Mihai Goțiu

Asalt al senatorilor împotriva ariilor protejate

Mihai Goțiu, blog de parlamentar:

Îl știți pe Șerban Nicolae? Cu siguranță îl știți. După ce a fost unul dintre liderii PSD care au condus asaltul asupra Justiției, [miercuri] a purtat și flamura roșie și în asaltul asupra ariilor naturale protejate. ”Argumentele” d-nului Șerban? Cică cei care se opun distrugerii celor mai importante zone din parcurile naționale, cei care vor să oprească buldozerele să zburde prin păduri virgine și cvasi-virgine, ar fi „ecologiști de asfalt”.

Din păcate, în spatele lui Șerban Nicolae s-au aliniat nu doar PSD, ALDE și UDMR, ci și PNL și PMP. Senatorii USR au fost singurii care au votat în bloc împotriva acestei legi, cu efecte devastatoare asupra ariilor naturale protejate.

Sub pretextul (fals) al interesului comunităților locale, Senatul a votat Legea 52/2018, care reprezintă o nouă lovitură cu dedicație dată celor mai importante arii protejate din România.

Argumentele PSD, ALDE, UDMR, ca inițiatori ai legii, bonus PNL și PMP (susținători ad-hoc), sunt că scoaterea din fondul forestier a unor suprafețe de pădure sunt necesare pentru a debloca proiecte de utilități publice cu finanțare europeană. Ce nu spun susținătorii acestei legi e că în majoritatea zonelor cu protecție strictă ori integrală ale ariilor protejate nu prea există localități. Mai mult, aceste zone sunt cele care dau valoare ariilor protejate și, implicit, reprezintă motivul pentru care li s-a acordat regimul de protecție. Distrugerea lor echivalează, practic, cu dispariția fundamentelor pentru care s-a instituit regimul de arie protejată.

Ce spune cel mai nociv articol al Legii 52?2018:

“Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice este permisă inclusiv pentru suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.

Mai jos puteți vedea imagini cu ce rămâne în urma diferitelor intervenții în parcurile naționale. Studiu de caz: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.

Și tot în galeria foto găsiți lista completă cu senatorii care au votat noul atac la adresa ariilor naturale protejate, cine s-a abținut și cine a votat împotrivă.

Nota bene: Proiectul a fost adoptat în procedură de urgență, fără raport de la Comisia pentru Mediu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Asalt al senatorilor împotriva ariilor protejate

  1. Nelu Stiuca

    Declarații cutremurătoare ale economistului-șef al BNR, Valentin Lazea! Toți românii ar trebui să le citească! Practic, oficialul BNR spune public că politicile economice ale Guvernelor PSD sunt niște tâmpenii care ne vor arunca într-un nou dezastru în eventualitatea unei posibile crize! Lazea, BNR: Celelalte tari au invatat din criza trecuta sa se puna la adapost cu deficite bugetare mici si surplus de cont curent. Romania nu a invatat acest lucru. Care tara va fi lovita cand panica se va instala? Evident cele care nu s-au pus la adapost.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *