Mihai Goțiu

BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Am înțeles ce au votat francezii?

Emmanuel Macron, favoritul la câștigarea alegerilor din Franța după desfășurarea primului tur, e ceea ce Radu Cosașu are denumi ”un extremist de centru”. Știți că programul lui politic, la capitolul ”Democrație”, pare inspirat din revendicările sutelor de mii de cetățeni români care au ieșit în stradă la începutul acestui an?

”Interdicția ca parlamentarii să exercite activități de consiliere (sau, mai pe românește spus: interzicerea lobby-ului interesat oneros, sau, și mai neaoș: interzicerea conflictului de interese); fiscalizarea întregii remunerări parlamentare; încetarea regimului special al pensionării parlamentarilor; interzicerea angajării de către parlamentari a unor rude sau membri ai familiei; interzicerea cumulării a mai mult de trei mandate identice succesive; interzicerea candidaturilor la funcții publice a tuturor celor care au cazier judiciar; reducerea cu o treime a numărului parlamentarilor.”

„Stimate colege, stimați colegi. Cele de mai sus nu le-am citat din programul Uniunii Salvați România (USR) și nici de pe bannerele sutelor de mii de protestatari care au ieșit la începutul acestui an în stradă. În fapt, punctele le-am cules din capitolul ”Mobilizarea vieții publice/ Democrație” al programului candidatului la funcția de președinte al Franței Emmanuel Macron, cel care, duminică, a câștigat prima rundă a alegerilor din Franța și este creditat cu șanse maxime să devină liderul acestei țări după confruntarea finală cu Marine Le Pen. Aproape necunoscut până în urmă cu patru ani, Emmanuel Macron a ales calea aparent cea mai călduță dar, în realitate, cea mai spinoasă și inconfortabilă, și pe care atât de sugestiv a caracterizat-o unul dintre maeștrii literelor românești, Radu Cosașu, drept EXTREMISM DE CENTRU. Previzibila victorie a lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale nu reprezintă doar o șansă istorică și un îndelung așteptat respiro după Brexit și victoria lui Donald Trump în SUA, ci și o lecție cu destule învățăminte pentru fragila democrație românească.

N-am ales întâmplător punctele din programul lui Macron enumerate mai sus, ci tocmai pentru că se identifică cu revendicările civice (și, într-o anumită măsură, și politice, dacă ne referim la USR) care au iritat și, în cele din urmă, au și mobilizat cetățenii români să iasă în stradă într-un număr impresionant, în prima parte a acestui an.

Stimate colege și stimați colegi, măsurile din programul economic, social, educațional, de securitate al lui Macron, pot fi discutate și/sau amendate, iar unele dintre ele ar putea fi luate ca model. ATENȚIE, însă: cele legate de renunțarea elitei politice la privilegiile și protecțiile abuzive care au făcut-o într-atât de detestată de cetățeni nu prea lasă loc de întrebări! În plus, Emmanuel Macron a promovat și principiile și valorile euro-centriste (mergând până la propunerea unui buget propriu al zonei euro și un ministru al economiei și finanțelor).

Suma tuturor acestora arată destul de clar că, cel puțin în viziunea francezilor (mai exact, a unei majorități importante a francezilor), Uniunea Europeană are un viitor, dar un astfel de viitor este incompatibil cu o clasă politică clientelară, imorală și nereformată. Există speranță și șansa schimbării aduse de o nouă generație de politicieni.

Vom ști să o valorizăm? Francezii au arătat că se poate. Românii?”

București                                                                      Mihai Goțiu

25.04.2017                                                                     senator USR, Cluj      


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Am înțeles ce au votat francezii?

 1. GA

  Ce cere USR, ce propune Macron, în privința privilegiilor (că asta sunt) clasei politice, sunt lucruri de elementar bun simț. Românii au ieșit în stradă, dar au căzut iarăși în stare vegetativă. Ori, asta e cel mai rău: Dragnea & comp știu că prea repede n-or să mai fie amenințați de oamenii ieșiți în stradă. Dacă Macron iese președinte, poate-și duce ideile până la nivelul UE, cu ajutorul Germaniei. Și sunt toate șansele s-o facă, pentru că introducerea standardelor este cea mai bună cale de segregare a populației în conformi și respinși. Trebuie să vă bateți, cu toate riscurile (atacuri mediatice jegoase, subminarea de către infiltrații în USR): dacă valorile la care țineți nu sunt nici măcar proclamate, afirmate și asumate prin viața câtorva indivizi, atunci pur și simplu vom dispărea ca popor, încet, încet. Am devenit o terra deserta pe harta educației, a cercetării științifice, a politicii, chiar și a sportului și pe multe alte hărți ale Europei…
  Orice luptă de acest gen e grea la început. Dacă acceptăm că purtăm grav încă sechelele de foști nord-coreeni ai Europei, putem măcar începe să creștem. Dacă ne mințim că ne gospodărim balcanic, fără se ne tratăm metehnele, atunci mai devreme sau mai târziu realitatea ne va da palme urât de tot.
  Trebuie să repetați lucrurile acestea, cu riscul că nu veți vedea ameliorări până veți îmbătrâni și muri! Asta e politica. Succes!

  Reply
 2. Dumitru

  Cuvintele „stanga, dreapta, centru” nu mai inseamna de fapt nimic in ziua de azi, iar romanii o stiu foarte bine (cu exceptia propagandistilor, care sunt platiti sa o faca pe prostii). Tot asa cum PSD nu e un partid de stanga (si cu atat mai putin „rosu”), nici PNL/PD nu e de dreapta. Toti sunt liber-schimbisti. Iar Macron e tot asa. Francezii au fost dusi de nas sa voteze cu singurul candidat mondialist din cursa de un aparat politico-juridico-mediatic teribil (cam ba Binomul din RO).

  Reply
 3. Mircea M. Cociu

  Flacaul asta, care aspira la functia suprema in Franta, are o mica problema! Cei care se „lipesc” de el in Romania au si ei o problema!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *