Mihai Goțiu

BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Dle ministru Pavel Năstase, și dvs schimbați Educația peste noapte, ca hoții?

Printre cele mai recente achiziții ale Consiliului ARACIS (organismul care trebuie să avizeze calitatea învățământului superior) se numără fostul rector al Academiei de Poliție, care a girat în bloc și la bucată toate doctoratele acuzate de plagiat coordonate de Gabriel Oprea, dar și un doctor cu dosar la DNA, care n-a avut niciun bai să semneze că el nu e învinuit penal!

Ei bine, eu l-am întrebat pe ministrul Educației, Pavel Năstase, și vă rog să-l întrebați și voi, cum e posibil ca un organism în conducerea căruia se află asemenea personaje să fie îndrituit să evalueze școlile doctorale din România!? Voi ați putea avea încredere în evaluările făcute de un asemenea organism?

„D-nule ministru al Educației Pavel Năstase,

Am fost extrem de neplăcut surprins de modul în care ați decis să eliminați atribuțiile Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și ale Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) din evaluarea școlilor doctorale și transferarea lor către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Cu părere de rău constat că ați evitat acest subiect în discuțiile pe care le-am avut la Comisia pentru învățământ, cercetare, tineret și sport de la Senat, precum și în răspunsurile trimise la interpelările de până acum, în cadrul cărora au fost aduse în dezbatere atât strategia d-voastră ca ministru al Educației, cât și evaluarea școlilor doctorale și viitorul CNATDCU. Mai mult, după cum am fost informat și de către colegii deputați și am citit și în presă, această decizie a fost luată prin ascunderea ei într-o documentație amplă, de aproximativ 65 de pagini, care nu avea legătură cu școlile doctorale, pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în ultimul moment!

La fel de suprinzătoare (în mod neplăcut) a fost afirmația d-voastră conform căreia, în acest mod, se va conta mai mult pe autonomia universităților, pe faptul că bazele de date și informațiile care se referă la resursa umană, în special la conducătorii de doctorat și la rezultatele cercetării ștințiifice, se găsesc la universități, și nu la CNADTCU sau la CNCS. D-nule ministru, chiar credeți că școlile doctorale din România se pot autoevalua? Chiar trebuie să enumărăm acum toate listele de nepotisme și favoritisme din universitățile românești ori notoriile scandaluri de plagiat din ultimii ani, care reprezintă, oricum, doar vârful icebergului, fiind verificate doar lucrările de doctorat ale câtorva pesoane publice?

Însă nu doar faptul că ați trecut această decizie prin Camera Deputaților printr-o metodă comparabilă cu cea în care a fost adoptată celebra Ordonanță 13 este iritant, ci și înlocuirea CNATDCU cu ARACIS în privința evaluării școlilor doctorale. Chiar dacă vă supără acest lucru, fiind și d-voastră, în trecut, membru al Consiliului ARACIS, țin să vă informez că această instituție este cunoscută în lumea academică drept una dintre cele mai puțin reformate instituții din învățământul românesc. Competențele, din punct de vedere științific, ale multora dintre membrii ARACIS sunt la un nivel mai mult decât discutabil și este absolut imposibil de crezut că aceștia vor putea evalua performanțele școlilor doctorale și, mai mult, că asemenea evaluări vor fi credibile!

D-nule ministru Pavel Năstase, unul dintre cei mai recenți membri ai Consiliului ARACIS, (re)numit după un concurs desfășurat luna trecută, este Luca Iamandi, fost rector al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, în prezent profesor la Facultatea de Drept a Universităţii “Danubius” din Galați. Conform informațiilor prezentate în presă, d-nul Luca Iamandi a fost membru în toate comisiile de susținere a celor nouă teze de doctorat pe care Gabriel Oprea le-a coordonat la Academia de Poliție, teze acuzate în bloc și la bucată de plagiat! De asemenea, d-nul Luca Iamandi a făcut parte și din comisia care în 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Tobă, dar și din comisia Consiliului Național de Etică (CNE) care a dat un verdict de neplagiat. Ulterior, Petre Tobă a primit decizie de plagiat de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

D-nule ministru, chiar considerați că, în aceste condiții, ARACIS poate evalua onest și competent școlile doctorale? Cazul Luca Iamandi nu este o excepție. Într-o situație problematică se află și un alt membru (re)numit luna trecută în Consiliul ARACIS. Despre Ioan Lascăr, presa (Tolo.ro, GSP, Pressone, România Curată și altele) a relatat că în noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa, pentru abuz în serviciu. El este acuzat că a semnat un proces-verbal de punere în funcțiune a Unității de Arși de la Spitalul Floreasca, în valoare de 4 milioane de euro, fără să fie întrunite condițiile necesare. Această unitate nu a funcționat de fapt vreodată și nu a putut fi folosită nici măcar după tragedia din Colectiv. Chiar dacă această situație este de notorietate publică, până la așteptarea verdictului justiției, pentru a putea deveni membru al Consiliului ARACIS, Ioan Lascăr a semnat la începutul lunii trecute o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nu este învinuit penal!

În aceste condiții, d-nule ministru al Educației, Pavel Năstase, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  • Care sunt considerentele pe baza cărora susțineți ca ARACIS să fie instituția competentă să evalueze școlile doctorale?
  • În ce mod va fi folosită evaluarea școlilor doctorale pe care o va realiza ARACIS?
  • Ați luat în calcul contestarea rezultatelor evaluării de către școlile doctorale datorită credibilității scăzute pe care o are în acest moment ARACIS?

Vă rog să-mi transmiteți răspunsurile în scris.

***

București                                                                                             Mihai Goțiu

18.04.2017                                                                                           Senator USR, Cluj”

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Dle ministru Pavel Năstase, și dvs schimbați Educația peste noapte, ca hoții?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *