Avocatul Poporului a invocat trunchiat Regulamentul de acces în instituție, acuză inițiatorii petiției pentru demisia lui Victor Ciorbea

Activiștii de la de-clic.ro, cei care au inițiat și depus marți petiția pentru demisia Avocatului Poporului, acuză instituția că a invocat un articol trunchiat din regulamentul de acces în sediu pentru a le interzice să intre cu telefoanele mobile la discuția cu Victor Ciorbea.

Un grup de activiști a mers, marți, la sediul Avocatului Poporului, pentru a depune petiția și semnăturile la registratura instituției. Victor Ciorbea a anunțat că este de acord să stea de vorbă cu inițiatorii petiției, dar le-a cerut să nu filmeze în direct, pentru că va face declarații la sfârșitul dialogului. Au existat și lungi parlamentări cu privire la numărul de persoane care pot să intre în clădire, reprezentanții Avocatului Poporului susținând inițial că nu este permis accesul a mai mult de cinci persoane. Chestionați cu privire la legea care prevede așa ceva, reprezentanții instituției au acceptat, până la urmă, să intre toți cei 12 activiști prezenți pentru depunerea petiției.

Întrucât ONG-iștii nu au fost de acord cu interdicția de a transmite în direct întâlnirea, spunând că tot ceea ce se discută este de interes cel puțin pentru toți semnatarii petiției, reprezentanții Avocatului Poporului au afirmat că nu este permis accesul cu dispozitive de înregistrare audio-video. Inițiatorii petiției au replicat că în regulamentul afișat a avizierul instituției nu există o astfel de prevedere și au făcut o cerere scrisă de a li sepermite accesul cu aparatele de filmat.

ce-spune-legea-2După circa două ore, le-a fost prezentat un document în care se preciza că „Accesul în sediul instituției Avocatul Poporului a persoanelor și vizitatorilor care dețin (…) aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, dispozitive de stocare, date informatice sau de comunicare la distanță (…) este interzis”. În același document se mai afirma că jurnaliștii acreditați pot filma doar în sala de protocol.

Doar că, integral, articolul invocat spune: „Accesul în sediul instituției Avocatul Poporului a persoanelor și vizitatorilor care dețin armament, muniție, substanțe toxice și explozive, aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, dispozitive de stocare date informatice sau de comunicare la distanță, în locurile în care se gestionează informații clasificate secrete de stat sau care ar pune în pericol securitatea sediului și personalului (cu excepția celor legal deținătoare) este interzis”.

Dar, arată activiștii de-clic.ro, sala de protocol, unde urma să aibă loc întâlnirea, nu este un spațiu în care să fie gestionate informații clasificate. Astfel, „refuzul Avocatului Poporului de a permite accesul petiționarilor cu mijloace de înregistrare în sala de audiență este o restrângere neprevăzută de regulament, prin urmare abuzivă. Acest lucru este o îngrădire a dreptului oricărui cetățean de a beneficia de audiență, o îngrădire a unui drept prevăzut de lege”, încheie petiționarii.

Citește și: Petiția și semnăturile care cer demisia lui Victor Ciorbea au fost depuse la sediul Avocatului Poporului

D-nule Dragnea, înțelegeți ce înseamnă peste 110.000 de semnături, strânse în doar două zile, pentru demiterea lui Victor Ciorbea?

Peste 125.000 de semnături pentru petiția prin care se cere demisia lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, după ce acesta a atacat la CCR legea ce interzice condamnaților penal accesul în Guvern


Recomandări

One thought on “Avocatul Poporului a invocat trunchiat Regulamentul de acces în instituție, acuză inițiatorii petiției pentru demisia lui Victor Ciorbea

  1. Vlăduț Ilie

    Bun, și pentru îngrădirea dreptului de a beneficia de audiență, nu se poate face nimic?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *