Cătălin Tolontan

Cătălin Tolontan, despre jurnalism și pentru ce merită să te sacrifici

Principiul dupa care se spune ca se ghideaza jurnalistul Catalin Tolontan in meseria pe care o practica de 15 ani este curajul sa nu se teama de cei despre care scrie, de subiectele dificile, iar cand greseste sa recunoasca si sa accepte ideile mai bune ale altora, chiar daca asta il va leza.

Jurnalistul, in varsta de 42 de ani, a marturisit in cadrul unui interviu acordat ziarului Adevarul ca face parte dintr-o generatie ale carei repere au fost cartile lui John Grisham si pelicule ca „Toti oamenii presedintelui”.

Catalin Tolontan spune ca si-a dat seama ca vrea sa faca presa la inceputul anilor ’90, iar la inceput a scris pentru o gazeta de perete de la Institutul de Cercetari in Informatica. De atunci si pana in prezent iubeste mai multe presa scrisa, decat televiziunea.

Ma crispez in fata camerelor de luat vederi. Si, vorba unui publicitar din Statele Unite, nu-mi ajunge versiunea vietii de zece inchi si jumatate. Uneori, povestile de viata si explicatiile pentru ceea ce ni se-ntampla au nevoie de trei file pentru a fi consistente. Avem nevoie in continuare de nuante, de verificari, de subiecte aparent plicticoase, de texte lungi, care sunt dobandite cu documentare de doua saptamani„, a marturisit jurnalistul.

Catalin Tolontan avertizeaza ca Romania risca sa devina prima tara din Europa fara ziare, iar asta inseamna ca suntem rudimentari.

Riscam sa devenim prima tara din Europa fara ziare si asta nu inseamna ca suntem postmoderni – cum ne-am imagina -, anticipativi, avangardisti. Suntem rudimentari. Ramanem fara ziare fiindca nu mai suntem in stare sa producem informatie credibila, nu pentru ca am fi vizionari si mutam informatia pe digital„, a mai spus acesta.

Catalin Tolontan marturiseste ca proba integritatii se da permanent, si cand castigi 50 de euro – cum castigam la inceputul anilor ’90 -, si cand castigi mai mult.

Ce m-a ajutat a fost ca am trait in ceea ce nu vreau sa se opreasca niciodata: intr-un vis, intr-o utopie. Una construita din primul manual de jurnalism publicat in Romania, din cartile lui John Grisham, din filmele americane despre presa. Generatia mea asa a invatat meseria asta, alte repere n-am avut„, a mai declarat acesta.

Jurnalistul spune ca a invatat de la generatia tanara ca nu merita sa te mai sacrifici pentru munca.

Am invatat de la generatia tanara sa nu te mai sacrifici pentru munca, pentru ceilalti si sa nu te mai consideri atat de vanitos incat sa crezi ca viata celorlalti depinde de tine„, a marturisit jurnalistul.

Articolul a fost preluat de pe portalul Ziare.com

Cătălin Tolontan este un ziarist român, redactor-șef al cotidianului Gazeta Sporturilor.

Urmăriți aici mesajul lui Cătălin Tolontan la lansarea portalului România Curată:

Articole de Cătălin Tolontan