Mihai Goțiu

BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Guvernul Tudose, „cumul de incompetență, probleme și conexiuni dubioase”

Te ia cu amețeală. Premierul desemnat, Mihai Tudose, discipolul plagiatorului de 4 stele Gabriel Oprea, numește la Educație un ”expert”. Un ”expert” în spălarea prim-miniștrilor de acuzațiile de plagiat. Oare ghici de ce? La Cercetare am scăpat de Valeca, dar ne-am procopsit cu mâna lui dreaptă, fost secretar de stat în mandatul lui… Cât despre dl Țuțuianu la Apărare, ce să mai zic – probabil că avea și dl Dragnea nevoie de cineva care să-l apere de SRI. Asta e doar o parte din Guvernul României care așteaptă votul de învestitură astăzi. Despre miniștrii care au fost declarați incompetenți prin votul colegilor lor din partid, la moțiunea de cenzură, și care și-au mai și dat demisia, n-are rost să mai adaug ceva. Cine își amintește de un asemenea Guvern, cu un asemenea cumul de incompetență, probleme și conexiuni dubioase, vă rog să să-mi spuneți…

„Stimate colege și stimați colegi,

Permiteți-mi să încep această declarație cu două citate.

Primul:

”Iată cum, odată la câteva luni, cel mult câte un an, doi, re-ajung (ca acum) iar în punctul în care zic: nu-mi imaginez cum mi-ar putea fi mai multă greață şi ruşine de țara asta, de ce-am făcut noi cu ea.”

Al doilea:

”Prin nominalizarea lui Mihai Tudose, trăim încă un episod al infiltrării la cel mai înalt nivel politic a ofițerilor și colaboratorilor serviciilor secrete. Ajunge! Guvernarea este a cetățenilor, a societății civile, a partidelor politice, a instituțiilor democratice și nu a serviciilor secrete care se luptă pentru putere și resurse. Nu mai vrem securiști în politică! Nu mai vrem securiști în administrația publică! Nu mai vrem securiști în presă, afaceri, sindicate și universități! Vrem o politică liberă, curată și decisă democratic. Vrem transparență și integritate! Nu este un protest pentru un partid sau altul, pentru putere sau opoziție, ci pentru un principiu: Afară cu securiștii din politică!”.

Primul citat îi aparține universitarului Dumitru Cornel Vîlcu, unul dintre animatorii protestelor din Piața Unirii din Cluj, din ultimii ani, și are legătură, nu e vreun secret, cu nominalizarea și desemnarea lui Mihai Tudose pentru funcția de premier al României. Al doilea reproduce textul de mobilizare la un protest anunțat astăzi, marți, 27 iunie 2017, de la ora 19.00, în Piața Universității din București. În campania electorală mi-am asumat să aduc vocea și revendicările cetățenilor în Parlament și mă țin de promisiune. Și o fac pentru a nu vă putea scuza ulterior că nu ați știut ce se întâmplă ori că nu ați auzit și opiniile critice ale unei societăți civile autentice.

Am început astăzi cu aceste citate, pentru a consemna un nou episod din lunga serie a premierelor negre pentru democrația autohtonă din ultimele zile. Să recapitulăm: Săptămâna trecută am asistat la circul prin care o majoritate parlamentară a votat împotriva propriului guvern. Pentru ca spectacolul să ridice tribunele în picioare, am avut parte și de un număr special de prestidigitație care i-ar face invidioși pe iluzioniști celebri ca David Copperfield ori Iozefini: în fața a zeci de camere video, cei 249 de parlamentari care au votat la moțiune au introdus în urne 251 de bile. Apoi am văzut cum miniștrii parlamentari care au votat împotriva Guvernului din care au făcut parte și din care și-au dat demisia – practic, au votat propria incompetență – au pretenția/ tupeul/ nerușinarea, spuneți-i cum doriți, să le fie anulat gestul și să rămână în funcție. Ieri, am punctat un nou moment ”istoric”: abilitarea de a emite ordonanțe pe perioada verii a unui Guvern care încă nu există. Datorită (sau din cauza) tuturor acestora punctăm astăzi un nou moment de ținut minte: cel în care un Guvern scoate oameni în stradă, mulți, puțini, câți vor fi, înainte de a fi votat în Parlament. Fe-li-ci-tări!

Și asta nu e tot. Îmi amintesc și nu cred că ați uitat nici d-voastră, cum mulți dintre parlamentarii coaliției de guvernare v-ați plâns de implicarea serviciilor secrete într-un mod total nedemocratic în viața politică a țării. Mai mult, câteva dintre obiectivele și scopurile celebrei comisii de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, pe care ați inițiat-o cu mult zgomot, vizează tocmai verificarea dacă nu cumva șefii serviciilor secrete s-au întins mai mult decât le-ar fi permis plapuma și legea în desfășurarea alegerilor. Și d-voastră ce faceți acum? Numiți în fruntea Guvernului un domn cu patalama de servicii secrete la purtător? E drept că despre patalamaua d-nului Mihai Tudose, obținută sub îndrumarea unui alt prea bine cunoscut purtător de stele pe umăr, Gabriel Oprea, există suspiciuni mai mult decât rezonabile de plagiat. Păi cum să vă mai pese de furtul intelectual în România, când nici de ăla în care se șutesc banii publici nu vă mai pasă. Cel puțin nu atâta vreme cât furtul e mai mic de 200.000 de lei.

Și, până la urmă, chiar ar fi fost o surpriză fenomenală să propuneți ca premier o persoană cu competențe reale. Țin minte că în toamna lui 2014, când a fost desemnat ministru al Economiei și Turismului, d-nul Mihai Tudose povestea plin de sine cum în lume sunt ne-numărate tehnologii care ar permite extragerea profitabilă a aurului de la Roșia Montană, altele decât cea cu cianură. Ce mai conta că, în mai multe rânduri, reprezentanții Academiei Române s-au pronunțat în mod public – prin poziții ale instituției ori participări ale membrilor acesteia la conferințe și dezbateri pe această temă – arătând că astfel de tehnologii sunt cel mult una-două, și acelea în faza de testare. Ce știu ei, academicienii României, las că știe d-nul Tudose! Că tot are românul o vorbă pentru orice, inclusiv despre prostul care dacă nu e și fudul…

Stimate colege, stimați colegi,

Mi-e greu să înțeleg cum un partid cu atâtea resurse – inclusiv umane – precum PSD, ajunge să propună ca premier un domn cu asemenea ”calități” (atenție la ghilimele) precum d-nul Mihai Tudose. Mai că m-aș bucura, că mai e o zicere – când inamicul greșește, nu fă nimic să-l oprești – dar nu pot. Că un asemenea domn nu va fi numit la cârma PSD, ci la cârma României. Iar asta ne va costa pe toți, nu doar pe cei din PSD. Așadar, cât încă nu e prea târziu și dacă vă mai pasă, într-adevăr, de interesele legitime ale tuturor cetățenilor acestei țări, nu doar de cele ale liderilor și baronilor din partidele d-voastră, faceți cumva ca la votarea noului Guvern să ”greșiți” urnele. Va fi o greșeală pe care, fiți convinși, cetățenii români o vor ierta.

***

Bucureşti                                                                                                                Mihai Goţiu

27.06.2017                                                                                                     Senator USR, Cluj”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Guvernul Tudose, „cumul de incompetență, probleme și conexiuni dubioase”

  1. Fratzii Gracchi

    Stimate Domnule Senator, eu m-am mai adresat dvs. direct pe acest site si, iata, incerc asta din nou, sperand ca vetzi citi spusele mele. Ma voi referi in primul rand la noul ministru al cercetarii, pe care, cred eu, il caracterizati superficial totusi plecand doar de la relatia sa in calitate de „mana dreapta” a noului PM. Asta spune prea putzin. Trebuie sa acceptam, totusi, ca noul ministru este cu o clasa mai bun decat, d-na Andronescu. Aceasta din urma a incercat sa ne „vanda” ideia ca at fi avut niste specializari la universitati straine, dar care nu au durat decat cateva saptamani sau luni de zile… deci n-au fost deloc specializari, ci doar vizite de curtoazie. Noul ministru (al cercetarii) sta mult mai bine: a facut in doctorat la o universitate nu tocmai de cel mai inalt nivel din Frantza, dar totusi.. ceea ce este remarcabil, nu insa uluitor. Apoi, a lucrat o perioada indelungata la Appalachian University din USA, ceea ce trebuia sa fie in prilej de a acumula o experientza utila in ceea ce priveste functionarea invatamantului universitar bazat pe competitivitate. Appalachian State Univ este clasificata pe locurile intre 600 si 800 in lista colegiilor americane, ceea ce nu o situeaza printre universitatile de inalt prestigiu din SUA… dar poate fi o experientza buna pentru in tanar doctor venit din Franta. A fost, oare ? Nu, dupa parerea mea ! Asta se vede clar din raspunsul official dat asociatiei AdAstra, recent, la protestul acesteia privitor la eliminarea evaluatorior straini. D-l actual ministru face, cu aceasta ocazie, o afirmatzie naucitoare: aceea ca in SUA evaluarile proiectelor se fac numai de evaluatori americani si, la fel ca in SUA, avem si noi evaluatori capabili sa faca acelasi lucru in Romania. Acesta apreciere absolut eronata facuta de d-l ministru trebuie sa ne ingrijoreze profund, deoarece D.Sa isi exprima convingerea ca evaluatorii nostri sunt echivalenti professional cu cei din SUA, ceea ce este, statistic vorbind, foarte departe de adevar. Daca aceasta este paradigm fundamentala pe care se va desfasura evaluarea proiectelor cu cerere de finantare din bani publici in RO, atunci putem fi siguri ca se va reveni, in fortza, la manariile specific romanesti in procesul de evaluare, unde gashtile si mafiile din diverse specialitatzi isi vor oferi reciproc finantzarea ceruta pe baza de „prietenie” si interese commune, nu de valoarea proiectului. Si inca ceva: d-l ministru nu vorbeste deloc despre defectul de baza al finantarii cercetarii romanesti, anume finantzarea mai mult a bazaconiilor fundamentale decat a cercetarilor cu perspectiva reala de aplicabilitate si aport de valoare economica. Ce va primi in schimbul banilor ce I se smulg din buzunar contribuabilul roman de la cercetarea romaneasca ? Mai nimica, dupa cate cunosc eu starea de lucruri de pana acuma… si stiu bine despre ce vorbesc. Daca adaugam si dezastrul usor predictibil pe care-l va provoca noul ministru al invatzamantului, ma intreb ce alte dezastre s-ar mai putea inchipui in aceste doua domenii de importantza vitala pentru dezvoltarea in stil european a Romaniei ?! Numai Dumnezeu ne mai poate ajuta in starea noastra actuala !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *