Mihai Goțiu

Basescu se leapada de cianura. Dar blugii ecologisti ai PMP nu se potrivesc pe Cristian Preda. Si nici pe Basescu

Dezvoltarea ecologică a mineritului e noua cacealma cu care Traian Băsescu speră să culeagă voturile susținătorilor Roșiei Montane în favoarea PMP. La o dezbatere pe teme economice organizată  la sfârșitul săptămânii trecute de gruparea condusă de Elena Udrea și Cristian Preda (cap de listă PMP pentru europarlamentare), președintele a dat de înțeles că este dispus să facă concesii protestatarilor. Atenție! De fapt, nu e dispus să facă așa ceva! In cele ce urmează, prezint argumentele.

Ce a afirmat Băsescu: „Nu vreau să se interpreteze că mai sunt un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană.  Am văzut reacţia populaţiei şi nu sunt unul care să trăiască desprins de reacția populației. Dar mineritul se poate dezvolta ecologic (…) Avem la Baia Mare un inventator care are o soluţie cu sodiu, nu ştiu cu ce, o soluţie românească”.

Povestea ”mineritului ecologic” despre care vorbește Traian Băsescu nu e cu nimic diferită în esență de povestea ”mineritului responsabil” susținută de reprezentanții și propagandiștii RMGC. Cianura este doar una dintre problemele proiectului de la Roșia Montană. Admițând că soluția băimăreanului Jack Goldstein ar fi viabilă din punct de vedere economic (după cum recunoaște și Băsescu, această ”soluție” nu a fost încă testată și nici el nu știe prea bine despre ce e vorba), rămân celelalte probleme ale exploatării.

Metalele grele: Tehnologia propusă de la Baia Mare nu rezolvă problema metalelor grele aflate în zăcământul care va fi exploatat și cum pot fi împiedicate acestea să ajungă în rețeaua hidrografică. Metalele grele ajung în haldele de steril măcinat și, de aici, prin vânt sau prin înfiltrare în pânză freatică trec în apă. Din apă în sângele oamenilor și animalelor, de unde nu mai pot fi eliminate. Incidența uriașă a cancerului la oameni și moartea animalelor din zonele exploatărilor miniere sunt provocate de concentrația din sânge a acestor metale grele.

Exploatarea în carieră deschisă: Cu cianură sau cu tiosulfat de sodiu (soluția lui Jack Goldestein), exploatarea în carieră deschisă reprezintă scoaterea din circuitul agricol și forestier a sute și mii de hectare de fânațe și păduri, precum și importante schimbări climatice și ale rețelei hidrografice în zonă. Pe lângă zona industrială propriu-zisă (carierele de suprafață și uzina de prelucrare), zona de impact a unui asemenea proiect minier este, în medie, de aproximativ 10 (zece) ori mai mare. Acest lucru duce la afectarea a altor mii de hectare de păduri și fânațe, implicit la dispariția a sute și mii de locuri de muncă sau surse de venit din agricultură (zootehnie), prelucrarea finită (și rațională) a lemnului, turism.

Patrimoniul cultural: Exploatarea în carieră deschisă are același efect asupra patrimoniului cultural excepțional de la Roșia Montană. Nu cianura e cea care distruge patrimoniul, ci dinamita.

Comunitatea locală: Cu sau fără cianură, comunitățile locale sunt amenințate cu dispariția. Distrugerea resurselor pentru dezvoltări  alternative sustenabile (fânațele pentru creșterea vacilor, patrimoniul cultural și cel natural care pot fi valorificat turistic, pădurile pentru fabricile de mobilă locale, care exploatează lemnul cu plus valoare și într-o masă care poate fi regenerată) are ca efect distrugerea comunităților locale (nu doar cea din Roșia Montană, ci dintr-un areal mult mai larg din Munții Apuseni). Pentru câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă scurtă (maxim 20 de ani) sunt distruse resursele pentru mii de locuri de muncă și surse de venit în zonă, pe sute de ani.

Beneficiarii și perdanții: Renunțarea la cianură nu rezolvă problema distribuirii total inegale a profiturilor și a suportării costurilor reale ale proiectelor miniere. Distribuirea echitabilă a profiturilor este o problemă majoră și în țările dezvoltate și mult mai gravă în țările în curs de dezvoltare (unde peste legi oricum favorabile distribuirii inechitabile a profiturilor între proprietar – statul și cetățenii lui – și rentier/arendaș – companiile miniere – se suprapune problema corupției). Situația este și mai gravă în condițiile în care costurile exploatării rămân aproape în totalitate în sarcina celui care, oricum, încasează mai puțin din profituri – statul și cetățenii lui. E vorba de costurile de mediu (mult subevaluate în proiectul de la Roșia Montană și peste tot în lume), costurile din bugetele de sănătate și asigurări sociale (rezultate din suportarea bolilor profesionale specifice zonelor miniere, cu sau fără utilizarea cianurii, a reconversiei profesionale după încheierea exploatării, a integrării miilor de familii din zona afectată care rămân fără locuri de muncă și venituri după dispariția resurselor alternative), costurile de patrimoniu cultural (imposibil de cuantificat economic).

Așadar, reducerea problemelor proiectului minier de la Roșia Montană (și a altor proiecte miniere) la cianură reprezintă o simplă diversiune a lui Traian Băsescu. Iar pretenția că un proiect minier ”se poate dezvolta ecologic”, în condițiile în care nu sunt rezolvate toate celelalte probleme enumerate mai sus (în mod cumulativ) dovedește că președintele ori nu are habar de ce înseamnă ecologie și ecologism (dezvoltarea echlibrată și sustenabilă a unor comunități în beneficiul acestora și cu respectarea voinței acestora), ori că, în ciuda a ceea ce pretinde, nu a înțeles nimic din reacția populației.

***

Ipocrizia noii poziționări a lui Traian Băsescu în problema Roșia Montană e maximă. Pentru că în fruntea listei PMP pentru alegerile europarlamentare se află un cianurist celebru, Cristian Preda. În 2010, s-a aflat printre cei care au votat (ca de altfel majoritatea membrilor grupului popularilor) împotriva rezoluției Parlamentului European (PE) de interzicere a utilizării cianurilor în minerit. Ulterior a mai avut și alte luări poziție favorabile proiectului de la Roșia Montană la Bruxelles. Mai mult, și după protestele din această toamnă, Cristian Preda a rămas fidel aceleiași poziții. Într-un articolul publicat pe blogurile ”Adevărul” (aici ), Cristian Preda continuă să afirme că ”presiunea ecologistă pare să impună noi poveri asupra săracilor”. Așadar nu acapararea resurselor și distrugerea resurselor de dezvoltare alternativă ale comunităților, nu imensele rețele de lobby și corupție dezvoltate în jurul marilor proiecte miniere din întreaga lume sunt cele care ”impun noi poveri asupra sărăcilor”, ci cei care luptă pentru aceste comunități și dezvoltări sustenabile în favoarea lor! (aici, o analiză mai detaliată a articolului lui Cristian Preda). Asta e opinia lui Cristian Preda, primul pe lista euro-candidaților PMP, înspre care Traian Băsescu încearcă să direcționeze voturilor celor care susțin Roșia Montană…

P.S.: Listele euro-parlamentare și Roșia Montană: Traian Băsescu și Cristian Preda sunt lăsați în afara jocului de principalul lor oponent aflat pe același culoar politic, Monica Macovei. A cărei poziție împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a fost constantă (și argumentată). Dar și la PDL, în fruntea listei e Theodor Stolojan (votant împotriva rezoluției de interzicere a cianurilor în PE). La fel cum Adina Vălean (lobby-stă de frunte a RMGC la Bruxelles) se află pe aceeași listă a liberalilor pe care se numără și Renate Weber (poziționată constant împotriva proiectului). Dar dacă la liberali și democrat-liberali, opiniile sunt măcar împărțite, PMP nu are niciun anti-cianurist de marcă. În privința PSD, lista conține cele mai multe nume care au votat rezoluția anti-cianuri (Daciana Sârbu, Victor Boștinaru etc.), dar ce folos atâta timp deciziile Guvernelor Ponta au fost exact în sens contrar. Nici UDMR, nu face excepție, Iuliu Winkler figurând încă din 2007 printre oficialii români care au beneficiat de ”cinele” și ”dineurile” organizate de compania minieră (în cazul lui, chiar la Toronto).Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Basescu se leapada de cianura. Dar blugii ecologisti ai PMP nu se potrivesc pe Cristian Preda. Si nici pe Basescu

  1. Misu

    Base vrea sa se reinventeze. Pana la urma o sa ajunga in Cismigiu cu nepotica si o sa se joace in groapa de nisip cu lopatica si nimeni nu o sa mai stie de el!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *