După ce a văzut că în Germania „se poate”, un activist din Codlea, Erwin Albu, încearcă să aplice şi în România modelul autoservirii din faţa casei. Mai precis, a scos la poartă
legume, fructe sau muşcate, iar cei care au nevoie de ele le pot lua, lăsând în cutia
poştală cât cred de cuviinţă. Iniţiativa „Autoservirii din gospodărie pentru oameni cinstiţi“ a fost o noutate atât pentru concetăţenii lui Erwin, cât şi pentru primăria Codlea. Dacă primii s-au adaptat foarte repede, aceasta din urmă se pare că nu a gustat totuşi „experimentul“ şi i-a cerut lui Erwin Albu să plătească taxă de ocupare a domeniului public şi să prezinte un certificat de producător. Surpriza plăcută a venit însă din partea ANAF, care de curând i-a transmis lui Erwin, dar şi primăriei Codlea, că o astfel de iniţiativă este perfect legală şi că sumele încasate nu trebuie declarate la Fisc.
Un model alternativ de a strânge bani pentru proiectele comunităţii
Experimentul a fost început în iunie, iar Erwin Albu spune că în prima lună de „Autoservire din gospodărie pentru oameni cinstiţi“, codlenii au lăsat în cutia poştală cam 3.000 de lei, în schimbul produselor pe care le-au luat de la poartă. „Au fost şi câţiva care au luat cantităţi mari, fără a lăsa un leu în cutia poştală, dar în general, oamenii au fost corecţi”, a spus Albu.
Erwin spune că miza reală a acestui experiment este formarea relaţiilor în comunitate, prin responsabilizarea celor care au un mic surplus de producţie în gospodăria proprie. „În Codlea sunt trei gospodării care fac parte din acest sistem. Fiecare aduce la autorservire surplusul. De asemenea, vrem să introducem un sistem de tichete, un fel de troc. Dacă cineva are nevoie, de exemplu, de muşcate, el le poate lua şi poate oferi în schimb un alt produs sau serviciu. Este un model prin care oamenii se pot ajuta între ei, fără a mai fi dependenţi de supermarketuri. Din păcate, acum vedem că oamenii ajung să cumpere de la magazin chiar şi pătrunjelul pe care îl pot cultiva pe un metru pătrat sau ardeii iuţi, pe care, foarte simplu, îi pot culege dintr-o plantă cultivată în ghiveci. De asemenea, într-un solar se pot obţine roşii sau alte legume”, a explicat codleanul.
Pe de altă parte, el spune că, prin acest sistem, se pot genera şi resursele necesare susţinerii unor proiecte sociale sau a unor categorii sociale defavorizate: „În primăvară, romii din localitate au adus fructe de pădure, pe care le-am prelucrat. Mare parte din banii lăsaţi de cei care au venit la autorservire s-au întors la culegători“. Acum, cu banii care s-ar putea strânge în perioada de vară în cutia poştală, contra produselor luate de la poartă, Erwin Albu plănuieşte să cumpere biciclete. „Avem de gând să cumpărăm biciclete care pot fi utilizate simplu, de către cei care vor să se plimbe prin oraş”, a spus Erwin.
Primăria i-a cerut taxă de ocupare a spaţiului public
Iniţiativa deschiderii autoservirii cu legume şi fructe nu a fost „gustată” de Primăria Codlea, care i-a cerut lui Erwin Albu să plătească o taxă de ocupare a domeniului public. „În luna iunie, mi-au trimis o somaţie, prin care mi s-a pus în vedere să plătesc taxa pentru ocuparea domeniului public. Am solicitat Primăriei Codlea să vină la faţa locului, pentru a constata ce suprafaţă de teren ocup, astfel încât să se poată face un calcul corect, în baza căruia să emită documentul de plată. Nu au venit şi nici nu au mai trimis vreo notificare prin care să mi se aducă la cunoştinţă că am de plătit pentru ocuparea domeniului public”, a explicat Erwin Albu. De altfel, se pare că Erwin (fost consilier local) a fost singura persoană din Codlea care, anul acesta a primit din partea Primăriei o notificare prin care era anunţat că are de achitat o taxă pentru ocuparea domeniului public.
„Legislaţia nu este atât de rigidă, dar este ignorată“
Pentru această iniţiativă, lui Erwin i s-a cerut, pe lângă taxa de ocupare a spaţiului public, şi certificatul de producător. Acest document însă nu este obligat să îl deţină, din moment ce nu îşi vinde produsele în pieţe „Aici este o autoservire, nu o activitate comercială. De altfel, pentru a clarifica şi această problemă, am solicitat un punct de vedere de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care mi-a comunicat faptul că obţinerea acestui certificat este obligatorie doar pentru cei care vând în pieţele agroalimentare, târguri sau oboare, nu pentru cei care fac acest lucru în faţa porţii. Ceea ce trebuie să fac este să mă înregistrez anual la ANSVSA. Aceste prevederi, care vin în sprijinul micilor agricultori, sunt valabile încă din anul 2008, însă, intenţionat sau nu, primăriile văd că le ignoră”, a mai spus Erwin Albu.
ANAF a dat verdictul: „Autoservirea pentru oameni corecţi“ este perfect legală
După ce o perioadă s-a închis, tocmai pentru a primi toate clarificările legale, „Autoservirea pentru oameni cinstiţi“, de la Codlea, funcţionează acum din nou. O surpriză a venit din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), căreia Erwin Albu i-a solicitat un punct de vedere cu privire la iniţiativa sa. „Pe 30 iulie, am transmis întreaga poveste către ANAF, specificând şi că în cutia poştală se strânseseră până la acea oră 3.001 lei, cerând o poziţie oficială din partea acestei instituţii. Mi-au răspuns că nu sunt obligat să depun o declaraţie de venit, că nu am nevoie de casă de marcat sau de certificat de producător, pentru că suprafaţa de teren pe care o utilizez este foarte mică. Totuşi, în răspunsul lor se menţionează că, în cazul produselor obţinute în altă formă decât starea naturală, cum este cazul gemurilor sau a dulceţurilor, sumele încasate reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective. Voi face o revenire la adresă, deoarece consider că dumnealor încă nu au înţeles totuşi că eu nu desfăşor o activitate comercială propriu-zisă la autoservire, deoarece lumea donează bani în cutia poştală, nu cumpără ceva”, a mai spus Albu.
Modelul trebuie copiat. E super tare si super benefic
Initiativa este laudabila. Felicitari!