Mihai Goțiu

Așteptând invazia barbară. Note despre criza migrației

Cea mai mizerabilă manipulare pe care am citit-o în ultimele zile într-o anumită parte a presei autohtone și multiplicată apoi pe site-urile de socializare e cea conform căreia cineva i-ar IMPUNE României să preia o cotă din migranții arabi (îndeosebi sirieni), ajunși în Grecia, Ungaria și Italia. Să fie cât se poate de clar: nimeni nu impune nimic României! Propunerea Comisiei Europene urmează să fie votată săptămâna viitoare, pe 14 septembrie, în Consiliul European (mai exact Consiliul de Afaceri Interne). Pentru a trece e nevoie de majoritate calificată la vot (16 țări din 28 sau conform altgoritmului dat de populația din fiecare țară – dacă cel puțin patru state din UE, care cumulează cel puțin 35% din populația UE se împotrivesc, propunerea CE e respinsă). Atenție, însă: votul e o procedură cât se poate de democratică, nu o IMPUNERE. Chiar dacă România va vota împotriva propunerii CE, dar aceasta va trece, tot nu e o impunere, România asumându-și această procedură prin Tratatul de aderare (așadar și-a asumat că se va supune voinței majorității, atunci când va fi în minoritate). Asta se cheamă DEMOCRAȚIE, dragi concetățeni români, care ați marșat și dați mai departe ideea conform căreia ne-ar impune cineva ceva. Da, apartenența la UE nu înseamnă doar accesul la o pușculiță cu bani, ci și acceptarea unor principii și valori comunitare. Iar printre aceste principii și valori comunitare se numără și SOLIDARITATEA: atât cea umană (cu refugiații care au ajuns în Europa), cât și cea comunitară (cu o parte din țările europene în care au ajuns acești refugiați – și, din nou, atenție, repartizarea vizează doar undeva pe la 15% din numărul total de refugiați estimați: 120.000 din aproximativ 800.000, restul urmând să fie preluați direct de țările care ar ”impune” României cota).

Asta nu este, însă, singura manipulare pe care am citit-o în aceste zile. Le știți, cel mai probabil, și pe restul:

 • cele cu ”teroriștii” arabi (bazate, în mare parte, pe niște făcături grosiere în photoshop);
 • cele cu așa zisa ”bogăție” a refugiaților, bogăție ”dovedită” fie de haine de firmă, fie de telefoane mobile de ultimă generație (de parcă n-ar fi fost, la începutul anilor 90, jumătate din România îmbrăcată în haine de firmă de la… ajutoare sau, acum, de la second-hand, ori de parcă nu are, tot jumătate din România, telefoane mobile și tablete de ultimă generație la ofertă, adică cu zero cenți, doar pe baza abonamentului);
 • cele cu ”planul secret”, ba al rușilor, ba al arabilor bogați sau mai știu eu al cui care finanțează operațiunea (la fel cum i-au ”finanțat” pe zecile de mii de români care au ieșit în stradă pentru Roșia Montană sau alte cauze);
 • cele cu ”de ce toți vor Germania” (de parcă e un așa secret mondial starea de bunăstare din Germania sau de parcă ar fi o vină (!) să-ți dorești să ajungi într-o țară despre care chiar crezi că-ți poate oferi adăpost și ajutor);
 • cele cu ”să plătească factura țările care au destabilizat situația din Orientul Mijlociu” – afirmația valabilă până la punctul în care Germania (principalul sprijinitor al refugiaților) și Franța s-au opus în Consiliul de Securitate al ONU intervenției militare din 2003, în Irak (tocmai pe motivul destabilizării comunității internaționale) și n-au participat la război, spre deosebire de Marea Britanie și… România. E chiar așa de ușor de uitat ”detaliul” ăsta?

E drept, am sperat că cea mai mare parte a românilor care au fost ei înșiși victime ale unor astfel de manipulări să nu ia plasă așa ușor, dar uite că am sperat degeaba (apropo, mai țineți minte povestea cu românii care au mâncat lebedele din Viena? Cât am stat în Viena am căutat o confirmare a ”știrii” – n-am găsit-o; dar părea atât de credibilă, că nimeni nu și-a pus problema să o verifice, indiferent dacă era reală sau doar un fonfleu; faptul că nu tot ce ar putea fi plauzibil e și real e o lecție pe care n-am învățat-o nici măcar în condițiile în care am trăit efectele pe propria piele).

 • În fine, să nu uit de cea cu ”războiul sfânt” dintre musulmani și creștini. Ținând cont de câți români au așteptat Sfârșitul Lumii după Calendarul Maiaș ori când a fost pornit experimentul CERN de la Geneva sau de câți români dau crezare poveștilor cu dacii strămoșii Romei nășită în laboratoarele ”istoricilor” cu prea multe stele pe umăr și prea mult timp liber, nu mă miră că o asemenea aberație a căpătat atâția adepți. Cu misticismul (pentru că nu de credință e vorba aici; un bun creștin nu-i închide ușa în nas unui oropsit al sorții) e greu de luptat. Totuși, pentru liniștea celor ce se tem atât de ”invazie”, le spun doar atât: la fiecare refugiat pe care ar urma să-l adăpostim conform repartiției gândite de CE, că e vorba de bărbați în floarea vârstei, de femei, de copilași ori de bătrâni în cărucior, avem cel puțin 2 (doi) agenți SRI în activitate. Dacă sunt măcar pe jumătate atât de performanți pe cât se pretind că ar fi și la câți bani băgăm în tresele și utilarea lor, zic că e un procent mai mult decât suficient pentru a ne proteja de teroriști.

Din fericire, decidenții politici n-au fost obligați să ia decizii în timpul fobiei cu Sfârșitul Lumii declanșate de Apocalipsa Maiașă ori de experimentul CERN de la Geneva. În cazul fobiei așa-zisei invazii musulmane trebuie însă să reacționeze și o fac cum nu se poate mai prost, generând și amplificând la rândul lor fobia. Ideea de a caza refugiați în căminele studențești nici nu știu la ce categorie să o încadrez: incompetență maximă sau iresponsabilitate totală? Și chiar cu riscul de a fi acuzat că fac un proces de intenție, nu pot exclude varianta premeditării cu rea-voință. Pentru că era evident că nu ai cum să faci loc în căminele studențești refugiaților, în condițiile în care acestea nu reușesc să acopere nici măcar necesarul studenților autohtoni (și astfel să induci o stare de animozitate și un sentiment de… invadare). Asta nu înseamnă însă că nu există suficiente internate de liceu nefolosite (mai ales în cazul fostelor licee industriale și profesionale), pentru a nu mai vorbi de cazărmile armatei rămase goale de când s-a renunțat la stagiul militar obligatoriu. Și, oricât de rău am sta, ideea că în caz de calamitate, de dezastru (Doamne ferește!) România ar avea capacitatea să asigure locuire pentru doar 1-2.000 de persoane mi-e greu să o cred. Dacă nu e o minciună gogonată, atunci problema asta e mai mult decât gravă și ține de rezolvarea ei urgentă în CSAT! E cam greu de digerat faptul că în țara în care la orice colț de stradă și până la nivel de vice-premier riști să dai nas în nas cu câte un general  (ca să nu mai vorbim de hoardele de colonei și alți ofițeri sub acoperire) n-ar exista capacitate de rezolvare a urgențelor în caz de necesitate pentru mai mult de 2.000 de locuitori! Păi, fraților, dați-vă stelele și tresele la topit, și din banii strânși sigur dublăm capacitatea asta. Dar dacă nu de lipsă de capacitate e vorba (și povestea că România poate adăposti doar 1.700 de refugiați să i-o spună lui mutu), atunci e rea-voință. O rea-voință al cărei scop e să manipuleze la rândul ei, să întoarcă opinia publică împotriva refugiaților, dintr-un motiv mai mult decât meschin – câștigarea simpatiei tuturor celor care au căzut în ultima perioadă pradă fobiei cu invazia musulmană. Și intrăm astfel într-o spirală fără ieșire: cu cât fobia e mai mare, cu atât politicienii se conformează, iar deciziile pe care le iau și declarațiile pe care le fac contribuie la rândul lor la creșterea fobiei.

La nivel european, situația e și mai proastă (cu specialiști în externe ca MRU și absolvenții de ANI în preajma președintelui nici nu e de mirare). Bine că am negociat în genunchi aderarea la UE (când doar pe domeniul agriculturii pierdem sute de milioane de euro, dacă nu miliarde, anual, și vom continua să pierdem cel puțin până în 2020, când vor avea parte și țăranii și fermierii români de același tratament cu țăranii și fermierii din vest), bine că am fost ”solidari” cu SUA, Marea Britanie, Spania, Italia (atenție, nu cu NATO și UE), când ne-am băgat în aventura din Irak; dar acum, invocând un argument penibil – incapacitatea și costurile de câteva zeci de milioane de euro (că despre suma asta e vorba) – ne-am trezit să facem notă distinctă! Asta lăsând la o parte faptul că și o parte din sumă am primi-o tot de la UE, dacă am ști să negociem. Ne vom duce la Bruxelles să dăm cu pumnul în masă (sper ca Iohannis să se trezească în ceasul al 12-lea, că dinspre partea lui Gabriel Oprea slabe speranțe) taman când țările astea mai dezvoltate au nevoie de un pic de ajutor (în condițiile în care oricum grosul problemei tot ele și-o asumă). Repet, dacă propunerea Comisiei Europene trece de votul Consiliului, chiar dacă România votează împotrivă, asta nu reprezintă o impunere, ci respectarea Tratatului de aderare pe care ni l-am asumat voluntar. Doar că întrebarea care se pune e ce fel de partener vom fi pe viitor, pentru că ce fel de partener am fost până acum, se știe. Tocmai în momente de criză, precum acesta, am avea o șansă să schimbăm percepția și lucrurile. În astfel de momente se dovedește dacă ești sau nu partener real, dacă crezi, într-adevăr, în construcția europeană, sau ești un profitor rătăcit, interesat doar de ora la care se deschide ghișeul de plăți.

Cum poți rata o asemenea ocazie în care, asumându-ți niște costuri absolut minimale, ai putea avea apoi pretenții în viitor (costurile sunt cam cât parandărătul dintr-un contract de construcții ceva mai măricel, pentru București, dar nu la nivelul Național Arena sau Pasajul Basarab, că din cât s-a evaporat acolo, ne-am putea tripla sau cvadrupla cota de refugiați primiți)? Un pic de efort (și de umanitate) acum, pentru ca în viitor să nu te mai duci la Bruxelles ca ruda săracă cu mâna întinsă, ci ca un partener care, atât cât a putut, a pus și el umărul la rezolvarea unei crize.

De aceea zic că mai proști sfătuitori decât cei pe care îi au diplomații noștri (în frunte cu domnul președinte) erau greu de găsit. Dar faptul că avem așa consilieri sub-mediocri nici măcar nu e o damnare mioritică, ci o consecință firească a stării lucrurilor din România, țară în care specialiști sunt doar absolvenții universităților de cartier care își mai trag o perfecționare la ANI și/sau un doctorat cu domn general doctor Oprea. Și la cât de active sunt unele profile de pe Facebook și unii comentatori anonimi, 24 de ore din 24, pe zeci de grupuri, site-uri de presă, cu zeci și sute de postări, trântindu-ți instant un ”argument” prefabricat, un slogan sau unul dintre numeroasele falsuri cu arabi care ieri erau ”teroriști”, iar azi refugiați, nu ai cum să nu întrebi dacă nu cumva tot mâna specialiștilor de la ANI și a doctoranzilor lui Oprea e la mijloc, în crearea și propagarea fobiei față de refugiați (cu atât mai mult cu cât asta coincide și cu interesul lor – că așa își vor putea justifica și pe viitor ”obiectul muncii”).

***

Mă opresc cu notele despre manipulările din ultimele zile, iau, anticipat, o felie de lămâie în gură în așteptarea cotei de înjurături (din fericire sunt vaccinat din perioada în care mă distram pe seama fobiilor cu Sfârșitul Lumii din Calendaul Maiaș sau în urmă pornirii generatorului de particule de la Geneva), dar nu închei înainte de a vă recomanda o carte: ”Așteptându-i pe barbari”, de J.M. Coetzee. A fost publicată și în română, anul trecut, la Humanitas Fiction, iar în aceste zile ar trebui să stea pe primul raft al fiecărei librării din țară, atâtea câte mai sunt. Într-un orășel-fort, undeva la marginea Imperiului, dar și a deșertului, se răspândește zvonul unei invazii barbare. Zvonul e întărit de apariția în orășel a unui colonel de la Biroul Trei (tot un fel de serviciu secret și de siguranță/securitate), însoțit de trupe militare. Administrația civilă (reprezentată de un Magistrat nesigur pe el, ce se apropie de pensionare) e înlocuită de conducerea autoritară militară. Doar că singurii barbari care pot fi interogați sunt un bătrân și nepotul lui de soră, cu o rană la braț, ce veneau spre fort pentru a ajunge la un medic, și care au căzut ca țapi ispășitori în urma unui furt. Colonelul nu e mulțumit însă de mărturiile pe care le obține sub tortură de la aceștia și organizează o expediție în căutare de barbari invadatori. Și se întoarce în orășel cu câțiva pescari și păstori barbari (oh, ce victorie uriașă, aplaudată în piața publică; ah, și cum se implică chiar și civilii în umilirea și înjosirea ”teribilului” inamic ajuns prizonier!), pe care îi trece prin aceleași chinuri inumane ale torturii. Dacă până în acel moment, invazia barbară era doar un zvon, aceasta tinde să devină o certitudine, ca represalii însă la expediția colonelului. Așadar, colonelul are toate ”dovezile” pentru a se duce la centru, de unde să se întoarcă cu un corp expediționar mult mai puternic. Magistratul, care salvează o tânără barbară, căreia i s-au rupt picioarele și a orbit în timpul torturii, e acuzat de trădare, închis, și torturat psihic și fizic, la rândul lui. Incursiunea armată eșuează însă lamentabil în deșert fără măcar să fi apucat să se confrunte în mod real cu barbarii. Rămași fără apărare, cea mai mare parte a locuitorilor fortului și resturile armatei părăsesc (nu înainte de prăda chiar ei!) orașul. Magistratul și cei câțiva locuitori care au mai rămas se pregătesc să supraviețuiască iernii sub o dublă amenințare – cea a invaziei barbare și cea a epuizării resurselor de hrană și lemn, prădate de soldați. Colapsul micului fort și dispariția lui e previzibilă și nu e greu de înțeles că nu barbarii de dincolo de ziduri au fost cei care au provocat căderea lui. Că zidurile și forțele armate nu sunt de niciun folos atunci când în barbaria e în sufletul oamenilor (nu în așa-zisa lipsă de civilitate a unor triburi nomade de pescari și păstori), iar peste ea se toarnă frica de celălalt și de necunoscut. Cum spuneam, cartea asta ar trebui să fie pe primul raft al tuturor librăriilor din România și o recomand călduros, fără nicio glumă, tuturor celor care trăiesc în aceste zile sub frica invaziilor barbare.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Așteptând invazia barbară. Note despre criza migrației

 1. Hans Hedrich

  Felicitari maxime pt aceasta analiza! Cu un pic de realism, curaj si creativitate geopolitica, Romania (cu motorul Transilvania) ne-am putea folosi de aceasta situatie de criza pt a trece la un „next level” in devenirea noastra istorica: anume de la gradinita grupa mare, in care suntem tinuti cu forta de tembelii cu epoleti, la maturitare europeana in context globalizat.

  Aceeasi trogloditi securistoizi care propaga mituri protocronisre ar trebui sa fie primii care sa-i imbratseze pe refugiati deoarece in logica lor si sirienii etc sint tot niste romani, emigrati candva din patria muma, Edenul civilizatiilor euroasiatice.

  Haideti ca putem mult mai mult!

  Reply
 2. vlad

  De acord cu dumneavoastra… nu stiu de unde a aparut ura asta si xenofobismul in societatea romana. Eu am fost socat vara asta, incepand de la scandalul cu moscheea. Nu simtisem treaba asta, ura fata de arabi, interesant dublata in masura mai mica si de o ura fata de americani (nu sunt cam contradictorii?). Si e raspandita la toate nivelurile, inclusiv la oamenii educati. Desi sunt de acord cu toate argumentele dumneavoastra, chiar si daca ai fi cel mai mare xenofob, cum sa nu-ti dai seama ca e in interesul Romaniei sa primesti pe sirienii astia?? 7000 de oameni?? Sunt o bagatela, poti lua bani europeni sa le construiesti adaposturi, oricum toti pleaca inapoi in Germania in cativa ani si tu ramai cu noile constructii. Dar in plus, ce se intampla daca porneste razboi civil in Ucraina??? Daca noi nu luam acum 7000 de oameni, cine din UE o sa ne ia noua de pe cap milioanele de ucrainieni???

  Reply
 3. Dragos

  Am citit articolul si imi dau seama ca in redactarea lui nu a-ti analizat decat aspectele care le sunt favorabile. Cea ce nu mi se pare o chestie care sa va caracterizeze, avand in vedere ca va urmaresc de ani de zile . Nu poti ignora faptul ca majoritatea nu sunt refugiati , sunt imigranti. Nu poti ignora ce scriu(si mai ales ce filmeaza) oameni din tari ca Germania , Franta , Austria , Grecia etc despre ei odata ajunsi acolo . Nu poti ignora de unde provin fara sa iti pui semn de indoiala fereritor la intentiile lor (cand Statul Islamic a amenintat nu odata Europa) . Cel mai important nu poti ignora filmarei cu acesti asa zisii refugiati , cum arata majoritatea (barbati in foarte tineri) sau faptul cum li s-a „deschis” calea (granitele) spre tarile occidentale . Pe unde trec de ce nu dau dovada ca merita compasiunea , nu sa se comporte in modul in care o fac . Sunt prea multe chestiuni care nu rezoneaza de loc nu niste oameni care fug din calea razboiului . O zi buna !

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dragos: cred că îți dai seama că dacă filmezi niște aspecte marginale și apoi le dai una după alta poți sugera ideea că sunt reprezentative pentru întreg grupul

   Reply
 4. maria

  Ma indoiesc profund. ca avem cca.13.000 de agenti SRI in tara care sa poate verifica si supraveghea cei cca.6000 de refugiati care vor veni in primul val. Oricum ,daca ii avem si pe acestia, nu vom avea destui pentru urmatorul val. Insa nu ma mai indoiesc de faptul ca asistam la o schimbare din temelii a civilizatiei europene. Si ca se prefigureaza o schimbare de rasa, religie, relatii sociale etc. in aceasta parte a lumii, la fel cum au avut loc schimbarile fundamentale in cadrul populatiilor europene dupa migratia indo-europenilor. Nu am nimic cu oricare din rasele acestei planete, sa fim bineintelesi. Problema mea este religia. Sunt crestin ortodox, dar nu sustin suprematia acestei confesiuni. Mai mult, consider ca toate tarile desvoltate din Europa Occidentala au au avut norocul sa ajunga la gradul de dezvoltare in care se afla datorita faptului ca au avut la baza educatiei crestinismul protestant. In prezent, noi ne dorim sa ajungem la acelasi grad de dezvoltare. Dar, datorita migratiei puternice care se desfasoara si se va desfasura (trebuie sa cadem de acord ca nu ne aflam in fata unor refugiati care se vor intoarce in tarile lor, ci de transmutari de populatii care nu se vor mai intoarce acasa) in urmatorii ani in ritm alert (nu e sustinerea mea, ci este chiar ceea ce inteleg statele vestice ca se va intampla, din moment ce isi programeaza numarul de persoane pe care le pot primi in urmatorul cincinal) se va incluna balanta in favoarea islamismului. Din pacate, din cate vad eu pe diferitele canale (nu numai romanesti) religia aceasta este promovata in mod radical de marea majoritate a celor careo practica. Mai mult, nu se renunta la radicalismul respectiv nici dupa a doua generatie nascuta in Europa. In acest context se pune o intrebare simpla: ce dorim sa avem pentru copiii nostri in Europa urmatorilor 50 de ani:
  – o Europa majoritar crestina, zonele care nu sunt protestante luand exemplu de la zonele care s-au dezvoltat pe aceste baze, ajungandu-se la o societate infloritoare din toate punctele de vedere, in care toate lumea e respectata si toata lumea respecta, indiferent de rasa, religie, orientare sexuala etc. (cum este in prezent Europa Occidentala)?
  – o Europa majoritar islamizata (am aratat ca gradul de integrare a persoanelor membre a comunitatii islamice in comunitatile occidentale este infim, dar natalitatea fiind mai ridicata, vor depasi in cateva zeci de ani numarul populatiei crestine), in care toate beneficiile aratate la punctul anterior dispar. Consecinta disparitiei acestor beneficii este disparitia societatii occidentale pe care o admiram si o dorim si intrarea, de ce nu, intr-un nou Ev Mediu, dupa cum spunea dl.Djuvara.
  Aceasta este singura problema: nu faptul ca vom fi metisi in cca.100 de ani sau ca vom adera, probabil, la religia islamica, ci consecintele acestor aspecte.
  Culmea este ca nu am nimic impotriva islamului in mod direct, ceea ce ma deranjeaza este faptul ca este mult mai obtuz si decat ortodoxismul. Sa nu uitam ca este practicat in mod mult mai habotnic de catre membri sai. Iar daca pe bazele islamului nu s-a reusit sa se dezvolte o civilizatie infloritoare in Orientul Mijlociu, Africa etc., pana in acest moment, credeti ca dupa ce exponentii acestei religii vor fi majoritari in Europa, vor putea mentine o societate de genul celei actuale? Eu ma indoiesc profund. De aceea vad in viitor un declin masiv a statelor europene din toate punctele de vedere daca se aproba primirea atator MIGRANTI in Europa.
  Am mai auzit sustineri de genul „nu poti sa stii ce va fi in viitor”. Din pacate, pot. Bazat pe datele istorice pe care le detin si a datelor actuale pe care le primesc, am putut sa-mi fac o parere documentata despre ceea ce se va intampla daca nu se opreste exodul si nu se intervine in vederea remedierii cauzelor acestuia. Spunea cineva ceva de genul ca, daca nu inveti din lectiile istoriei iti meriti soarta. Stiu ca nu asa este citatul, dar ideea este pe undeva pe acolo.
  Concluzia: ce soarta vom merita?

  Reply
  • Elena

   50% din refugiați sunt copii, conform statisticilor.
   De ce presupunem ca nu se mai intorc in Siria?
   Nu ar fi mai uman si logic sa primesti refugiați – si ei sunt refugiați, atâta timp cat tara din care vin este decimată de război, crime in masa si violuri – in timp ce te implici in a rezolva situația din Siria (care tot de vest e susținuta, prin jocurile politice din zona), pentru a-i ajuta sa se întoarcă. Orice altceva: ca ii ții la granița dupa garduri, sau ii lasi sa plutească in deriva, sau ii lasi sa intre in tara fara sa ii înregistrezi sau sa le oferi ajutor (protecție si a ta, dar si a lor), – oricare dintre acțiunilor astea mi se pare mai periculoasa si cu efecte mai grave pe termen lung. Deocamdata este imposibil ca oamenii sa moara sub nasul nostru si noi sa nu facem nimic. Nu o astfel de Europa am dorit sa construim.

   Reply
 5. irina

  Mulțumesc pentru analiza amplă – într-adevăr, lucrul de care ți se face frică zilele acestea e barbaria dinăuntru. Numai o precizare de curățenie a textului, cât să nu i se poată găsi nod în papură din primul paragraf: Consiliul Europei e altă instituție cu totul. Cea care va vota e Consiliul European, dacă se reunesc șefii de stat/govern, sau Consiliul, dacă într-adevăr se decide în formațiunea Justiție și Afaceri Interne, asta n-am verificat (dar m-aș mira să fie lăsat subiectul doar pe mâna miniștrilor).

  Reply
 6. florin

  Ok, m-ati convins si pe mine cu privire la refugiati. Eram reticent, dar, in general, in situatii de genul asta recomandabil e sa dai credit autoritatilor, din motive de informatii. In cazul nostru e nerecomandabil :). E explicabila prestatia lamentabila a lui Iohannis, prin calitatea consilierilor si prin propria incompetenta. L-am auzit zilele trecute pe Lazar Comanescu, consilierul pe politica externa, intr-un interviu din 2008 cand era ministru de externe. Vorbeste precum un sofer de tractor, nu ca un diplomat de cariera ce este. Deh, HR pecerist…
  (MG, ai putea, nu a-i putea. Ne cad galoanele)

  Reply
 7. alex

  Domnule Gotiu ….si dvs manipulati ….germania si franta nu au participat la razboiul din Irak direct ..in sensul ca nu au trimis soldati…dar o analiza a castigurilor firmelor germane si franceze si occidentale care au sustinut toata logistica ati facut ? ….razboiul nu e numai ce se vede ci mai ales ce nu se vede, adica banii aia multi care se invart in spate si pe care unii ii castiga ..in spate sunt in primul rand interese mari economice inclusiv din soarta acestor disperati pe care ii plangeti…. romania mai amarata normal ca a participat la razboi cu ce poate participa saracul adica cu forta bruta si cu tribut de vieti omenesti si oricum contam zero.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ alex: în primul rând Germania și Franța s-au opus războiului, și la ONU, și în NATO; problemele corporațiilor multinaționale exced statelor (din păcate)

   Reply
 8. Ily

  europarlamentarii romani care au votat pentru cotele obligatorii de imigranti: Victor Bostinaru (PSD), Daniel Buda (PNL), Andi Cristea (PSD), Mircea Diaconu (independent), Damian Draghici (UNPR), Monica Macovei (independent), Ramona Manescu (PNL), Sigfried Muresan (PMP), Norica Nicolai (PNL), Emilian Pavel (PSD), Cristian Preda (Independent), Theodor Stolojan (PNL), Claudiu Tanasescu (PSD), Adina Valean (PNL) si Renate Weber (PNL).

  Reply
 9. Catalin

  Domnule Gotiu, problema numarul 1 in acest moment este dezastrul din tarile de provenienta si rezolvarea lui rapida. Aveti dreptate atunci cand vorbiti despre manipulare prin presa, calitatea acesteia e foarte scazuta insa, din cate banuiesc, este destul de democratic sa exprimi si puncte de vedere contrare care sa fie auzite si analizate inainte de a te supune majoritatii. Atat puntele pro cat si cele contra sunt superficial analizate si prezentate, totul e un concurs de strigaturi si cam cu atat ne alegem din toata povestea asta.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Catalin: puncte de vedere e una; imagini trucate cu așa-ziși teroriști, selecțiuni de secvențe cu unii refugiați mai agresivi, interpretări halucinante (cu ”haine de firmă” sau telefoane mobile – pt. a arăta ”ce bine le merge”, când, de fapt, în ciuda strălucirii lor, sunt bunuri de larg consum când sunt luate de la second-hand ori ori ”la ofertă”), despre faptul că cea mai mare parte a lor sunt bărbați tineri (lucru absolut normal – populația activă, în putere, e prima care își asumă riscuri, în speranța că-și pot aduce apoi familia mai în siguranță) și multe altele – astea nu mai sunt puncte de vedere, ci manipulări;
   altfel, e trist că lumea uită că taman Germania era în fruntea țărilor care s-au opus invaziei din Golf, și tocmai atrăgând atenția asupra efectelor care vor duce la destabilizarea comunității internaționale – acum ei sunt în primul rând la minimalizarea dezastrului și tot ei sunt ”ăia răi”? evident, că soluția e rezolvarea/diminuarea problemelor din țările de proveniență, dar până reușești să le rezolvi, ce faci? îi trimiți înapoi pe oameni sub bombe, sau în fața mitralierelor imbecililor din ambele tabere?

   Reply
 10. Anamaria

  Este o mare bucurie sa mai citesti si un astfel de articol. E foarte dureros si descurajant sa realizezi cat rasism colcaie zilele astea in Romania. Eu traiesc in alta parte, si nu mai sunt conectata la asa zisele realitati romanesti de multa vreme. Sau poate nu mai vreau. M-am ingrozit de ce-am vazut pe Facebook de la unii din ‘prietenii’ mei de cand s-a intensificat criza refugiatilor: ingustime, rautate, si o frica ancestrala de culoarea altuia; neincredere in Dumnezeu, pana la urma. Si subvertire a traditiei noastre crestine. Cum ati spus si dumneavoastra, un bun crestin nu i-ar tranti usa in nas unui oropsit. Foarte dezamagita sunt de poporul ‘meu’, pe care nu-l simt ca al meu, va spun cu amaraciune. Asa ca va multumesc pentru acest articol, macar de s-ar mai schimba ceva intr-o mentalitate schingiuita de frica si posedata de vanitate si laudarosenie.
  Sa mai scrieti. Toate cele bune!

  Reply
 11. Emil

  Romania nu a participat la invazia propriuzisa, ci numai la faza de stabilizare si reconstructie post conflict. Asta daca e sa fim rigurosi pana la capat.

  Reply
 12. Mircea M. Cociu

  Les chiens de l’enfer ont décapité 50 Syriens puis accroché leur tête sur des poteaux à Raqqa

  Teroriştii de la Statul Islamic au instalat camere de supraveghere în oraşul sirian Raqqa, aflat sub controlul jihadiştilor, şi asta pentru că forţele care patrulau în acest oraş au fost relocate, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de voanews.com.

  Organizaţia a anunţat că Statul Islamic şi-a trimis luptătorii în alte regiuni ale Siriei, armata din Raqqa fiind redusă la câţiva luptători care patrulează în nordul oraşului.

  Reply
 13. Mihail Georgescu

  Eu am inteles perfect mesajul Dvs. E corect! Pana mai ieri gandeam asa cum fusesem intoxicat de cei ce-l mai venereaza inca pe defunctul presedinte viu. OK Dle Gotiu! Eu am inteles si, pana in momentul isteriei declansate de presa portocalie si rosie, amicitia mea cu indivizi de diverse natii a fost o chestiune foarte normala eu fiind un roman patriot dar nu un nationalist. Acum mi-e cam jena de mine! Sper ca si altii sa inteleaga ce ati scris!

  Reply
 14. Cristina Soreanu

  Un articol cu adevarat extraordinar!!! Acum e in responsabilitatea noastra, a cititorilor, sa trimitem mesajul asta mai departe.

  Reply
 15. Tempor

  Dupa imensa campanie media cu milionul de invadatori romani ce vor ocupa Anglia refugiatii se orienteaza si ei unde li se pare sau, au auzit ca este mai bine.

  Reply
 16. orange

  Kafka
  1. refugiatii in Ro stau intr-un fel de puscarii cu sarma ghimpata si le este alocat in jur de 5 lei pe zi pentru mancare
  2. nu exista nici o solicitare de la nici macar un singur refugiat de azil in Ro
  3. in Ro si Bulgaria este cel mai scazut nivel de trai din europa ce rivalizeaza cu cel din Maroc, Algeria eventual Tunisia de unde fug oamenii ca refugiati economici
  4. in Ro exista tot atata liberate economica pentru populatie cum exista si in Siria criminalului Assad la inceperea revoltelor masive ale sirienilor, adica tinde spre zero absolut intr-o economie de tip monopol a unor entitati multinationale obscure si foarte obscure ce controleaza toata economia prin intermediul conducerii tarii
  5. impunerea unei cote de refugiati pentru Ro si Bulgaria inseamna de fapt expulzarea in gulag a unor mii de refugiati
  6. impunerea si refuzul refugiatilor in aceste conditii arata mai mult a Kafka
  7. Nu le dati idei despre „parandaraturi” securistilor romani pentru ca o sa faca din acesta criza un alt parandarat de mare succes pe spinarea romanilor prin intermediul refugiatilor. Cele peste 100 de milioane de euro furate la Arena nationala nu inseamna absolut deloc putin pentru nici o mafie din lumea asta.
  8. Uniunea europeana inseamna uniunea unor natiuni mari, numeroase si puternice din vestul Europei cu natiuni mici si slabe din estul Europei. Votul este controlat de natiunile mari, puternice si numeroase care o s aiba majoritatea tot timpul, deci impunerea punctului de vedere cu forta in aceste conditii a natiunilor mari si puternice impotriva natiunilor mici si slabe seamana izbitor de mult cu sinergia energiilor din interiorul defunctei URSS

  Reply
 17. simion

  Dle. Gotiu,
  Citesc si apreciez mult articolele pe care le scrieti in http://www.RomaniaCurata.ro despre Romania. Dar ideile pe care le avansati in acest articol despre imigratia in Europa sunt gresite. Nu va inteleg de ce acesta gandire pro imigrare. Oare nu va dati seama ca emigrarea, adica dislocarea a unei populatii dintr-o tara sau regiune in directia altor tari, nu rezolva problema? Singura solutie este sa umblam la cauza. Sa rezolvam aceasta cauza astfel ca oamenii sa continue sa locuiasca acolo unde s-au nascut. Societatea civila mondiala trebuie sa faca presiuni, de orice natura, asupra guvernelor tarilor generatoare de emigranti pentru oprirea conflictelor si pentru instalarea unuor reguimuri democratice in tarile respective. Trebuie un efort mondial, poate in frunte cu ONU, cu investitii, etc, etc.
  Multumesc,

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ simion: care e soluția democratică în Siria? Assad sau ISIS? Occidentul (mă rog, nu chiar toți) a mai intervenit militar în regiune și nu a reușit să democratizeze Irak-ul, dimpotrivă situația a devenit mai fierbinte; kurzii sunt în conflict cu ISIS, turcii cu ISIS, kurzii cu turcii… ce faci până rezolvi toate problemele astea? îi lași pe oamenii ăștia, prinși între două sau trei focuri „să se descurce” până se găsește o soluție mondială?

   Reply
   • Mihai Papuc

    Aș mai completa cu niște date:
    – afganii sunt a doua naționalitate în grupul de refugiați / imigranți – asta după 14 ani de „soluții” occidentale
    – Kosovo este sursa celui mai mare grup de solicitanți de azil din Europa – numai că cererile lor nu se aprobă și sunt trimiși înapoi acasă

    Reply
 18. gogu

  Sa dea D-zeu sa ma-nsel. Mai stam de vorba peste cativa ani. Macar ar fi putut sa va dea de gandit faptul ca peste tot unde sunt arabi exista scandal . Astia au venit, vin si vor veni cu intentia clara de a ignora legile si cultura neaosa si impunerii religiei lor. Apropos, aratati-mi si mie, va rog, arabi care muncesc in occident ( nu aia care si-au deschis firme de mirodenii sau mai stiu eu ce ) Arabi care lucreaza in constructii, agricultura, IT, . De ce semenii lor nu-i primesc? De ce marinarii ( romani- ca ei mi-au povestit) n-au fost lasati sa coboare de pe nava ” ca spurca pamantul sfant”?? Sincer, mai bine cativa hoti si violatori decat un fanatic care spulbera o gara, un magazin, etc. Credeti sincer ca serviciile noastre secrete sunt mai tari ca cele din UK sau State? Si-n afara de-asta unrefugiat fuge unde vede cu ochii, unde e pace , nu-i chitit pe Germania sau in tarile unde guvernul da de pomana la greu. Nu v-ati prins ca astia vor sa traiasca toata viata din subventie?? Stati sa termine moscheea in Buc sa vedeti atunci ” Allah Akbar „. Traiesc printre greci, turci, tatari, machedoni, tigani. Avem moschee in oras ( C-ta ) si n-avem niciun fel de probleme. Arabii-s altceva, o sa vedeti. Partea proasta este ca doar timpul imi va da dreptate

  Reply
 19. Mihai Vrabie

  Domnule Goțiu,
  Ca de obicei, adevărul în această dezbatere este undeva pe la mijloc! Aveți și dumneavoastră dreptate când incriminați manipulări grosolane ale presei, dar au dreptate și cei care sunt îngrijorați de viitorul Europei!
  Întradevăr, în Siria de azi pare a fi iadul pe pământ! Sunt cel puțin patru entități înarmate care luptă între ele: armata guvernamentală (atâta câtă a mai rămas!), fidelă lui Assad – sprijinit de Rusia; opoziția ”sănătoasă”, sprijinită de Occident ca să-l înlăture pe Assad; ISIS și Al-Qaeda, care nu sunt aliate, ci se luptă între ele, dar și cu celelalte două grupări menționate anterior. În regimul Assad, deși nu era un regim democratic, Siria avea unele realizări în plan economic și reușea să mențină stabilitatea în plan social. Cum și-a băgat coada Occidentul și a zgândărit ”cuibul de viespi” totul a sărit în aer! Distrugerile materiale și, mai ales, suferințele oamenilor obișnuiți, prinși între patru focuri, sunt inimaginabile, încât este de înțeles dorința lor de a pleca dintr-un loc unde nu se mai poate trăi!
  Pe de altă parte, trebuie luate în calcul și temerile celor care se opun acestui aflux masiv de refugiați în Europa! Ei motivează că nu sunt numai refugiați de război ci și emigranți economici și chiar teroriști, care după ce vor face un ”cap de pod” în Europa, vor cere reîntregirea familiilor, dreptul de a-și folosi limba și obiceiurile și chiar suspendarea legii statului gazdă și introducerea legii islamice etc. Deja sunt cartiere prin marile orașe din Vest, unde autoritățile statului nu prea au acces, deși nu se recunoaște deschis acest lucru! Sunt multe argumente pro și contra din ambele părți ale dezbaterii.
  Aș fi de acord cu primirea selectivă a refugiaților de război, fără migranții economici! Europa are de integrat migranții economici din statele sale estice (România, Bulgaria, Polonia etc.).

  Reply
 20. Alex

  Domnule Gotiu,

  ceva nu e bine in argumentatia ce o aduceti.
  Dumneavoastra opuneti realitatii de facto o fictiune beletristica, scrisa pentru a ne
  arata cum e pe la altii acasa si anume:
  Situatia cu Colonelul si Magistratul, rapiri, torturi, este exclusa in democratia din Europa.
  Deci aceeia nu suntem noi. Aceia sunt in Siria, Sudan, Irak in zonele ocupate de ISIS si talibani. Luati-va cateva minute si reflectati.
  Musafirii din Europa vin din zone in care functioneaza Sharia. Daca ar functiona Sharia in Judetul Vaslui, fata bestial violata, ar fi fost acum condamnata si executata pentru prostitutie sau sex in afara casatoriei. Asta chiar este o realitate de facto. In Dubai, in 2013 o studenta norvegiana si in 2014 o studenta din Austria au fost condamnate la cate 1 an si patru luni inchisoare pentru „sex in afara casatoriei” dupa ce au fost violate de necunoscuti.
  In Sudan o femeie crestina, cetatean al SUA, a fost condamnata la moarte prin spanzurare, nu inainte de a primi 100 de lovituri de bici, pentru presupusa „apostazie” -parasirea credintei Islamului.

  E totusi de observat ca lumea islamului ne astepta pe noi ca pe barbari.

  Liberalismul dumneavoastra si felul cum aparati valorile democratiei pe acest site sunt excelente si laudabile, drept pentru care citesc zilnic articolele publicate aici.
  Aceste demersuri ale dumneavoastra au sens si sunt posibile aici, in Europa, dupa ce au fost facute posibile de state cu democratii solide ca Germania, Olanda, Franta. Acestea au facut presiuni asupara guvernelor succedate la Bucuresti pentru ca Justitia din Romania sa poata functiona curat, pentru ca presa indiferent de culoare, sa fie libera. La schimb vi se cere voua, jurnalistilor, discernamant.

  In ceea ce ma priveste nu ma tem pentru Romania si statele din Europa de Est ca ar putea fi invadate in urmatoarele doua – trei – cinci decenii de mase de musulmani. Aici in Balcani suntem toti cu nervii intinsi, cáci memoria invaziilor dinspre Rasarit ne sunt inca foarte proaspete. Am invatat cand sa nu fim foarte ospitalieri.

  Ma tem doar ca, peste un secol, presiuni diplomatice, economice, politice venite din Franta, Germania, Olanda, ne-ar putea obliga sa introducem in scoli ca materie obligatorie studiul Coranului. O altá Alina Mungiu Pippidi ar fi ucisa cu pietre in Piata Coranului in fata la Casa Islamului, fostá Poporului.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Alex: puterea Europei (a acelei Europe din care, la nivel de mentalități, încă nu facem parte) e dată, printre altele, de faptul că nu doar enunță niște valori, ci și le respectă, chiar și atunci când există riscul ca alții să încerce să profite de pe urma lor; la ora actuală, oamenii nu pot fi ținuți în loc de ziduri sau garduri (și, dacă ne uităm în istorie, n-au fost ținuți în loc niciodată de ziduri sau garduri, a fost doar o problemă de timp până când au căzut) – din punctul ăsta de vedere, cultura și civilizația occidentală, așa cum o știm noi, cu bunele și relele ei, va supraviețui doar în condițiile în care se va dovedi dominantă altfel decât prin utilizarea armelor; mai devreme sau mai târziu, ”ciocnirea civilizațiilor” este inevitabilă, și nu se referă la o ciocnire armată

   Reply
 21. Piri Reis

  Chiar aşa e, mulţumim, Mihai. Cel mai bine ar fi să nu te uiţi deloc la TV şi să nu citeşti ştiri, ele îţi vin deja digerate şi comentate în pauza de masă la serviciu. Cu puţin noroc statistic îţi dai seama de atitudinea populaţiei faţă de migraţia asta a sirienilor. Iar atitudinea, la nivel individual, e cea corectă şi umană, creştinească. Oriunde ar fi cazaţi, în internate sau cazarme dezafectate, nu cred că românii ar fi în stare să nu ajute, individual sau prin ONG-uri pe refugiaţii respectivi, sau să-i respingem pe unde ne întâlnim cu ei. Noi, românii, nu suntem xenofobi, decât cu ţiganii şi mai puţin cu ungurii, zero faţă de toate celelalte minorităţi. Faţă de sirieni, sentimentul public e mai curând unul de curiozitate. Orice om normal înţelege că oamenii nu pleacă din ţara, oraşul şi casa lor, decât când e groasă, rău. În rest, orice creştin sau musulman, vrea să meargă la serviciu şi când se întoarce să treacă pe la supermarket şi să îşi găsească casa tot acolo, nu o groapă fumegândă şi pe cei dragi morţi şi întinşi pe caldarâm. Vai de ei, bieţii oameni. Şi mulţumim tovarăşilor Gh. G. Dej, N. Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu şi Klaus Iohannis şi premierilor care s-au perindat. O fi România în coada Uniunii ca nivel de trai, dar în ţara noastră e pace de 70 ani. Există Romanian dream: dacă vrei mai mulţi bani, poţi să munceşti mai mult ca să-i obţii. Iar dacă nu-ţi place, poţi să pleci în altă ţară să încerci să câţtigi mai mult. Siria, înainte de război, era cam ca România noastră, ca nivel de trai. Prin naştere şi trai aici, am tras un loz câştigător. Să ne ajute Dumnezeu să fie tot aşa şi pe viitor pentru noi şi copiii noştri. Şi pe bieţii sirieni, să-i ajute să găsească ceea ce vor, un fel de Românie. Sau să se termine calvarul la ei, să se poată întoarce acasă. Pînă atunci, majoritatea dintre noi, o să-i primim.

  Reply
 22. karakorum

  sunteti inconstienti si mai aveti si tupeul sa faceti propaganda proimigranti!daca aduci oamani sa-i ajuti acestia trebuie sa se replieze pe regulile pamantului nu sa vina sa violeze si sa ceara moschei!Constitutia Romanaiei interzice migrarea la acest mod si nu intamplator pt ca se tranasforma intr-un fenomen ce devine de necontrolat!Nu numai ca am prieteni in Germania care au suferit de pe” iubitii”vostri arabi , dar logic este ca daca sunt probleme undeva pe glob de aceea este ONU sa regelementeze fara conflict de religie- in Arabia Saudita care nu primeste nimic – ea se lafaie cu turismul- pai de ce ? Pt ca sirienii i-ar goni turistii dupa cum se poarta-clar? Si atunci de ce sa-i primesca europa? ca sa faca minarete la catedrala Notre Dame?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *