Mihai Goțiu

BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Atenție, Legea Minelor se întoarce!

În avanpremieră, Guvernul Tudose pregătește emiterea unei Hotărâri prin care terenurile localnicilor din satul Roșia de Jiu, Gorj, vor fi expropriate pentru extinderea unei cariere de cărbune. Un scurtmetraj lansat astăzi de Bankwatch România prezintă condițiile de viață precare în apropierea exploatărilor miniere, precum și indiferența autorităților în rezolvarea problemei accesului la apă potabilă. Proiectul de Hotărâre de Guvern nu prevede și exproprierea caselor, astfel familiile rămân fără o sursă importantă de venit, blocate într-o zonă cu apă contaminată și aerul poluat.

HG-ul este doar preambulul pentru reluarea ofensivei cu dinamită și cianură la Roșia Montană, Certej și în alte zone ale Apusenilor, un nou proiect de modificare a Legii Minelor fiind pus în această vară în plimbare prin ministere. Filosofia proiectului legislativ o copiază la indigo pe cea a proiectului de Lege specială pentru distrugerea Roșiei Montane, care a scos oamenii în stradă în toamna lui 2013. Mai exact, legea ar urma să lase deschisă posibilitatea ca anumite proiecte miniere să fie declarate ”de importanță națională”, iar după ce sunt numite astfel, se lasă liber la tot soiul de excepții de la legile de protejare a patrimoniului cultural și natural, a proprietății private și publice (exproprieri și servituți în interes privat!), excepții de la procedurile administrative și/sau judiciare etc.

Și asta nu e tot! Conform unor surse ministeriale, modul în care România e reprezentată în litigiul cu Gabriel Resources lasă deschis scenariul ”batistei pe țambal” – mai exact autorizarea proiectului de la Roșia Montană, în schimbul tăcerii legate de modul în care compania a cheltuit sute de milioane de dolari. Că de ce ar afla românii cât s-a ”investit” în presa autohtonă, în politicienii de la nivel local și central, în firme de PR și publicitate, în expertize mai mult sau mai puțin discutabile… Despre proiectul Legii Minelor și despre modul în care România (NU) se apară în arbitrajul de la Washington voi reveni cu mai multe amănunte. Deocamdată priviți un mic episod din modul în care îi tratează Guvernul României pe cetățenii din zonele miniere:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Atenție, Legea Minelor se întoarce!

 1. pcr

  Poi, daca intrebi orice baba din Oltenia cine este presedintele Romaniei si cu cine voteaza la locale, parlamentare, prezidentiala si altele, iti va raspunde ca ea voteaza tot timpul cu domnu’ tovarasu’ Iliescu, presedintele Romaniei.

  Reply
 2. M. G.

  Excelent articol!!! La fel si cel cu padurile din ariile protejate! Ar trebui sa fiti intr-un partid ecologist nu in varza USR plin de sustinatori ai „familiei traditionale” si ai institutiilor de forta gen DNA. Fanaticii care sunt pe strada cu orele sub lozinca „rezist” nu ar sta nici un minut pentru natura si conservarea ei. Alex Costache nu ar scrie nici un rand despre procurori care detin si exploateaza paduri daca acestia au pus destule catuse. Oricum, felicitari pt. efortul de a incerca sa salvati ce se mai poate din zestrea natura a acestei tari!!!

  Reply
 3. G.A.

  Trebuie ca un om politic să se investească zi și noapte în prezentarea unor probleme, trezirea opiniei publice și punerea presiunii pe structurile de stat (de fapt, în multe cazuri, de destructurare și slăbire a statului)? Ce fac organizațiile de mediu? Citiți, a propos, un excelent articol al lui Nicolae Dărămuș în kmkz.ro despre wwf! Unde-i Greenpeace? Unde sunt experții de mediu din PNL? PSD? PMP? Ce zic consilierii tovarășului Johannis? Suspectă tăcere…
  Cât despre demersul dlui senator Goțiu, nimic nu e în zadar, nici o urmă nu se va pierde! Trebuie continuat, pentru că așa cum zicea un înțelept, dacă închizi într-o cameră un om și-un țânțar, ghici care dintre ei nu va putea dormi? (Deși, raportul de forțe între malacul nesimțit al puterii și cei care se gândesc la viitorul copiilor lor nu este chiar ăsta.)
  Probabil vom ieși în stradă mai mulți atunci când în urma unuia dintre numeroasele ecocide perpetrate consecvent de lacomi și tâmpiți, va rezulta și-un genocid…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *