Liviu Antonesei

Augustin Lazăr și Iulius Filip, procurorul și muncitorul

Procurorul general al României a fost cam toată viața sa activă procuror, muncitorul Iulius Filip a trebuit să fie mai multe și asta nu ca să nu se plictisească, ci pentru că așa a vrut partidul, securitatea, unii procurori precum dl Lazăr, niște judecători etc. Prin urmare, Iulius a fost maistru militar, muncitor în diverse domenii, inclusiv necalificat, disident și opozant al regimului comunist, deținut politic, internat în spitale speciale, ridicat de pe stradă, anchetat și violentat fizic și psihic. Soarta a vrut ca într=o bună zi, cei doi să se afle față în față, cînfva în anii 1985 – 1986, procurorul era membru al Comisiei de liberare condiționată de la penitenciarul Aiud, muncitorul era deținut politic și solicitase liberare condiționată. Ceea ce comisia din care făcea parte actualul procuror general a refuzat…

În știam pe Iulius din reputație, de la Europa Liberă și din ziare străine, dar l-am cunoscut tîrziu, abia la sfîrșitul lui august-începutul lui septembrie 2005, la Congresul de aniversare a 25 de ani de la înființarea Solidarnosc, unde fuseserăm amîndoi invitați, fără îndoială, el pentru merite mult mai importante decît ale mele, fusese singurul român care în septembrie 1981, trimisese un mesaj de solidaritate congresului de constituire a sindicatului liber polonez. Cînd, la vongresul aniversar, o voce a salutat prezența lui și a citit mesajul din urmă cu 25 de ani, toată sala a izbucnit în aplauze, un pic stingher, Iulius s-a ridicat în picicoare și s-a înclinat. Atunci abia l-am reperat și l-am recunoscut după fotografiile din presa de pe vremuri, străină se înțelege. Cît a durat congresul, am stat mult de vorbă, dar spunea foarte greu despre faptele sale de arme. A mai rămas după congres, o săptămînă în Polonia, un cineast apropiat sindicatului dorea să facă un film cu el.

În 2014, președintele Poloniei i-a acordat Crucea de Comandor a Ordinului de Merit al Republicii Polone, „pentru contribuția și devotamentul său în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia”. Acesta i-a fost înmânată de ambasadorul Poloniei în România, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurată în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, pe 7 noiembrie 2014.

E plină presa de pozele lui Taica Lazăr, eu o să pun cîteva din 2005 cu Iulius Filip! Pun linkul către articolul din Wikipedia,

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iulius_Filip


Articol preluat de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Augustin Lazăr și Iulius Filip, procurorul și muncitorul

 1. emil

  Culmea milosteniei! A ajuns Ciuma Rosie sa-si compatimeasca victimele in fața Parchetului General…

  Reply
  • Minerva

   La tine este culmea tupeului securistoid! In PSD inca mai sunt revolutionari care si-au riscat viata la baricada de la Inter in noaptea de 21-22 dec. ’89, de exemplu Codrin Stefanescu. La fel cum a facut si Razvan Savaliuc de la luju.ro, tot acolo. Da, Revolutia romana a fost furata, dar a fost furata odata cu inscaunarea securistului ceausist Basescu la Cotroceni, cel care si-a promovat toti tovarasii de bisnita secu’ in varful institutiilor de forta. Iohannis i-a mentinut, deoarece si lui i-a picat bine politia politica practicata de parchete, mai ales de DNA-ul kovestist. Tace in continuare si in privinta tortionarului Augustin Lazar, ceea ce inseamna ca sunt indreptatite zvonurile conform carora nu a plecat in Germania, dupa ’89, deoarece i-a cam turnat pe sasi la secu’ in tinerete.

   Reply
   • emil

    Roman, Codrin, etc, au luptat pe baricada sa-l puna pe Iliescu in locul lui Ceausescu…Sa fim seriosi, toata lumea stie ca revolutia a fost facuta de agenti rusi si nu numai, acoperiti de cateva milioane de romani ce am iesit in strada. Viciile lor acum sunt atrocitatile si hotia fara masura, exact cum s-a transformat jandarmeria siciliana in renumita mafie internationala. Lumea nu-i va suporta la nesfarsit, tot ce intrece masura dispare.

    Reply
 2. mihaim

  „Scrisoare deschisă
  Către preşedintele comisiei de propuneri
  Frate române:
  Am citit caracterizarea pe care mi-aţi făcut-o şi cunosc cine v-a pus la dispoziţie materialul informativ. Reţinerea cererii ptr. liberare condiţionată mă obligă să întreb – de unde să mă liberez dacă am fost şi sunt un om liber? Cînd o să citeşţi aceste rînduri, o să ţi se pară deplasată această poziţie, dar am să adaug: aici este închisoarea cea mică dincolo de zidurile ei, închisoarea cea mare şi atunci din nou fireasca întrebare – de unde să mă liberez? Oriunde pe teritoriul României sînt acasă şi liber, mai ales pe aceste meleaguri ale Albei, centrul de Istorie bogat al Ţării inima care pulsează în fiecare român cînd îi pronunţă numele, leagăn veşnic pentru eroii neamului românesc, iar eu să fac cerere către aceştia să ne mai acorde o dată – Libertatea -. Cum sîntem în stare să profanăm mormintele şi memoria lor dacă nu sîntem în stare să păstrăm ce ne-au lăsat? Unirea, Libertatea şi Frăţia. Dar cîte sacrificii: Blajul paşoptist, Iancu aşteaptă, Horia şi Doja plîng, Bobîlna este înşelată şi ne întoarcem la Marea Unire…
  Ne-am păstrat fiinţa neamului nealterată şi te întreb frate române – avem dreptul a ne plînge? Nu sîntem gata să stăm în faţa istoriei şi să suportăm prezentul la fel? Cum ne-am pierdut dreptul cîştigat de strămoşii noştri de-a trăi liberi? Ce am făcut noi cei prezenţi trebuie să facă fiecare român şi atunci ar dispare fără urmă dictatura şi tirania internă. Te întreb frate române chiar dacă faci parte din aparatul de represiune – Nu auzi durerea şi oftatul neamului românesc? Nu vezi cum această Ţară bogată şi frumoasă cu un popor harnic a ajuns săracă? La nivelul la care te găseşti care crezi că sînt cauzele? De ce crezi că mă găsesc în închisoare?
  După părerea mea cele două închisori Aiud şi Gherla sînt ruşinea Ardealului, României, Europei că să nu spun lumii?
  Te-ai întrebat vreodată cîţi fraţi români au trecut pe aici?
  Te-ai întrebat vreodată de ce Istoria şi timpul prezent n-au transformat aceste închisori în muzeu? (sau altă destinaţie)
  Iar acum am să-ţi scriu despre mine. Mă trag dintr-o familie de ţărani deveniţi muncitori, datorită unor condiţii de viaţă modeste de pe Valea Samus (Valea Someşului) – să nu crezi cumva că s-au îmbunătăţit, înainte de arestare am fost în aceste zone ale Sălajului şi Maramureşului – sărăcia, durerea şi oftatul erau la tot pasul, părinţii mei s-au stabilit în Banat unde m-am născut şi eu.
  Tata este arestat şi condamnat ptr pactizare cu sîrbii, cunoşti frate române graniţe ptr puntea Libertăţii? În acea perioada marele, viteazul, iubitul dictator şi tiran I.V. Stalin era supărat pe Tito şi dacă El era supărat trebuia să fie şi poporul român, pentru că El era peste tot iar ceilalţi nu aveau nici o valoare. Familia mea este o familie care nu suportă dictaturile, tiraniile şi totalitarismul şi atunci firesc drumul nu poate fi decît acesta.
  Anumiţi fraţi români din acea perioadă supuşi cu zel marelui stalin (după cum vezi nu merită nici literă mare) au obligat familia să părăsească zona de graniţă. Tata nu mai trăieşte a murit de silicoză de cînd mă aflu în închisoare.
  Ştii frate române ce este această silicoză?
  Toţi fraţii lui tata au fost mineri, deci mă trag dintr-o familie de mineri.
  Ai auzit frate române de Valea Plîngerii 1977? Ştii ce a fost acolo? Sigur că ştii!
  Înainte de a muri tata a venit la poarta închisorii vrînd să mă vadă dar administraţia nu i-a dat voie deoarece eram pe restrictivă. Ce părere ai frate române de acest “umanism”?
  Îţi scriam mai înainte de Valea Plîngerii, dar mai este una tot a plîngerii şi anume Valea lui Samus (îţi dau traseul Cetan pînă dincolo de Jibou) ştii de ce plînge Samus? Cel mic racolează toată murdăria de la Cluj – Bonţida (crescătoria de porci) Gherla (combinatul de mobilă) iar cel mare Bistriţa şi G. Gh .Dej iar jos spre Satu Mare merg împreună. Frate române – Samus înseamnă viaţă – iar Samus nu mai are viaţă ptr. că apele reziduale l-au distrus. La fel au fost distruşi plămînii pămîntului cu sălbăticie în zonele Vad (aici domnitorul Ştefan ne-a lăsat o moştenire) Valea Groşilor, Dobrocina, Fodora, Chizeni, Şimişna, Răstoci pînă la Jibou (dealurile golaşe plîng prin marile alunecări de teren).
  Ştii de ce toate acestea frate român?
  Cum explici flora şi fauna distrusă?
  Nu se poate face irigaţii, nu se pot adăpa animalele, nu se mai scaldă oameni, nu se poate topi cînepă, malurile s-au surpat ptr. că sălciile, plopii, arinii care le susţineau s-au uscat.
  Dacă acestea se usucă, omului îi spun: codrul a fost întotdeauna frate cu românul – iată sacrificiul meu ai grijă de tine – şi oamenii au avut, au părăsit satele.
  Înainte de colectivizarea forţată fiecare din cele 100 de sate cît numără Dobrocina (se spune Dobrocina şi nu Dabrocina ptr. că este format din două cuvinte DROB şi CINĂ sau tradus sarea în bucate) aveau doi, trei bivoli acuma au rămas foarte puţini. CeAPeul este falimentar sau mort de la naştere. Oare cine sînt cei care au ordonat colectivizarea forţată a agriculturii şi zonele de deal şi munte au rămas pustii?
  Pe data de 9 iunie 1983 ajung la Aiud, pe restrictivă. Despre torturile, schingiuirile, teroarea, discriminarea umană care le-a făcut cu mine banda criminal-teroristă formată din: Lt. Trifan, plt adj Ionică, plt adj Vaida, sg maj Lazăr mai tîrziu, după ce termin închisoarea.
  Da frate române ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce în ce mai greu pe umeri tăi, să nu uiţi că cei pe care-i serveşţi iau mulţi bani pe funcţiile lor, dar fi sigur că nu o să aibă parte de ei. Niciodată banii cistigati pe oasele şi cadavrele fraţilor tăi nu pot avea decît mirosul durerii şi nenorocirilor. Bunul Dumnezeu v-a face mare dreptate. De ce sînt în închisoare ştii dar te-ai ostenit prea puţin ca oameni să nu fie torturaţi şi schingiuiţi deşi era o atribuţiune care îţi revenea.
  Încă din şcoala primară mi-a plăcut să aştern pe hîrtie semnele înţelegeri şi bunătăţi omului, dar terorismul întîlnit aici va cuprinde multe sute de pagini. Printre preocupările înainte de a fi condamnat a fost şi poezia. O parte din poeziile scrise le-am adunat într-un poem intitulat “Laudă minciunii” cu tema: analizarea, concluzionarea, criticarea şi satirizarea unor fenomene ca: prostia, minciuna, grandomania, incultura, demagogia, cultul, mitul şi dictatura, iar în final arătam cum ţara a ajuns în pragul falimentului şi sărăciei. Desigur că o să te întrebi cine mi-a dat dreptul să fac aşa ceva.
  Iată cine – legea sfîntă a ţării – Constituţia (art. 17) – Cetăţenii RSR fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex sau religie sînt egali în drepturi în toate domeniile vieţi economice, politice, juridice, sociale şi culturale. Statul garantează.
  În luna ianuarie 1981 am trimis autorităţilor o poezie intitulată “Vis şi speranţă” pentru care mi-am pierdut locul de muncă. M-am reîntors la Uzina de reparaţii locomotive Cluj la ceferiştii mei. Ca muncitor m-am adresat sindicatului Solidaritatea din Polonia cu ocazia Congresului de la Gdansk. Acolo se găseau şi corespondenţi de presă străini care au reluat mesajul şi iar necazuri deoarece în România este interzisă lozinca “Proletari din toate ţările uniţi-vă”. Francezi, în special ziarul “Le Monde” se află în dosarul meu ca act de acuzare. Ei frate române acum începe represiunea regimurilor totalitariste.
  În noaptea de 12/ 13 decembrie 1981 sînt atacate mişeleşte sediile sindicatului “Solidaritatea” iar o mare parte dintre membri arestaţi inclusiv Lech W. preşedintele Solidarităţi ales legal şi recunoscut pe plan intern şi internaţional. Specific legal şi recunoscut ptr că anumite cadre ale ministerului de interne din Polonia sau constituit în bandă [neinteligibil] cu sadism. În data de 14 dec 1981 am fost arestat şi condamnat la 8 ani închisoare fiind acuzat de pactizare cu forţele contrarevoluţionare din Polonia. Oare o organizaţie sindicală legală recunoscută pe plan intern şi internaţional cu program de reforme şi drepturi ptr poporul muncitor polonez este un act contrarevolutionar? Ca o dovadă a recunoaşteri sale internaţionale am făcut cerere să fiu primit în rîndurile Solidarităţii. Te întreb frate române sînt duşmănos la adresa României? Preşedintele Walesa a primit premiul Nobel pentru pace crezi cumva frate române că cei care au acordat acest premiu sînt contrarevoluţionari?
  Data de 14 iulie 1986
  Filip Iulius”
  (Sursa: Arhiva CNSAS)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *