Andrei Ujica

Andrei Ujică (n. 1951, Timișoara) este un scriitor și regizor român emigrat în 1981 în Germania, fiind unul din disidenții declarați ai comunismului. Din 2001 până în prezent este profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe.

A studiat literatura la Timișoara, București și mai apoi în Heidelberg. Începând cu 1968 publică eseuri, versuri și proză. În anii ’70 colaborează cu Șerban Foarță la compunerea versurilor pentru formația Phoenix . Totodată a tradus din germană în limba română mai multe texte ale Grupului de Acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat).

În 1981 a emigrat în Germania Federală, unde a început să predea literatura, filmul și teoria mass-mediei. În 1990 și-a început primul proiect cinematografic, „ Videogramme einer Revolution ” (Videogramele unei revoluții), în colaborare cu Harun Farocki. Acest film, a cărui premieră a avut loc în 1992, a ajuns o creație de referință în ceea ce privește relațiile dintre media și puterea politică în Europa sfârșitului de eră comunistă.

Din 2001 este profesor de film la Universitatea Națională din Karlsruhe, iar din 2002 a devenit director al institutului pentru film ZKM.