Mihai Goțiu

Astăzi, eu ies în stradă. Tu?

Habar nu am câți vom fi azi în stradă. Vom fi zece, vom fi douăzeci, o sută sau o mie. Habar nu am dacă mass-media mainstream vor fi mai prompte decât anul trecut, dacă vor încerca sau nu să dea protestelor o interpretare partinică. Și nu știu (deși sper) în ce măsură protestele vor conta pentru alegerile prezidențiale din toamna asta. Toate acestea sunt calcule meschine în raport cu adevăratele motive pentru care (cel puțin eu) îmi voi încheia vara și voi începe toamna în Piața Unirii din Cluj.

Sunt suficient de realist pentru a înțelege că povestea cu traseismul aleșilor locali nu a avut vreme să dospească destul. Că discuțiile, dezbaterile, iritările și revoltele pe tema asta s-au purtat mai mereu într-un cadru restrâns, la un nivel de cele mai multe ori academic. Și acesta este un prim motiv de protest – pentru că era și este nevoie să fie scoase odată în piețele publice. Și de aici, din piețele publice, leapșa dată mai departe, din om în om, fără medierea presei sau a altor ”formatori de opinie”.

Am trecut și am văzut de prea multe ori în ultimele decenii cetățenii umiliți cu dreptatea și legea în mână. Iar luptele lor pierdute. Am văzut însă și bătălii câștigate, nu multe, dar esențiale. Ține de o realitate cotidiană: singurele lupte pierdute din start sunt cele în care nu te implici, în care nu faci nimic pentru a câștiga. O să reamintesc până mă plictisesc bătălia pentru Roșia Montană și reacția cvasi-unanimă de acum mai bine de zece ani: ”oamenii ăia de acolo nu au nicio șansă”. Acum nu mai sunt chiar așa de mulți cei care spun asta și și cei care o fac, deschid doar pe jumătate sau pe sfert gura.

De fapt, mai mult decât în alte ocazii, am speranța că vom câștiga. Și vom câștiga mai mult decât anularea unei ordonanțe imbecile care pune legea între paranteze. Cu toamna trecută am intrat pe un drum pe care nu mai e cale de întoarcere, oricât de disperat ar încerca unii să-l dinamiteze. De altfel, chiar și această ordonanță de urgență care ne scoate astăzi în stradă arată faptul că am obținut victorii importante până acum. Dacă lucrurile ar fi funcționat la fel ca în urmă nu cu mulți ani, nu ar fi avut nevoie de această măsură ”de urgență”, care îi acoperă de penibil. S-ar fi bătut ”sistemul unora” cu ”sistemul altora” și, apoi, ar fi văzut care e mai ”performant”. Ar fi fost o înfruntare între cine controlează mai multe televiziuni și mai multe firme de spălat creierele, cine poate umple mai multe pungi și camioane cu zahăr, ulei și făină, cine poate scoate mai mulți morți la vot ori cine poate bate recordurile la vot/minut în cine știe ce secție din lume sau uitată de lume. Faptul că au luat o asemenea măsură excepțională arată cât de mare le este deruta. Și că sunt departe de a mai deține controlul. Că de la o rundă de alegeri la alta, cei care sunt, temporar, la butoane, sunt obligați să facă mizerii din ce în ce mai mari pentru a rămâne la Putere (și, implicit, pentru a încerca să scape de pușcărie – că, mai nou, nici chiar Puterea nu le mai dă siguranța că nu vor ajunge să-și scrie memoriile de la Rahova ori Jilava). Și pentru a menține acest trend ascendent, voi ieși astăzi în stradă.

Mai există și un motiv personal. Am tot fost plecat pe drumuri în primăvara și vara asta. Sunt atât de mulți prieteni cu care n-am avut ocazia să mă văd de luni bune și de care mi-e dor. Sunt convins că, cu cei mai mulți dintre ei, mă voi vedea astăzi în piață.

În fine, dar nu în cele din urmă, mă gândesc că s-ar putea să vină o zi în care vocea oamenilor din stradă să nu mai conteze. În care protestele lor vor fi degeaba. Sau în care, pur și simplu, orice reacție publică la mizeriile cotidiene va fi amorțită definitiv. Dar e atât de departe acea zi…

***

Află aici unde și de la ce oră sunt anunțate protestele de la București, Cluj, Timișoara și Sibiu

Citește aici reacția diasporei românești

lant uman palatul parlamentului daniel vrăbioiu

Foto: Daniel Vrăbioiu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Astăzi, eu ies în stradă. Tu?

 1. taunul77

  Din pacate in Bucuresti iesirea in strada a fost complet ratata; 50-80 de persoane si acelea dezorganizate, nu pot speria gangsterii rosii sa-si retraga ordonanta mizerabila privind dezlegarea la traseism.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ taunul77: au fost mai mulți, tocmai am văzut fotografiile; mai mulți decât ieșeau cu trei ani în urmă pentru Roșia Montană – și, cel mai important, cei care au ieșit merită toate felicitările

   Reply
   • taunul77

    Parca pentru Rosia Montana ieseau cu miile. Acum n-au fost decat in jur de 100. Erau mai multi jandarmi decat participanti. Am fost la fata locului. Nu am prins decat vreo jumatate de ora – vorbea Claudiu Craciun cand am ajuns in zona – pentru ca pe la 19.10-19.15 cam incepusera sa plece. Totusi a fost pus prea devreme la 16.00. Urmatorul sa fie anuntat la 17.00, sa se adune pana pe la 18.00.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ taunul: au fost cu miile toamna trecută, în urmă cu trei ani ieșeau câteva zeci în stradă pentru Roșia Montană, mai puțini decât au fost ieri la București sau la Cluj; schimbările de mentalități, de atitudine și de acțiune nu se petrec peste noapte, dar pentru toate există un început – totul e să nu se renunțe pentru că n-au mai fost câți au fost toamna trecută pentru Roșia Montană, și cei care ies să se înarmeze cu răbdare – după 25 de ani de mizerii nu mai e chiar așa mult ;)

     Reply
     • taunul77

      Eu nu renunt. Daca se anunta proteste pentru magarii ale politicienilor cu care nu sunt sub nicio forma de acord, voi participa.

 2. Minimalist Romania (GM)

  Faptul ca au fost putini participanti n-ar trebuie sa fie o problema. Concediile sunt inca in toi.
  Problemele sunt altele. De viziune si de perspectiva. Constatarile Dvs sunt corecte. Oamenii asa sunt – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/09/4-tipuri-de-oameni.html
  Ar trebui sa ne gandim ce solutii avem. Solutii viabile. Ce vom face in continuare? Timpul trece foarte repede si maine va fi decembrie.
  Daca nu se schimba ceva dramatic in aceste luni, dar chiar dramatic, vom avea un presedinte plagiator pentru minim 10 ani de acum inainte. Sa nu se faca 20 sau mai multi…ani…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *