Mihai Goțiu

BĂTĂLIA PENTRU SOMEȘ. Faza centimetru cu centimetru (VIDEO). Și, totuși, proiectul actual poate fi schimbat. Avem dovada (vezi facsimil)!

În prima parte a dimineții am fost pe teren, să verificăm modul în care proiectul actual legat de realizarea unei benzi auto suplimentare pe Splaiul Independenței din Cluj afectează malul Someșului, lăsând (sau blocând) utilizarea lui ulterioară într-un proiect integrat, cu promenadă și/sau pistă de biciclete, care să vizeze amenajarea malurilor râului. Ceea ce urmează sunt observațiile și concluziile personale. Cea mai importantă (vezi foto facsimil la final): proiectul poate fi modificat fără a afecta indicatorii acestuia (implicit fără a atrage corecții majore și cu atât mai puțin suportarea de la bugetul local a întregului proiect).

(voi reveni cu amănunte după întâlnirea de la ora 16.00, la care va participa și primarul Emil Boc).

masurare 1

Observații:

Podul Elisabeta: proiectul va ajunge până în buza acestuia, chiar și cu restrângerea uneia dintre benzile auto la 2,74 m, față de 3 m lățime minimă, prevăzute de normele STAS. Trotuar va exista doar înspre Teatrul Maghiar. Riscuri pentru pietoni (îndeosebi mame sau tați cu copii în cărucior, persoane cu dizabilități în cărucioare, bicicliști și nu doar aceștia) de a ieși de pe pod direct pe marginea benzii auto).

Situația copacilor dintre Podul Elisabeta și Podul Napoca: nasoală; lucrările necesare pentru realizarea parapetului de consolidare, de 1,80 m, le va afecta rădăcinile celor mai mulți dintre ei; unii dintre aceștia vor fi tăiați încă din faza lucrărilor; reprezentantul Primăriei susține că vor fi plantați alții, la dimensiuni mai mari decât cei plantați în ultimii ani în zona promenadei de pe malul Someșului din cartierul Grigorescu (de la Podul Garibaldi în amonte).

Unul dintre castanii de la care ne putem lua ”la revedere” dacă actualul proiect va fi implementat

Unul dintre castanii de la care ne putem lua ”la revedere” dacă actualul proiect va fi implementat

Stâlpii de înaltă tensiune: banda auto va ajungă până lângă ei, aceștia fiind protejați de un parapet minimal. Cine protejează mașinile care vor circula atât de aproape de acești stâlpi? Oricum, rămâne discutabilă și protecția stâlpilor în cazul unui impact major.

Podul Napoca: din nou o bandă de circulație se va restrânge sub cei 3 m minimali prevăzuți de normele STAS, situație cu atât mai gravă cu cât e vorba de o curbă; același stâlp de înaltă tensiune și țevile care traversează podul fac imposibilă orice coborâre către o viitoare promenadă pietonală pe marginea malului; ideea unei promenade ulterioare având în același timp două benzi de circulație pe lângă cele două benzi dedicate tramvaiului devine, astfel imposibilă (!); e ca și cum ai veni de la Podul Elisabeta pe promenadă, ai urca taluzul pe trepte, ai trece strada către parc, ai mai mareg 50 de metri și ai trece strada înapoi către Someș pentru a continua pe promenadă către Podul Garibaldi…; banda pietonală a Podului Napoca (pe partea de est) nu-și mai are niciun sens (s-ar termina în banda auto).


Concluzii personale (le-am exprimat și la întâlnire):

  • ”soluțiile” oferite de proiect sunt, pur și simplu, cârpeli (la întâlnirea care a continuat la sediul Primăriei, reprezentantul constructorului a afirmat ”că-și asumă răspunderea pentru îngustarea unei benzi auto la 2,75 m sub cei 3 m minimali din normele STAS în dreptul podurilor Elisabeta și Napoca”, dar nu a putut spune și ce reprezintă această asumare de răspundere (”conform legii” a fost răspunsul…);
  • Privitor la modul în care va fi afectat transportul în comun care deservește cartierul Grigorescu (liniile 26,27, 28 și 30), în condițiile în care, după realizarea acestui proiect pe strada Dragalina va fi sens unic, nu au existat informații (justificarea celor două benzi auto pe Splaiul Independenței are legătură cu posibila instituire a unor asemenea sensuri unice în viitor);
  • Aici vine ”cireașa de pe tort”: dacă acum, în loc să se realizeze o bandă auto suplimentară s-a realiza promenadă pietonală sau pistă de biciclete, indicatorii din proiect nu ar fi afectați! Suprafața totală de tramă stradală reabilitată ar fi aceeași, fie că e vorba de bandă auto, fie de trotuar/pistă de biciclete (clic pe fotografia de mai jos pentru o rezoluție mărită) ; din cei 152.000 de mp de suprafață rutieră s-ar face cu aproximativ 3.500 mp mai puțin (porțiunea vizată pe Splaiul Independenței are 1.200 de metri cu lățimea de 3 metri, minus zonele în care se coboară sub 3 metri); suprafața de trotuar ar crește însă cu cei aproximativ 3.500 mp, indicator final fiind respectat; ulterior, dacă studiul de mobilitate – încă nefinalizat – ar dovedi că e nevoie de o bandă auto în plus, s-ar putea renunța la trotuar; indicatorul timpului de călătorie (pt. transportul în comun) nu ar fi afectat dacă e una în loc de două benzi de circulație pe sens, atâta timp cât tramvaiul rămâne cu linia dedicată; ar crește însă sigur ultimul indicator, legat de călătoriile pe jos sau cu bicicleta!); nota bene: ultimii doi indicatori sunt la categoria rezultate induse (indirecte), spre deosebire de primul indicator (rezultate directe care, după cum am arătat, nu va fi afectat!).
  • Întrebarea pentru această soluție este cum să se schimbe proiectul actual: realizând taluzul și consolidându-l ca pentru trafic auto sau pentru trafic pietonal? în primul caz, problema sacrificării copacilor rămâne; în al doilea caz, intervenția actuală asupra malului Someșului ar fi redusă, dar dacă se dovedește că e necesară o bandă în plus atunci intervenția ar trebui făcută din fondurile Primăriei (chiar și în această a doua variantă dispare însă riscul ca eventualele corecții să fie pentru întregul proiect, de 12 mil. de euro, Primăria trebuind să suporte costurile doar pentru cei 1.200 de metri de pe Splaiul Independenței).

WP_20151015_13_04_58_Pro[2]

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *