Alex Costache

Atacul puterii politice la independența Justiției ne aduce încă un an de MCV

Comisia Europeană a dat publicităţii raportul MCV pentru România. Documentul indică o încetinire a reformelor privind consolidarea statului de drept şi o îngrijorare privind independenţa Justiţiei.

România va fi monitorizată pe Justiţie de Comisia Europeană şi anul viitor, deşi ministrul Tudorel Toader spera ca mecanismul de control sa fie ridicat la începutul lui 2018. Acum, Toader speră ca monitorizarea să fie ridicată totuşi până la începutul lui 2019 când România va deţine preşedinţia Uniunii Europene.

„MCV-ul, sigur, eu exprim o doză de optimism ca să fie ridicat la începutul lui 2018, pentru faptul că sunt 12 recomandări pe care le avem de îndeplinit (…) Şi de când sunt ministru, şi anterior, s-au făcut toate diligenţele pentru îndeplinirea acelor recomandări”, declara Toader în septembrie. Raportul Comisiei Europene dat publicităţii azi vorbeste însă de un alt raport la sfârşitul lui 2018.

Critici dure

Raportul conţine opinii critice, însă constată şi unele progrese. La capitolul critici, raportul vorbeşte de:

– Încetinirea reformelor privind consolidarea statului de drept în 2017

– Provocări privind independenţa Justiţiei

– Tensiuni între Puterile statului

– Criza ordonanţei 13

– Controversa legată de intenţiile de modificare a legilor Justiţiei.

Uşoare progrese

La capitolul progrese, raportul vorbeşte de:

– Implementarea sistemului de depistare a conflictelor de interese în achiziţii publice

– Adoptarea codului de conduită pentru parlamentari şi miniştri,

– Transparenţă şi dezbatere la CSM

– Operaţionalizarea Agenţiei de administrare a bunurilor sechestrate

Comisia Europeană atrage însă atenţia ca acestea să fie şi puse în aplicare.

Ce spune Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE

Frans Timmermans

„În recomandările pe care le-am făcut României sunt progrese în cazul unora dintre ele şi salutăm acest lucru. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că în alte puncte în care încă nu există progrese, autorităţile române îşi vor dubla eforturile să progreseze”, a declarat Timmermans.

 

Reacţii politice şi din Justiţie

Şeful statului, Klaus Iohannis: Modificarea legilor Justiţiei întoarce România în trecut

Klaus Iohannis

„Dacă acţiunile Guvernului şi Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor Justiţiei vor continua în aceeaşi direcţie ca şi până acum, România va face paşi înapoi în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, arată şeful statului.

Preşedintele atrage atenţia că „întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei poate fi periclitat de acţiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetăţenilor şi nu a unor interese partizane sau de grup”.

„Afectarea independenţei sistemului judiciar şi, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiţia, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut”, arată el.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader: MCV să fie ridicat până în 2019 când România va deţine preşedinţia Uniunii Europene!

„Am prezentat concluzia raportului, care este pozitivă, în sensul că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV-ului în actualul mandat al Comisiei. (…) Este şi angajamentul pe care ni l-am asumat, acela ca, la preluarea preşedinţiei Consiliului, la începutul anului 2019, România să nu se afle sub Mecansimul de Cooperare şi Verificare”, a afirmat Toader.

Procurorul general Augustin Lazăr: MCV este util pentru Justiție

‘Concluziile raportului reţin, în mod evident, o situaţie de regres faţă de raportul din ianuarie 2017 şi aceasta în principal din cauza propunerilor privind Legile Justiţiei, care au avut un impact negativ şi care au stârnit îngrijorare (..)

Augustin Lazăr

‘Eu am mai spus că MCV a fost un fel de cască de protecţie pentru magistratura română, în perioada aceasta în care am avut un şantier mare al modernizării. Această cască se va ridica numai dacă vor fi îndeplinite toate condiţionalităţile şi ne gândim şi noi că, în 2018, România va avea Preşedinţia UE şi toate instituţiile vor fi interesate să facă un efort. Dacă vor umbla la Legile Justiţiei să le modifice la maniera pozitivă care să asigure o fortificare a independenţei magistraturii şi nu altfel, în aceste circumstanţe ar trebui ca toate instituţiile să lucreze în aceeaşi direcţie. (…) Magistratura română a ajuns la maturitate şi ea este capabilă să ţină făclia de cultură juridică ridicată, fără să o mai supună cineva la vreo restricţie de autoritate. Dar unii văd că încearcă să testeze în continuare, să vadă cât de puternic este corpul magistraţilor. Magistraţii sunt maturi şi nu vor reuşi cei care au alte gânduri’, a explicat procurorul general.

Ce spun specialiştii României Curate

Claudia Postelnicescu, avocat: M-am înşelat când spuneam că MCV ar trebui ridicat!

Claudia Postelnicescu

„Am fost printre cei care au susţinut, încă de anul trecut, că România trebuie scoasă de sub MCV. Am crezut că procesul privind reforma justiţiei este ireversibil, dar recunosc că m-am înşelat. Nu mă aşteptam ca cineva să aibă atât de puţin discernământ şi să sacrifice un progres real (reţinut până acum în precedentele rapoarte MCV) transformându-l în regres pentru interesele mărunte, oculte, ale unor oameni politici. Este un tipar în care tot cădem de câte ori ajunge PSD la guvernare. Tristă reputaţie. Este inadmisibil să ai CSM implicat în numirile sau revocările magistraţilor, dar să elimini CSM şi să ai doar implicarea Ministrului Justiţiei (numit politic) în numirile de procurori şefi la DNA, DIICOT şi Parchetul general de pe lângă ICCJ sau să inventezi în 2017, la 10 ani de la instituirea MCV, noi instituţii menite să pună presiune implicită pe procurori şi judecători. Separarea puterilor în stat este o vorbă în vânt pentru PSD-ul actual. Mă gândesc şi la faptul că România va prelua preşedinţia UE în 2019, în condiţiile în care va fi încă sub monitorizare şi evaluare pe justiţie, sub suspiciunea de subordonare a justiţiei politicului, în 2018. Este pur şi simplu ruşinos”.

Cristi Danileţ, judecător: Decidenţii politici poartă toată vina stagnării reformelor în domeniul justiţie şi anticorupţie.

Cristi Danileț

Raportul foloseşte un limbaj diplomatic care ascunde, de fapt, o mare nemulţumire: din 12 recomandări făcute la începutul anului de Comisia Europeană, România a îndeplinit trei şi jumătate. Asta înseamnă că MCV nu va fi ridicat nici măcar anul viitor. Aceasta din cauză că avem o clasă politică care se ascunde în spatele democraţiei pentru a lua decizii contrare statului de drept. Căci într-un stat moden nu numai modul de legitimare a unei puteri e important, ci şi funcţionarea acesteia, dar mai ales respectarea independenţei justiţiei pentru ca drepturile omului să fie respectate. Or, când ai parlamentari condamnaţi penal încă în funcţie, sau parlamentari aflaţi în conflict de interese care nu sunt eliminaţi din legislativ, sau şefi de Camere care critică punctual magistraţi sau decizii judiciare, când ai miniştri care promovează acte normative ce trezesc revolta unei ţări întregi, eu cred că ar trebui să înţelegem unde e adevărata problemă a României. Vă asigur că nici pe departe nu e în sectorul de justiţie căruia, iată, e pentru prima dată când Comisia Europeană nu îi adresează nicio critică. Din contra, actualul Raport MCV arată clar că decidenţii politici poartă toată responsabilitatea – eu aş spune vina – stagnării reformelor în domeniul justiţie şi anticorupţie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Atacul puterii politice la independența Justiției ne aduce încă un an de MCV

  1. ??????

    Considerați că societatea civilă ar trebui să propună un act normativ prin care anual sau la alte termene , când se consideră necesar,parlamentari despre care se consideră că și-au încălcat atribuțiile pentru care au fost aleși să fie demiși din funcțiile de parlamentari, prin referendum, deci prin vot, așa cum au fost aleși ? Remarcați și că pentru a asigura funcționare parlamentului mandatele ar putea fi preluate de candidații care au ieșit pe locurile următoare ca număr de voturi la alegerile parlamentare, în circumscripțiile unde parlamentarii ar putea fi destituiți prin referendum ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *