Romania Curată

Banii statului, luati de curent

In anul precedent, Hidroelectrica a pierdut deliberat, din cauza managementului companiei, aproape 0,9 miliarde RON. Desi a cumparat la pret mai mare decat ar fi putut-o face de pe bursa de energie si, mai ales, a vandut sub preturile de piata, nicio actiune legala nu a fost declansata contra conducerii. In plus, contractele baietilor destepti la preturi preferentiale au fost toate prelungite.

Băieţii deştepţi au bântuit spaţiul public românesc în perioada postdecembristă, mai ales când a fost vorba de privatizări, contracte sau tranzacţii dubioase şi nesfârşitele afaceri cu statul. Deşi ei nu sunt ceva nou, cu siguranţă sunt foarte actuali. Iar unul dintre domeniile în care se manifestă cu precădere în continuare este piaţa energiei. Exemplul care a ţinut capul de afiş în ultimii ani este Hidroelectrica, una dintre companiile de stat care s-a remarcat prin practica încheierii de contracte în defavoarea statului şi prin afaceri lipsite de transparenţă.

Afacerile desfăşurate de companie includ vânzarea de electricitate sub preţul pieţei şi angajarea în contracte prin care se depăşeşte capacitatea medie de producţie estimată, fapt care conduce la achiziţia de electricitate la preţuri mai ridicate de la alţi producători, precum şi prelungirea unor contracte fără proceduri transparente. Investigaţiile instituţiilor de cercetare penală au fost timide, aici menţionând ancheta DIICOT asupra lui Codruţ Șereş, ministru al economiei.

Lipsa de transparenţă provine din mai multe aspecte. Pe de o parte, Hidroelectrica a fost acuzată că nu tranzacţionează producţia sa de electricitate, pentru o vânzare competitivă pe platforma OPCOM- societate care se ocupă cu administrarea pieţei energetice din România – pentru a obţine preţurile cele mai avantajoase pentru energia vândută. Hidroelectrica este legată de o serie de contracte încheiate în perioada 2000-2004, a căror perioada de valabilitate a început să expire în 2009. O parte dintre aceste contracte au fost prelungite, pe o perioadă de cinci ani, in conditii netransparente. Cu toate acestea, chiar managementul companiei afirma ca preţurile se negociază pentru fiecare an, deci nu exista niciun motiv pentru care preturile in aceste contracte pe termen lung n-ar putea fi aduse mai aproape de pretul pietei. In plus, chiar in contractele pe care le pune pe bursa OPCOM, Hidroelectrica incalca Ordinul MEC, nr 445/2009, prin care se precizează vânzarea obligatorie a energiei, transparent şi nediscriminatoriu pe pieţele administrate de OPCOM – ceea ce ar implica faptul ca Hidroelectrica ar trebui sa vina cu oferta de vanzare si sa astepte oferte de cerere cat mai bune, nu sa raspunda unei cereri la pret dezavantajos.

Astfel, in 2010, Hidroelectrica a tranzacţionat 1.7 TWh pe OPCOM. Cu toate acestea, compania a acceptat o ofertă mai mică faţă de media de tranzacţionare din acel moment, respectiv 138 RON/MWh, faţă de 160 de RON, pierderea fiind estimata la 37,4 milioane RON.

O altă modalitate prin care banii statului s-au dus pe apa Sâmbetei a fost achiziţia de energie de la alţi producători, la preţuri mai mari. Pe de o parte acei producatori, tot de stat, incalca si ei Ordinul 445/2009 nevanzand competitiv; pe de alta parte, Hidroelectrica incalca legea achizitiilor publice cumparand prin contractare directa de la acestia, in loc sa ia energie competitiv de pe piata. Hidroelectrica a estimat o producţie mai mare decât media anuală, cantitate pe care nu a reuşit să o onoreze, fiind astfel obligată să cumpere la rândul său energie. Compania a cumpărat de la Deva sau Paroşeni pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale. În 2009, producţia estimată de 17,4 TWh nu a fost atinsă, din cauza secetei şi închiderii centralei de la Lotru pentru reparaţii. Astfel, diferenţa de 2,5 TWh pe care compania a avut-o în minus a fost acoperită prin achiziţionarea de energie de la Termoelectrica, Deva- Mintia, Turceni sau Craiova, la preţuri foarte crescute şi prin contracte directe, fără a exista o tranzacţie pe OPCOM. Pierderea estimată de ARC – pentru achizitionarea directă, fără tranzactionare pe platforma este de 75 milioane RON.

Per total, pierderea datorată lipsei de transparenţă, contractelor care încalcă legislaţia şi înţelegerilor cu atotprezenţii “băieţi deştepţi ai energiei” este estimată în 2010 la 0,9 miliarde RON. Printre companiile care s-au bucurat in decursul vremii de preţuri excelente pentru energie se numără Energy Holding, Luxten, Green Energy, Grivco, EHOL Distribution, EFT Romania, Buzmann Industries.

Schimbările de guvern nu au oprit fluxul de bani luaţi de curent, ci au avut mai degrabă rolul de a balansa câştigurile sau pierderile companiilor-clienţi la resursele statului pe linie politică. In conditiile acestea nu e clar de ce conservatorul Codrut Seres este singurul trimis in judecata.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Banii statului, luati de curent

  1. cineva....

    cel mai mult a avut si are in continuare, populatia Romaniei, pret ridicol de mare ,cu toate ca resurse sunt destule de producerea de energie, dar de preturi ridicol de mici au si au avut tot „prietenii” celor de la hidro………….In aceasta tara nu poti folosi curentul electric pt tot ce ai in casa (ma refer la gatit,incalzirea casei si a apei pt nevoi) ca te „rup” la factura,si la salariile care sunt…..si pret de euro :(

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *