Romania Curată

Asociația Italiană de Românistică atrage atenția asupra scoaterii din circuitul academic internațional a misiunii lectoratelor de limba română

Asociația Italiană de Românistică își exprimă îngrijorarea în legătură cu o măsură conținută în programul viitorului guvern al premierului desemnat Ludovic Orban, așa cum acesta este publicat pe internet. Organizația se referă la anunțata “înglobare” a Institutului Limbii Române în cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni (a cărui activitate se adresează exclusiv diasporei române), care, dacă se va realiza, ar putea scoate din circuitul academic internațional misiunea lectoratelor de limba română, afectând astfel prestigiul disciplinei Limba și Literatura Română, precum și locul acesteia în planurile de învățământ ale universităților străine.

Credem că proiectul trecerii Institutului Limbii Române din subordinea Ministerului Educației Naționale în subordinea Departamentului pentru românii de pretutindeni ar putea modifica într-un mod neprofitabil misiunea lectorului de limba română, care nu ar mai avea ca prioritate asumarea unor obiective specifice mediului academic, ci promovarea unor politici culturale dedicate propriilor concetățeni.

În această privință, ne revine obligația de a sublinia faptul că lectorii de limba română, trimiși în universitățile străine de către Institutul Limbii Române, sunt și trebuie să fie cadre didactice titulare în universități importante din România, având pregătire și competențe specifice pentru predarea limbii române ca limbă străină.

Lumea universitară italiană, și probabil nu doar cea italiană, nu poate să nu fie îngrijorată de o perspectivă care, dacă s-ar realiza, ar pune într-o gravă dificultate Catedrele de Limba și Literatura Română, într-un moment în care interesul pentru cultura română și, în general, pentru România, o țară relativ recent integrată în Uniunea Europeană, este deosebit de viu. De aceea, ne exprimăm speranța că, în ciuda reorganizării prevăzute de noul guvern român, Institutul Limbii Române își va păstra atât funcția specifică de selectare atentă a personalului didactic și de susținere prin acorduri culturale a lectorilor de limba română, cât și locul său natural în cadrul Ministerului Educației Naționale, care poate garanta menținerea activității lectoratelor la un standard academic compatibil cu cel al universităților partenere.

Consiliul Director al Asociației Italiene de Românistică
prof. Angela Tarantino (preşedinte)
prof. Dan Octavian Cepraga (secretar)
prof. Luisa Valmarin
prof. Roberto Merlo
dott. Federico Donatiello


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *