceste viziuni trebuie să se regăsească în textul moțiunii. Răspunsul liderilor PNL la comentariile mele a fost un refuz. În consecință, am zis că sunt deschis la discuții la care să vină și alți lideri politici, pentru a vedea ce putem păstra, ce putem îmbunătăți, dacă unele propuneri li se par prea „de stânga”. Au refuzat și asta motivând că nu mai e timp. Niciodată nu e timp pentru discuții de substanță în politică, dar întotdeauna e timp pentru conspirații meschine, răfuieli și negocieri dubioase.

Puteți vedea în imaginea de mai jos propunerea mea trimisă liderilor PNL. În afara faptului că sunt înrădăcinate într-o viziune socială și ecologistă, criticile pe care le-am adus sunt singurul mod în care putem ieși din sub-dezvoltare și avea o guvernare mai bună. Asta înseamnă o piață a forței de muncă mai echilibrată în favoarea angajaților pentru a diminua emigrația românilor, o fiscalitate progresivă ca în Vestul Europei, politici sociale pentru a diminua inegalitățile, printre cele mai mari din UE, și politici de mediu, pentru a aborda criza climatică, ce începe să ne afecteze și pe noi.

Pică guvernul Dăncilă, foarte bine! Dar ce pui la schimb? Un guvern format din membri ai unor partide care critică majorările de salariu minim și care vor să desființeze salariul minim? Care au girat în trecut politicile de austeritate? Care cred orbește într-o piață de-reglementată, care vor să transforme sănătatea și educația într-o marfă?

USR Cluj, într-un comunicat oficial, spune că motivele pentru care nu am semnat ori votat moțiunea sunt din cauza unor „motive politicianiste și principii golite de sens” și că demisia anterioară din USR este bazată „pe pretinse considerente ideologice”. Dacă ideologia nu joacă niciun rol în politică, ce îi oprea pe liderii PNL să accepte criticile mele la adresa guvernării PSD și să le includă în moțiune? Parlamentari USR mi-au spus că nu contează textul moțiunii, e doar un text. De aceea, l-au și semnat fără să citească moțiunea. Dar din moment ce e doar un text, de ce nu poate fi îmbunătățit înainte de a fi depus? Dacă e doar un text irelevant, ca și cum ideile nu ar conta în politică, doar votul anti-PSD contând, de ce să mai citești ca USR-ist acel text de la tribuna Parlamentului?

Unii mi-au spus că am tranzacționat votul pentru vreun proiect legislativ, dar toate proiectele inițiate de mine sunt semnate și de parlamentari din opoziție, dar și de la putere și proiecte importante ca Legea Spațiilor Verzi ori corelarea salariului minim cu un coș minim pentru un trai decent sunt în continuare în circuitul legislativ.

Cele mai aberante acuzații din partea colegilor parlamentari de la USR, din partea fanilor fanatizați, unii dintre ei promițând că îmi rup picioarele când mă mai văd, dar și din partea media, au constat în presupusa cumpărare a mea, dar și a altor parlamentari de către PSD, unele estimări și bârfe atingând suma ridicolă de 1 milion de euro.

Astfel de oameni, în cultura lor politică îngustă, își imaginează că un politician, dacă are altă perspectivă decât turma anti (sau pro) e un cinic cumpărat, un „corupt”. Iar simpla acuză ține locul demonstrației. Da, am luat milionul, și, glumind puțin, i-am și investit deja în hotelul de un milion de stele, la care merg cu fiul meu când îi spun să ieșim cu cortul. Și așa o să mă ghidez și pe viitor, „cu cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine”, cum spunea Immanuel Kant.

Sunt ținta unor atacuri fără precedent pentru că refuz să îmi tranzacționez idealurile și credințele. Pentru că refuz să iau parte la un joc care nu este al meu. Pentru că refuz să mă transform într-o rotiță a unui mecanism care îți cere renunțarea la orice gândire critică. Pentru modul cinic și tribal în care se practică politică la noi, gestul meu este unul de neînțeles și revoltător. Noam Chomsky spunea că „modul inteligent prin care să îi ții pe oameni pasivi și obedienți e să limitezi strict spectrul opiniei acceptabile, dar să permiți o dezbatere foarte vie în interiorul acelui spectru”. Îi îndemn pe criticii mei să reflecteze atunci când plini de ardoare împart lumea în răi și buni.

Atacurile voastre mă întristează, pentru că arată că nici chiar cei ce pretindeți că vă doriți o lume mai bună nu vă puteți debarasa de un mod rudimentar de a înțelege politica. Viziunea voastră nu e cu nimic superioară celor pe care îi criticați. E doar diferită, dar egală din punct de vedere moral.

Dar chiar dacă atacurile voastre mă întristează, conștiința mea este împăcată. Data viitoare, în condiții similare, aș proceda la fel. Și sunt sigur că dacă și alții ar face la fel, nu am avea doar o schimbare de guvern, ci una de paradigmă.

Adrian Dohotaru, deputat independent


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Blog de parlamentar: Moțiunea de cenzură și milionul care m-a cumpărat

 1. emil

  Speram ca Dl Iohannis sa nu mai reitereze eroarea Ciolos care a afundat Romania in haul mafiei si coruptiei PSD.

  Reply
 2. Adrian

  Stimate domn, moțiunea putea conține doar „Jos FSN”, sigur c-ar fi amintit de anii 90. În rest, eu n-aș fi divulgat adresa concretă a d.nei deputat, dar da, aș fi divulgat că folosește o adresă comercială în comunicări privind funcția în stat(mai precis aceasta credeți dumneavoastră; o întrebare, v-a trimis de la acea adresă ceva? v-a răspuns fie și laconic la mesajul trimis acolo?)

  Reply
  • Dumitru

   „Jos FSN” ? Pai PNL-ul de azi este organizat pe structura PDL, adica exact a partidului care mult timp si-a pastrat numele de FSN. Singurul partid care azi poate striga „Jos FSN” este evident USR-ul…

   Reply
 3. whatever003

  Domnule deputat, poate ar trebui să vă puneți și întrebarea ce și-ar fi dorit cetățenii care v-au votat și pe care îi reprezentați acolo în Parlament. Nu știu dacă înțelegeți partea asta din procesul democratic, văd doar „eu” în textul de mai sus. Mă bucur că sunteți foarte mândru de dumneavoastră, dar cred că ați dezamăgit foarte mulți oameni care au votat pentru schimbare în politică, nu „principii până la moarte”. Care principii sunt și ele discutabile, practic ați girat un guvern profund corupt și incompetent, pe principiul popular în anumite medii gen „fură, dar măcar ne dă și nouă ceva”. Adică ne explicați că „Sunt o nenorocire pentru țară, dar măcar sunt de stânga!” Ce să zic, „felictări”! Și drum bun!

  Reply
  • oarișini

   Astea-s avantajele democrației reprezentative: voi lucrați o duminică la patru ani, de restul mă ocup eu! Dacă nu sunteți din Ro, vă spun eu cum se desfășoară consultarea membrilor PNL la o ședință de sector sau de oraș: se votează ce zice șeful. Consultarea ne-membrilor din circumscripție se face din studiourile de televiziune. Unidirecțional, bineînțeles.

   Reply
  • Dumitru

   Eu abia astept noul guvern. Care va desfiinta Sectia pentru procurori, care va reduce taxele pentru exploatarile offshore pentru a place americanilor, dar care va trebui sa inlocuiasca sursele astea de venit cu altceva. Iar acel altceva in Romania nu pot fi decat pensionarii si angajatii care nu lucreaza la multinationale. Deja, cresterile de pensii si salarii se vor opri scurt… Vlad Voiculescu va reveni la atac cu distrugerea medicinei de transplant (ca, de, are misiune). As paria (bani) ca va scadea si rata de absorbtie la fonduri europene (cand a venit Ciolos, a scazut la aproape 0 dintr-o data). S.a.m.d. Abia astept sa vad ce va inchipuiti Dvs. ca justifica un „vot pentru schimbare”, si cum va reactiona populatia. Una este sa promiti marea cu sarea unor oameni mai simpli cand ai toate parghiile propagandei, alta este sa le iei din farfurie, ca atunci se prind. Sau poate va face noul guvern imprumuturi si mai mari decat PSD pretinzand ca are „greaua mostenire”.

   Reply
  • Loli

   @whatever003 Exact aceasta este esența. A invocat tot felul de pretexte și l-a a exclus pe cel mai important: ce așteptări aveau cei care l-au votat. În bula lui ideologică îi numește ” fani fanatizați”. Dl Dohotaru suferă de sindromul oricărui lider comunist tipic. Crede că știe mai bine decât alegătorii lui de ce e nevoie, în special moral vorbind. E ironic să văd că-și numește votanții drept o turmă de oi. Din păcate dl Dohotaru nu înțelege că cei care i-au scris sunt alegători cărora le pasă inclusiv de prestația lui. După ce se comportă în dezacord cu proprii lui votanți, îi face turmă de oi și se declară superior. Apoi când nu mai e votat se șochează și își declară senin că societatea nu e pregătită pentru abordările lui vizionare.

   Reply
 4. laur22

  Dar cand ai candidat in parlament din partea USR tot cu citate din Chomsky ai candidat ?
  Ceva Mao, Lenin ori Marx n-ai incercat ?

  Nu zic da spui cine pune botul la harneala partid „curat” dar fara linie politica clara stanga / dreapta ori e duplicitar ca shi respectiva linie de dreapta stangii ori stanga dreptzii ori e oligofren.
  In ambele cazuri merita sa i se rupa picioarele de catre fostii colegii de jacobinism la primul semn desteptare din transa.

  Cand ai candidat la parlamentul Romanai cu niste lozinci demente ale USR pe baza de „dupa cum bine se stie in cercul nostru de prieteni” nu te-ai gandit nici-un moment ca acesta metoda itzi poate fi aplicata shi tzie .

  Ei acuma ai cules exact asta : „un milion de euro pentru un hotel de un milion de stele”

  Shi da „Parlamentari USR mi-au spus că nu contează textul moțiunii, e doar un text. De aceea, l-au și semnat fără să citească moțiunea. ” Da ceea ce tu nu ai intzeles e ca nu e textul tau ori al lor.
  E textul altora.
  A celor care au creat USR-ul shi au pus zabala PDL pe PNL.
  Shi ca atare textul respectiv nu poate fi inbunatatzit de catre cei a caror singura obligatzie e sa il voteze intocmai shi la timp.

  Ca la fel ca shi PSD-ul shi USR-ul nu e ceea ce spune ca este, ci ceea ce face.

  Daca te lauzi ca ai principii poate ca ar trebui sa itzi cautzi colegi de principii colegi alesi nu pe principiul „imi place de cravata ta” ce cool shi misto esti sefu ci pe afinitatzi ideologice.
  Pe pentru ca sa se faca asta eu sunt dispus sa cedez astalalta.
  Pe dorintza verificata cat pate fi asta verificat a celuilalt de a face ceea ce tu crezi ca trebuie facut.
  Shi nu, jos PSD ori jos PNL ori jos USR nu e afinitate ideologica.
  E dementza in stare pura.

  Iar cei ce s-au aliat in haita la demntza colectiva risca sa patzeasca ce au patzit aplaudacii lui Mao Zhedung care shi-au dorit nebunia colectiva a „revolutzie culturale”.

  Nebunia colectiva e o boala extrem de contagioasa shi dn nefericire extrem de mortala in faza sa terminala.
  Din fericire noi nu suntem inca acolo.
  Din nefericire ne indreptam catre Acolo 111 cu pasi repezi.

  PS bine ca a cazut Dancila shi odata cu ea sleahta sinistra a cocotzatzilor la putere pe parnaia lui Dragnea.
  Acum acestia trebuie sa isi caute votantzii shi ultima data cand am verificat votanztii lor nu sunt nici in CEX nici in biroul lui Razgandeanu nici, nici, nici.

  Scenariul Ciolos 2 se repeta „pedal to the metal”.
  Shi „guvernul lor” o sa ne aduca prin primavara un Dragnea 2 cu planuri precise de razbunare.
  Fara exitari marca Iordache ori baietzi cu ochi albastri gen Grindeanu – Tudose ori pesonaje gen Birchal a caror „faima” in partid se bazeaza pe conexiunile sotzului shi pe disponibilitatea de ai-i inscena ceva viitorului secretar adjunct al NATO la momentul cand era presedinte al partidului.

  Pedal to the metal, pentru ca nu-i asha dementza se vindeca doar prin excaladare pana in absurd.
  Absurd pe care tot noi o sa-l platim cu viatza noastra.

  Reply
 5. JK

  Cred că greșiți socotindu-i pe susținătorii moțiunii neoliberali. Mulți sunt ignoranți într-ale doctrinelor, iar cei de la vârf sunt inconștient-ultraliberali, nu neoliberali (neoliberalismul, născut după al doilea război mondial propovăduia o oarece intervenție a statului). Mai cred că mulți sunt niște instrumente ale unor păpușari, inclusiv din afară.
  Am avut ocazia să cunosc de-aproape câteva specimene de politicieni români și vă dau dreptate. Din nefericire, românii își vor întoarce gândul, votul și poate și acțiunea către stânga (social, în general) abia atunci când nu vor mai găsi de lucru în Occident, când vor termina economiile, când își vor vinde micile agoniseli pentru a-și plăti datorii sau un tratament medical. Pentru că, indiferent cu ce gânduri bune va veni noul guvern, acesta a pornit deja cu stângul prin chiar textul moțiunii și primele declarații de după adoptarea ei: să prescrii remedii economice de secol XX, să te visezi în plin reaganism (și-ntr-o țară mică și bolnavă, pe deasupra), să asociezi optimismul tâmp al lui Ponta optimismului autist al lui Barna, acrelii veninoase manifestate de Câțu, Rareș ori Caramitru, discursurilor de cârciumă politică emanate de Orban, militantismului partizan al lui Johannis, să-ți fie frică să pronunți nume de viitori miniștri (ca să nu superi pe cine?), să declari cretin ca Turcan că „oamenii harnici și corecți nu-și vor pierde locul de muncă” este rețeta depresiei.
  Pe de altă parte, faceți ceva să vă apărați valorile, să le promovați, să creșteți. Căutați sprijin (inclusiv în afară, că nu sunt toți masoni și membri Bilderberg). Orice vremuri grele sunt o provocare.

  Reply
 6. Dumitru

  Daca tot sunteti asa de la stanga, de ce nu ati cooperat cu Plesoianu ? De exemplu, sa-l ajutati sa adune semnaturi. Dat fiind candidatii inca in cursa, avea o sansa sa ajunga presedinte, iar Dvs. sa va promovati ideile.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *