Liviu Antonesei

Bătălie pe „taxa pe prostie”!

De o bună bucată de vreme BOR, dar și diverși particulari fac negoț cu imaginile, spusele și scrierile lui Arsenie Boca, în opinia multor credincioși, făcător de minuni și demn de a fi canonizat. Dacă n-ar fi plecat în 1989, cred că el însuși ar rîde de gogomănia oamenilor, gata să plătească un fel de „taxă pe prostie”, ca să fie apărați de boli și să aibă viață lungă. La starea sănătății din România, nu e de altfel de mirare că oamenii au început să creadă în miracole și o țin în pelerinaje, rugăciuni, posturi și alte substitute ale unei îngrijiri medicale satisfăcătoare.

Dar să vezi poznă, la mînăstirea Prislop, unde a alujit monahul și unde se află mormîntul său, a năvălit poliția și a interzis vînzarea obiectelor aflate sub „brandul” Arsenie Boca. Nu pentru că poliția ar fi devenit brusc atee sau măcar iconodulă, ci în urma unei plîngeri penale făcute de o familie de întreprinzători, care au înregistrat „brandul” Arsenie Boca la Biroul Uniunii Europene pentru Proprietate IntelectualăBOR și apărătorii ei au sărit arși, biserica strămoșească ar avea drept de proprietate asupra lui Boca în vitutea faptului că a fost călugăer ortodox și este îngropat în mînăstirea în care a a slujit! Greșit, biserica poate avea drept pe moștenirea eterată a lui Boca, nu pe negustoria cu ce-a lăsat el în urmă, imagini, cuvinte, lucruri scrise. Pe acestaa au drepturi negustorii care s-au preocupat să le înregistreze! Acum, de bună seamă vom asista la un șir de procese, că banii sînt buni și pentru investitorii privați, dar și pentru cea mai mare corporație din România, BOR, care le întrece în avuție și proprietăți pe toate celelalte! Nu e prima oară cînd fruntașa corporațiilot românești se bate pentru bani!

Apar și unele aspecte cumva teologice,  liturgice – obiectele vîndute ilegal de BOR mai au forță tămăduitoare? Dar cele vîndute de negustorii neprofesioniști în cele sfinte au o asemenea forță? Ce trebuie să facă solicitanții, să aștepte rezolvarea conflictului legale, să meargă la noroc, să dea cu banul?

Mulțumesc Michael Shafir pentru această, cum să spun?, da, revelație!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Bătălie pe „taxa pe prostie”!

 1. Dumitru

  „fruntașa corporațiilot românești” O anumita parte a „elitei intelectuale” (autoproclamate) pare sa duca un razboi impotriva capitalului romanesc, sub toate formele sale. As putea fi de acord cu o critica adusa mercantilismului Bisericii Ortodoxe. Insa din articol devine clar ca miza nu e spirituala, ci economica (corporatii straine vs romane), ceea ce spune multe despre obedientele autorului.

  Reply
 2. Adrian

  Ați dat copyright!

  Poate această îmbulzeală se datorează profeției despre soarta Ortodoxiei în Ardeal și Biserica ar trebui să ia aminte

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *