Mihai Goțiu

Cum am ajuns să fiu acuzat de ”trădare de țară și sabotaj”

… pentru că am cerut respectarea legilor și hotărârilor judecătorești definitive!

În ultimele zile ale anului trecut, le-am solicitat premierului Mihai Tudose și miniștrilor Mediului, respectiv Apelor și Pădurilor, să intervină pentru a împiedica eludarea hotărârii judecătorești definitive a Curții de Apel București, care a anulat, pe 14 decembrie 2017, autorizațiile de construire ale proiectului hidroenergetic care distruge Jiul, afluenții lui și Parcul Național Defileul Jiului.

Din arcul guvernamental a răspuns un senator ALDE, care m-a atacat, declarând (conform presei locale din Gorj*) că cerința de respectare a legii ar fi ”sabotaj”. Prin afirmațiile sale, d-nul senator Scarlat Iriza confirmă că scopul actualei Puteri e să ducă la rău sfârșit distrugerile de pe Jiu, până în momentul în care acestea vor fi ireversibile.

Ce nu spune d-nul Iriza, fie pentru că habar nu are, fie din rea-credință, e faptul că distrugerile de mediu și afectarea calității apei (protejate prin legislația românească și europeană din domeniu) vor genera costuri care, pe termen mediu și lung, vor fi incomparabil mai mari decât cele peste 200 de milioane de euro, despre care pretinde că s-ar fi ”investit” în betonarea și băgarea pe țeavă a Jiului și așa-zisele beneficii ulterioare ale proiectului. O parte importantă din cele 200 de milioane de euro au ajuns în buzunarele grangurilor de la Hidroelectrica și ale colaboratorilor lor, în timp ce factura pentru distrugerile de mediu va fi suportată de către comunitățile locale și de către toți contribuabilii români.

Afirmațiile senatorului ALDE, conform cărora ”pe cele 85 de hectare pe care se desfășoară proiectul nu vor fi afectate nici flora, nici fauna și nici peștii cărora li s-a dat chiar o atenție specială” sunt cel puțin hazardate, dacă nu, pur și simplu, mincinoase. Garda de Mediu – Comisariatul Județean Gorj a notificat emitentul acordului de mediu (Agenția pentru Protecția Mediului Gorj) cu privire la oportunitatea realizării unui Studiu de Evaluare Adecvată, în acord cu art. 6, alin. (2) din Directiva Habitate. Hidrolectrica SA a contestat în instanță actele de control și măsurile dispuse de Garda de Mediu, dar a pierdut definitiv, în octombrie 2017, și acest proces.

În lipsa Studiului de Evaluare Adecvată menționat, afirmațiile conform cărora ”mediul nu ar fi afectat” reprezintă o manipulare politicianistă ieftină. Probabil d-nul Scarlat Iriza își închipuie că peștii pot trăi pe țeavă, că se poate face rafting și turism pe țeavă, că urșii bruni, râșii, vidrele, căpriorii, caprele negre, lupii și toate celelalte 400 de specii de animale și 700 de specii de plante din Parcul Național Defileul Jiului, unele pe cale de dispariție și protejate prin legi naționale și europene, pot supraviețui pe țeavă.

Dacă d-nul Scarlat Iriza și colegii lui din majoritatea PSD și ALDE sunt cu adevărat interesați de cele 200 de milioane de euro care s-au pompat în acest proiect le propun (pentru că au deja exercițiul ăsta și dețin majoritatea necesară să ia o astfel de decizie) constituirea unei Comisii de anchetă parlamentară. Să afle toți cetățenii români cum a fost posibil ca acest proiect să continue după ce autorizațiile inițiale expiraseră, după schimbarea regimului de protecție a zonei, declarată Parc Național, și după ce instanțele de judecată au confirmat, în mod definitiv, abuzurile și ilegalitățile proiectului distructiv. De asemenea, cetățenii vor avea astfel posibilitatea să afle cine sunt responsabili și cum vor răspunde pentru alocarea a milioane de euro pentru distrugerea Jiului.

D-nul Scarlat Iriza și colegii lui din majoritatea parlamentară PSD și ALDE trebuie să înțeleagă că trădarea de țară și sabotarea economiei naționale sunt atunci când legile României și ale UE nu se aplică, iar deciziile judecătorești definitive sunt încălcate sau eludate.

Citiți și Călin Dejeu: Senatorul și Fauna florară


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cum am ajuns să fiu acuzat de ”trădare de țară și sabotaj”

 1. Ion

  Iriza e băgat la înaintare pe post de carne de tun și câine de hăituit, pentru că-i fragil și puțin la minte. De-acum, din moment ce-i vorba de o sentință judecătorească, altfel se pune problema. Atât mai pot „băieții” acum: să-l pună pe unul neimplicat direct să latre. Iriza e un zombie de la Academia Ștefan Gheorghiu, ajuns prin Parlament din prostie (a lui, a lui Tăriceanu și-a multor alți indivizi cu mentalități feudale).
  Nerespectarea unei sentințe judecătorești într-o asemenea speță va avea rezervată 1-2 paragrafe în raportul de țară pe justiție, din noiembrie-decembrie și-atunci poate-și va aminti și Tudose de scrisoare (deși ar fi păcat să-i mai prindă decembrie la guvernare).

  Reply
 2. flesh

  Ce să te faci cu hoții ăștia? Nu știu nici ei ce să mai fure… De 28 de ani sunt puși pe prăduit, care mai de care cu idei mai crețe! Auzi tu: să bage ei Jiul pe țeavă ca să facă hidrocentrală într-un parc natural național! Îți stă mintea-n loc. Astăzi, în 2018, când oamenii sănătoși la cap investesc în energie solară și eoliană, ei vor hidrocentrală! Lăsați secolul 20 în pace și veniți în secolul 21, nemernicilor!

  Reply
 3. Dumitru

  Bun articol, ca de obicei cand Gotiu se ocupa de ecologie. A propos de „tradare”. Azi dimineata, facand o cautare Google pentru altceva, am gasit articolul asta : http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/raport-politic-in-congresul-sua-despre-cum-ar-fi-folosit-rusia-preotii-romani-in-protestele-anti-chevron/ . In rezumat, niste democrati din congresul american spun ca protestele anti-fracking din Romania (anti-Chevron) ar fi fost sustinute de rusi. Eu sunt clar anti-fracking, si parca societatea civila (inclusiv Gotiu) era si ea anti-fracking. Cred ca ar merita un mic articol informatia asta (aparuta in Romania pe Digi24, se pare).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *