Silvia Vrinceanu Nichita

Autoritățile recunosc: În absolut toate liceele din Vrancea se consumă droguri

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vrancea, organism cu rol consultativ, care functionează pe lângă Consiliul Județean, atrage atenția că toate unitățile de învățământ liceal din Vrancea au mari probleme cu consumul de substanțe interzise. “Acest fenomen reprezintă o problema reală, în urma monitorizărilor rezultând faptul că în absolut toate liceele din județul Vrancea se consumă substanțe psihoactive, vârsta consumului fiind într-o scădere îngrijorătoare, ajungând până la clasele primare, cel mai mic copil detectat că a consumat asemenea substante având 9 ani.”, se arată într-o luare de poziție a autorității județene care reunește specialiștii și decidenți din instituții, cum ar fi Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Focșani, Inspectoratului Școlar Județen Vrancea, Primăria municipiului Focșani sau Serviciului de Ambulantă, alături de aleși județeni.

“Fenomenul consumului de substanțe interzise în rândul elevilor, tinerilor și adolescentilor este în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, cresterea nedepășind însă media natională”, după cum se mai arată în același document. O reală problemă, mai arată autoritățile din Vrancea, o constituie și comercializarea de alcool și tutun minorilor de către anumite unități economice, fenomen greu de stopat din cauza sancțiunilor mici prevăzute de legislație. “Cluburile si discotecile, frecventate de tineri în vacanțe și weekenduri, reprezintă mediul propice pentru debutul consumului de băuturi alcoolice sau substanțe interzise”, se mai arată în luarea de poziție a autorităților din ATOP.

Părinții neagă, școlile țin cazurile “la secret”

Primii arătați cu degetul de autorități sunt părinții, care sunt sfătuiți să fie mai atenți la felul în care copiii își petrec timpul liber, dar și la activitătile pe care le desfăsoară aceștia în timpul și după orele de curs și să nu lase această sarcină doar în responsabilitatea cadrelor didactice. “S-a constatat că majoritatea părinților sunt într-o stare de negare, neacceptând adevărul atunci când sunt înștiințați de organele competente că fiul/fiica lor a fost identificat/ă că a consumat sau comercializează substanțe interzise. Pe de altă parte, profesorii și directorii de școli nu fac cunoscute aceste incidente legate de consumul de substanțe interzise, din dorința de a proteja copiii și familiile acestora sau de a nu prejudicia reputația școlii. A fost apreciat util și necesar ca în cadrul orelor de dirigenție, în cadrul “Școlii Altfel” și a altor activități organizate în unitățile de învațământ, să se dezbată mai mult acest subiect și să fie prezentată părinților această realitate”, solicită autoritățile județene.

Ce vor să facă autoritățile

Soluția autorităților la o problemă atât de gravă? “O campanie pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, consumului de alcool și droguri de către copii și tineri, prin institutiile publice cu competente în asigurarea unui climat corespunzător de siguranta civică.”, după cum se arată într-un comunicat de presă al autorităților județene care susțin că propunerea ar fi a președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan. Așadar autoritățile au propus “materializarea unui plan de actiune, pentru a stopa acest fenomen și a proteja copiii de consecințele nocive, atât fizice, cât și psihice, ale substanțelor interzise”. În acest sens se dorește modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, respectiv majorarea cuantumurilor amenzilor, precum şi majorarea perioadei de suspendare a activităţii localului public care vinde tutun și alcool minorilor. În plus, se dorește achiziţionarea unui set complet pentru detectarea prezenţei substanţelor ori produselor stupefiante care să fie la dispoziția autorităților. Mai mult, se anunță și acțiuni preventive în baruri, cluburi, discoteci, săli de jocuri și locuri de agreement, dar și în trafic pentru identificarea persoanelor aflate sub influenţa de substanţe psihoactive.

Ce spun statisticile?

O privire în statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog legate de consumul de droguri arată că Vrancea este o “zonă de risc foarte mic” în ceea ce privește urgențele medicale legate de consumul de droguri, alături de județe precum Bistrița-Năsăud, Buzău, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt sau Teleorman. Totuși, rata infracționalității arată tendințe în creștere. În 2017, la nivelul regiunii de Sud – Est, rata infracţionalităţii la regimul drogurilor era de 7,74 infracţiuni la 100.000 locuitori, fiind condamnate 197 de persoane, valori înregistrând o creștere de 51,54% faţă de anul precedent. Mai mult, la nivelul regiunii se înregistrează o creştere a numărului de capturi semnificative de droguri. Traficanții au fost depistați în special cu cannabis, amfetamine și comprimate ecstasy. Ultimul caz al procurorilor de la Biroul Teritorial Vrancea al DIICOT a fost în luna martie, când au reținut doi inculpați pentru săvârşirea infracţiunilor de introducere în ţară de droguri de risc și de mare risc, trafic precum și deţinere în vederea consumului de droguri de risc şi mare risc. Potrivit procurorilor, aceștia ar fi colaborat pentru aducerea din Spania, prin intermediul unei firmei de coletărie, a  600 gr. cannabis şi 160 pastile ecstasy.

Ce răspund liceenii vrânceni

Conform celor mai recente date ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. Agenția Națională Antidrog  confirmă canabisul drept cel mai prevalent drog în populația școlară. Liceenii vrânceni recunosc că în rândurile lor se consumă substanțe interzise diverse însă susțin că generalizarea făcută de autorități, care susțin că în absolut toate liceele se consumă droguri, ar fi greșită. În plus, liceenii spun că este necesară mai mult decât o campanie de informare și arătare cu degetul în școli. “Situația este într-adevăr îngrijorătoare în principal din cauza etnoboanicelor, așa numitele droguri legale, dar din păcate nu se vorbește deschis despre asta. Opinia mea este că toți consumatorii care au probleme ar trebui luați în evidență, consiliați și incluși în programe de terapie, ajutați să depășească situația”, a fost de părere unul dintre monitorii proiectului Școli curate din Vrancea. Alți liceeni spun că unii tineri încearcă din curiozitate, însă nu consideră consumul un fenomen, cel puțin în clasele pe care le frecventează ei. “Dezincriminarea consumului de etnobotanice încurajează tinerii să le încerce. Practic, li s-a dat mână liberă și nu toți știu să spună Stop atunci când situația devine gravă. Iar pentru asta sunt necesare măsuri serioase, nu să vină cineva în fața clasei și să ne spună că nu este bine să consume droguri”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, un alt liceean din Vrancea implicat în proiectul Școli curate. Tânăra spune că, în clasa în care studieză, cel puțin zece elevi au încercat droguri în căutarea de senzații tari. “Le-am spus că nu este bine să își distrugă viitorul dar nu par să conștinetizeze. Ei vor să trăiască aici și acum și nu par să conștientizeze pericolele”, a adăugat tânăra. Pachetele cu combinații de substanțe etnobotanice, care produc o dependență severă, pot fi achiziționate cu echivalentul unui pachet de țigări, printre distribuitorii acestora fiind chiar elevi.

Centrul Antidrog se laudă cu campanii

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea susține că acționează neîncetat în medul școlar, conform​ Planului de Acțiune pentru implementarea Strategiei judeţene antidrog în perioada 2017-2020. În luna aprilie s-au derulat cinci proiecte în școli, un proiect în mediul familial și șapte activități în cadrul programului național „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. În plus, susțin cei de la Centrul Antidrog, au fost realizate informări, evaluări și intervenții individuale pentru un număr de cinci beneficiari. Cu toate acestea, nu sunt semne că aceste acțiuni au eficiența dorită întrucât realitatea din teren  depășește capacitatea de acțiune a celor care derulează proiecte de prevenire dar numai între orele în care bugetarii lucrează de regulă.

Linia Anti-Drog, deschisă între 8 și 16

Românii care au probleme legate de droguri pot suna gratuit, de luni până vineri, între orele 8-16 la linia telefonică TEL – VERDE 0 8008 700 700. Potrivit Agenției Naționale Antidrog, în România, linia telefonică gratuită a început să fie operaţională începând cu luna aprilie 2005, ca tip de serviciu comunitar de informare a opiniei publice, părinţilor, adolescenţilor şi tinerilor cu risc crescut de consum de droguri. Programul acesteia, care se suprapune peste programul școlar și cel de lucru obișnuit al părinților, nu încurajează mulți oameni să ceară ajutor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Autoritățile recunosc: În absolut toate liceele din Vrancea se consumă droguri

  1. Dumitru

    Ce inseamna “in toate liceele” ? Inseamna ca elevi ai liceelor consuma droguri in timpul liber, sau ca in incinta liceelor se face consum si/sau trafic ? Ca elevi de liceu consuma droguri nu ma mira. Era la fel cu tigarile si cu alcoolul pe vremea lui Ceausescu. Insa atunci nu o faceau in incinta scolii. Sau chiuleau si se duceau in vreun parc, sau pur si simplu o faceau in timpul liber. In orice caz, titlul mi se pare “fake news”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *