Mihai Goțiu

Au comis-o iar! Artistul Murivale a fost amendat de Poliție, pentru ”vina” de a fi pictat pe zidurile unui spațiu abandonat din centrul Capitalei (VIDEO & FOTO)

”Murivale primește amendă că a pictat 11 tablouri în Piața Decebal – km zero București”, este explicația simplă care însoțește filmulețul postat de artist, duminică, pe pagina lui de Facebook. Scenele pictate de artist sunt Madonne cu pruncul, Geneza Sixtină, Binomul primar și altele cu temă religioasă (vezi la finalul articolului), proiectul fiind dedicat celor trei oameni fără adăpost care ”au murit trăind într-un beci WC părăsit: Aurică, Iliuță și Petre”.

Înregistrarea video (vezi mai jos) este însoțită și de câteva fotografii cu bidoanele de culori care urmau să fie confiscate. ”Facem o țară ca afară, poliția română ne amendează. Constituția Română protejează artele”, mai scrie artistul.


Înainte de intervenția artistului, care a pictat timp de trei săptămâni, zona era una abandonată de autoritățile locale, o combinație de groapă de gunoi și toaletă publică neamenajată.

Reacțiile la amenda primită de Murivale nu au întârziat să apară. ”AMENDĂ PENTRU ARTĂ Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, autor cunoscut și premiat, VASILE MUREȘAN-MURIVALE a pictat 3 săptămâni în arsiță, fără să ceară nimic în schimb și a transformat un loc insalubru – Piața Decebal de la Kilometrul 0 al Bucureștiului – într-un spațiu vizitat de îngeri. Efectul? O amendă promptă din partea Primăriei. Dragi prieteni, vă invit să distribuiți și să ripostăm: alegem arta în locul duhorii de gunoi menajer și de perete măcinat de igrasie! Vă mulțumesc.”, a notat scriitoarea Daniela Zeca, tot pe Facebook. ”Cât de astupat la minte să fii ca să îl amendezi pe Murivale pentru artă!?!”, întreabă, retoric, și Rodica Enache.


***

Imagini cu opera de artă care a deranjat Primăria și Poliția Comunitară. Mia multe fotografii, pe pagina de Facebook a artistului (aici)

murivale 12 murivale 11 murivale 10 murivale 9 murivale 8 murivale 7 murivale 6 murivale 5 murivale 4 murivale 3 murivale 2 murivale 1

Și totul s-a încheiat cu acești doi nene, trimiși de șefii lor de la Poliția comunitară și de la Primărie să-l amendeze pe Murivale. Să mai spunem că în alte țări autoritățile publice investesc fonduri serioase pentru așa ceva?

Mă rog, sper să nu se încheie, totuși, așa. Dar asta depinde de și de voi. Să transmiteți mai departe și către prieteni, dar și către autorități acest caz.

murivale amenda


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Au comis-o iar! Artistul Murivale a fost amendat de Poliție, pentru ”vina” de a fi pictat pe zidurile unui spațiu abandonat din centrul Capitalei (VIDEO & FOTO)

 1. Emil

  Ar trebui văzut procesul verbal al amenzii, sunt sincer curios articolul de lege invocat şi care este contravenția. Apropo de amenzi date aiurea, l-a luat cineva la cercetat pe Garcea ăla care l-a amendat cu 1000 de lei pe tipul care a sunat la Radarul Pădurilor (aici am citit despre caz)? Nu? Eram sigur …..

  Reply
 2. adam

  Autoritaile anti romane din colonia sclavagista Romania arata in proportie de 98% identic cu acesti doi garcea, se mai adauga un 1% criminali ce coordoneaza aceasta armata de garcea spre exemplu tovarasul primar din comuna sclavagista Berevoiesti care se pare ca este seful de fapt al gruparii interlope tiganesti ce detinea sclavii!!!

  Reply
 3. Octavian Duliu

  Imi cer scuze pentru limbajul violent, dar nu îmi dau seama dacă este mai multa imbecilitate decât incultura sau invers sau amândouă la un loc. Si de vina nu sunt cei doi amărați de polițiști comunitari/jandarmi sau ce sunt ci cei care i-au trimis „in misiune” sa amendeze cultura pe care probabil ca „dânșii” o poseda in cel mai rudimentar mod.

  Vina Dlui. Murivale este ca nu a pictat manele, mici, bere, bancuri obscene, etc. etc. adică lucruri mai pe intelesul celor de la politie se pare ca este in continuare populata cu milițieni.

  Reply
 4. Nicu

  Domnilor lege e pt uni ? Sa facem sa o respectam.
  Incalci legea platesti.
  Preblema e mult mai grava – suntem toleranti la toata mizeria si c…. ul nu la ceva benefic si curat chiar frumos-
  Chiar asa de ce sa cheltuiasca artisti bani lor pe materiale pt a curata un gunoi de spatiu public. ???????????
  La biserica cu bani si artisti

  Reply
 5. liz

  ce-ar fi daca toata lumea s-ar exprima pe zidurile orasului? unii pictand mai bine, altii mai prost… in fond e democratie…..

  Reply
 6. Mihaela Anghelus

  Domnul Murivale este vecinul meu si face astfel de picturi de ani de zile. Nu este prima oara cand picteaza acel loc din proximitatea casei sale si pana acum nu a deranjat pe nimeni si nu a fost amendat. Presupun ca politia nu a venit asa din senin, ci cred ca cineva a facut o sesizare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *