Alex Costache

Arhiva SIPA: bomba din Justiţie sau ciorbă reîncălzită? Ce spun miniştrii Justiţiei care au avut acces la ea

România Curată a întrebat mai mulţi foşti miniştri ai Justiţiei – de pe vremea când acest serviciu secret exista – ce conţine celebra arhivă SIPA (Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie din cadrul MJ). În ultimele zile s-au vehiculat informații, mai mult sau mai puțin credibile, potrivit cărora dosare din această arhivă ar fi fost sustrase sau copiate în scop de şantaj.

Serviciul secret al Ministerului Justiţiei a fost înfiinţat în 1991 pe vremea ministrului Mircea Ionescu Quintus şi a fost desfiinţat în ianuarie 2006 de fostul ministru Monica Macovei.

Singurele informaţii despre această celebră arhivă le avem de pe Wikileaks. Cristi Danileţ – care a inventariat arhiva pe vremea ministrului Macovei – le-ar fi dezvăluit reprezentanţilor Ambasadei SUA la Bucureşti că arhiva SIPA conţine informaţii despre viaţa privată a unor judecători, relaţii amoroase, etc.

Dezvăluiri jurnalistice după 11 ani de tăcere

Dan Andronic

Directorul EvZ, Dan Adronic, susţine într-un articol de astăzi (vineri, 19 mai) că arhiva ar conţine informații despre doi foşti prim-miniştri și un preşedinte, un fost ministru al Justiţiei, zeci de magistrați şi ziarişti. El nu dă nume, nu prezintă amănunte despre conținut şi nici vreo altă probă în susținerea alegațiilor sale. Dezvăluirile apar surprinzător, la 11 ani de la desființarea serviciului secret, în 2006.

Andronic este pus la zid de jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul. Acesta chestionează legăturile directorului EvZ cu unul dintre foştii şefi ai SIPA, generalul Dan Gheorghe, ulterior devenit angajat al lui Nicu Niro, unul dintre finanţatorii Bulinei roşii.

Jurnalistul Dan Andronic este inculpat în două dosare penale. În cazul „Ferma Băneasa şi pădurea Snagov, este judecat pentru aderare la un grup infracțional organizat şi complicitate la trafic de influență, în formă continuată. În acest caz mai sunt judecaţi Călin Popescu Tăriceanu, Remus Truică şi Paul al României.

În dosarul finanţării campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009, Andronic e acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În acest al doilea caz, Andronic este anchetat alături de Elena Udrea şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte.

Tudorel Toader a vorbit despre desecretizare

Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a promis că va desecretiza arhiva, însă operaţiunea nu va fi una uşoară atâta vreme cât ar putea conţine informaţii privind securitatea naţională şi chestiuni legate de viaţa privată a unor magistraţi. În plus, informaţiile ar fi fost culese ilegal în condiţiile în care serviciul a dobândit o identitate juridică legală abia în aprilie 2004, când ministrul Justiţiei de atunci, Cristian Diaconescu, spune că l-a reformat.

 

Toată lumea se întreabă ce conţine arhiva SIPA. Nimeni nu are date concrete

România Curată a întrebat o parte dintre miniştrii Justiţiei de la înfiinţarea serviciului în 1991 până în 2006, la desfiinţare. Pe Mircea Ionescu Quintus nu l-am mai deranjat la cei 100 de ani ai săi cu astfel de chestiuni efemere, Petre Ninosu a trecut demult la cele veşnice, iar Ion Predescu ne-a răspuns scurt că nu doreşte să comenteze.

La fel şi Rodica Stănoiu, ministrul PSD a cărui imagine este cea mai asociată cu SIPA şi poliţia magistraţilor de pe vremea lui Năstase. Când a auzit că suntem de la presă, Rodica Stănoiu ne-a închis brusc telefonul, susţinând că este în SUA şi nu poate vorbi.

Monica Macovei

Monica Macovei, ministrul Justiţiei din 2005-2007 – acuzată acum de jurnalistul Dan Andronic că ar fi văzut arhiva SIPA, ba mai mult, că ar fi sustras şi fotocopiat unele dosare, numai bune de şantajat magistraţii, cu sprijinul consilierului ei, judecătorul Cristi Danileţ – ne-a declarat:

„Repet ferm: Nu am fotocopiat nici un dosar din arhiva SIPA, nu am sustras şi nici distrus niciun dosar SIPA, nu am avut informaţii despre judecători şi procurori din dosarele SIPA.

Am decis desfiinţarea acestui serviciu secret întrucât existau informaţii în spaţiul public şi o îngrijorare a societăţii şi a Justiţiei, mai ales în perioada guvernului Năstase, că acest serviciu întocmea informări despre magistraţi, false sau reale, nu ştiu, care ajungeau pe masa ministrului Justiţiei şi care puteau fi instrument de şantaj.

Îngrijorările societăţii şi a mea personală s-au regăsit în spirit cu îngrijorările Comisiei Europene exprimate în raportul de monitorizare pre-aderare de la sfârşitul anului 2004”, ne-a transmis Monica Macovei.

 Ce spune Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

L-am întrebat şi pe fostul ministru al Justiţiei din perioada CDR, fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica, dacă a primit şi văzut note informative ale SIPA.

„În perioada respectivă, SIPA avea strict atribuţii legate de siguranţa penitenciarelor. Ca urmare, nu puteam primi note informative referitoare la magistraţi”, a fost răspunsul fostului ministru pentru România Curată.

Stoica spune că desecretizarea arhivei poate fi făcută doar în anumite condiţii.

 „Numai cei care cunosc conţinutul arhivei pot aprecia dacă şi în ce măsură se poate face desecretizarea. Principiul transparenţei este dublat de alte principii (protecţia vieţii private, de exemplu). Ministerul Justiţiei ar trebui să analizeze aceste aspecte, cu sprijinul specialiştilor în domeniu”, a declarat profesorul Stoica.

Cristian Diaconescu spune că a reformat SIPA

Cristian Diaconescu

Diaconescu a fost ministru al Justiţiei între februarie şi decembrie 2004. El spune că, la solicitarea UE cu care eram în negocieri de pre-aderare, a reformat SIPA, i-a limitat atribuţiile doar la obţinerea de informaţii din şi despre sistemul penitenciar (deci, nu şi despre magistraţi) şi i-a acordat o identitate juridică legală, practic l-a scos la lumină, l-a introdus în legalitate. Diaconescu a redenumit serviciul Directia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA).

Cristian Diaconescu: Practic, atunci a fost înfiinţată, nu avea nicio bază legală până atunci, nimic. A fost scoasă la lumină, i s-a dat personalitate juridică.

România Curată: Deci funcţiona ilegal?

Cristian Diaconescu: Greu de spus ilegal, era în organigrama ministerului, dar nu avea o identitate juridică proprie. Hotârârea de Guvern prin care am reformat SIPA este cu nr. 637 din 29 aprilie 2004″, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, pentru România Curată.

El spune că în septembrie 2004 a demilitarizat noua DGPA.

România Curată: Aţi apucat să aruncaţi o privire în arhiva SIPA?

Cristian Diaconescu: Niciodată, dar nici nu aveai cum, nu aveai voie.

România Curată: Păi eraţi beneficiar al informaţiilor..

Cristian Diaconescu: Structura era în subordinea Administraţiei penitenciarelor. Dacă existau informaţii cu privire la anumite evadări sau revolte în penitenciare, sigur că informa ministrul, dar nu puteai folosi instituţia pentru altceva.

România Curată: Dar până să reformaţi SIPA, în acea lună, din februarie până în aprilie 2004, aţi primit, aţi văzut vreo notă informativă de la SIPA?

Cristian Diaconescu: Nu, sub nicio formă. De regulă, miniştrii văd analizele.

România Curată: Aţi văzut atunci o astfel de analiză pe baza unor informaţii SIPA?

Cristian Diaconescu: Cred că am văzut analize legate de eventuale revolte. A fost o revoltă la un moment dat la penitenciarul Craiova şi am citit o evaluare venită de la ei pe tema asta.

România Curată: Dar cu privire la magistraţi?

Cristian Diaconescu: Nu „.

Potrivit fostului ministru, Uniunea Europeană era ferm împotriva faptului că exista o structură de informaţii fără cadru legal la vedere în Ministerul Justiţiei. Şi militarizată pe deasupra.

Și acum funcţionează un urmaş al SIPA, însă doar în cadrul sistemului penitenciar

Fostul ministru Cristian Diaconescu spune că, deşi a desfiinţat-o în ianuarie 2006 prin HG, ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, a reînfiinţat în 2006 o direcţie în cadrul Administraţiei Penitenciarelor cu atribuţii de colectare a informaţiilor din şi despre sistemul penitenciar. O astfel de direcţie există şi azi şi colectează informaţii de la gardieni şi deţinuţi. Principalul ei scop este prevenirea revoltelor din sistem sau depistarea infracţiunilor.

SIPA se ocupa totuşi de magistraţi

 Un alt fost ministru al Justiţiei a declarat pentru România Curată, însă sub protecţia anonimatului, că în primele zile de mandat a primit informări SIPA despre magistraţi.

„Le-am spus să nu se mai ocupe de magistraţi, iar dacă au informaţii cu privire la infracţiuni să sesizeze procurorii”, a declarat fostul ministru.

Arhiva SIPA ar conţine infomaţii despre viaţa privată a unor magistraţi

Cristi Danileț

Singurele informaţii cu privire la conţinutul arhivei SIPA le avem ca urmare a dezvăluirilor Wikileaks. Astfel potrivit unei informări a Ambasadei SUA,

„Fondatorul SoJust Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând.

El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi (…)

Danileţ a divulgat că, deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici accesibile Ministrului de Justitţe”, se arată în telegrama cu subiectul „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România”, care ar fi fost trimisă în 2009 la Washington de Ambasada SUA din România. Vezi detalii aici.

Dan Adronic susţine că arhiva SIPA conţine informaţii bombă

Arhiva SIPA conține informații despre doi foşti prim-miniştri și un preşedinte, un fost ministru al Justiţiei, zeci de magistrați, susţine directorul EvZ, Dan Andronic, în ediţia de azi a EvZ. Vezi aici.

El spune că desecretizarea raportului din 2008 al unei Comisii desemnate de Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei care a venit după Monica Macovei, ar fi esențială pentru lămurirea controverselor privind manipularea arhivei SIPA de către echipa lui Macovei.

De unde ştie Dan Adronic ce conţine arhiva SIPA

Liviu Avram

Jurnalistul Liviu Avram chestionează chiar legăturile lui Dan Adronic cu foşti şefi ai SIPA, angajaţi la Dumitru Nicolae, zis Nicu Niro, la un moment dat unul dintre finanţatorii EVZ. Iată ce a scris Liviu Avram pe o reţea de socializare:

„16 noiembrie 2011 – Dan Adronic devine patron la Evenimentul Zilei (dar, conform Pagina de Media, transferul acțiunilor va fi operat la Registrul Comerțului în martie 2013). La acea vreme, Andronic era deja director editorial al ziarului.

21 noiembrie 2011 – moare un anume Dan Gheorghe, director general la Niro Impex SRL. Evenimentul Zilei publică știrea și biografia decedatului.

24 noiembrie 2011 – Dan Andronic trimite 2 (doi) ziariști veterani și experimentați să facă un reportaj de la funeraliile lui Dan Gheorghe, săvârșite în Bolintin Vale. Textul publicat este atât de laudativ, încât până și răposatul pare să fi roșit un pic.

Din biografia publicată de EvZ, aflăm că Dan Gheorghe a fost un general de Securitate, plimbat după Revoluție prin SIE, Doi și-un sfert, SRI etc. În 2003, a fost numit adjunct al directorului SIPA, de unde a plecat ca urmare a desființării serviciului, în 2005. S-a angajat imediat la Niro.

Și acum întrebarea (insinuantă, așa cum îi place lui Dan Andronic): Dane, când ne spui și nouă ceva despre natura și vechimea relației tale cu generalul Dan Gheorghe? Oare Arhiva SIPA o avea ceva de zis despre chestia asta?

PS 1: Să vă explic, totuși, cum am ajuns aici. Atunci, în 2011, țin minte că am ridicat o sprânceană când am văzut reportajul lacrimogen: ce naiba i-o fi apucat pe ăștia de la EvZ să scrie așa ceva despre un cvasi-necunoscut? Uitasem de episod, când zilele trecute îl aud pe însuși Dan Andronic, la un post de radio sau de televiziune, menționând numele lui Dan Gheorghe în contextul scandalului SIPA. Mi-am amintit episodul cu înmormântarea și restul a făcut Google … De ce am făcut asta? Pentru că detest să fiu luat de fraier și după ce m-am prins.

PS 2: Iată numele (doi foști premieri și un fost președinte) pe care Dan Adronic nu vrea să le dezvăluie: Radu Vasile (deconspirat de Emil Constantinescu), Victor Ponta (pseudo-deconspirat de către Traian Băsescu) și însuși Traian Băsescu (pseudo-deconspirat de Mugur Ciuvică). Toate sunt informații publice.

Poate fi desecretizată arhiva SIPA. Ce spun specialiştii

Diana Hatneanu, avocat specializat pe drepturile omului:

Diana Hatneanu

„Chestiunea arhivei SIPA ar trebui lămurită definitiv, pentru a nu plana niciun fel de suspiciune cu privire la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Pentru a se găsi soluţiile cele mai bune, un prim pas ar fi publicarea rapoartelor deja întocmite despre aceasta arhivă, dacă există, sau realizarea unei evaluări transparente la acest moment.

Soluţiile legale şi oportune nu pot fi adoptate numai pe baza mitologiei create în legatură cu aceasta arhivă. Dacă ea conţine informaţii despre viaţa privată a magistraţilor, în opinia mea, ele ar trebui distruse.”

Antonie Popescu, avocat:

Antonie Popescu

„SIPA era un serviciu departamental fără o existenţă legală (fără lege de înfiinţare, organizare şi funcţionare) – astfel că toată activitatea sa este ilegală, fiind o ingerinţă în activitatea judiciară!

După 1994, adică după ratificarea Convenţiei CEDO, SIPA trebuia desfiinţată, iar întreaga sa arhivă distrusă ori deschisă accesului public reglementat la CNSAS, ori publicată pur şi simplu pe internet, ca relicvă a comunismului, ca probă a gravelor ingerinţe în activitatea procurorilor şi a Justiţei şi în viaţa privată a multora.

În consecinţă, informaţiile erau culese şi stocate ilegal, clasificarea lor este abuzivă, divulgarea unei asemenea informaţii ilegal culese deţinute şi clasificate nu poate constitui infracţiune, din moment ce sunt ilegal obţinute (ca si probele obţinute ilegal) se consideră că nu puteau şi n-au fost niciodată clasificate!”

Adrian Toni Neacşu, avocat:

Toni Neacșu

„Este nevoie de o delimitare conceptuală. Nu vorbim de desecretizare, ci de declasificare a unor documente ce constituie secrete de stat de importanţă naţională.

Nu se poate face o declasificare la grămadă şi mai ales înainte de a şti în amănunt despre ce documente este vorba, ce conţin şi cum au fost obţinute.

Tocmai de aceea o acţiune de inventariere anterioară demarării procedurii complicate de declasificare este obligatorie.

Dacă este adevărat că arhiva conţine documente obţinute în mod ilegal, prin depăşirea competenţelor şi încalcarea drepturilor fundamentale, atunci acestea nu pot fi declasificate – ar fi un dezastru – ci ar trebui pur şi simplu distruse.

A fost una din solicitările constante ale asociaţilor de magistraţi şi chiar ale CSM.

Separat de acest lucru şi cu siguranţă anterior, ar trebui lămurită problema modului în care arhiva a fost gestionată şi administrată din februarie 2006 până în prezent. Aceasta în condiţiile în care, riguros vorbind, singurul cadru legal pentru accesul la aceasta arhivă a existat până la data de 30 iunie 2006 când a expirat termenul în care, potrivit HG 127/2006, termen prorogat ulterior prin HG 596/2006, se putea intra legal în această arhivă, se puteau consulta documente sau se puteau inventaria.”

 Dana Gârbovan, preşedinte Uniunea Judecătorilor:

„Trebuie să avem în vedere şi această necesitate, de a proteja viaţa privată a magistraţilor, de a nu deschide noi surse de şantaj. Şi de a avea în vedere că toate aceste informaţii au fost adunate ilegal de către acest serviciu”.

Ce spune şeful statului

Klaus Iohannis

„ O ciorbă reîncălzită” a catalogat şeful statului Klaus Iohannis aşa zisul scandal provocat de jurnalistul Dan Andronic, inculpat în două dosare penale.

„E interesant cum apar astfel de ciorbe reîncălzite în spaţiul public la anumite momente politice şi cum, dintr-o dată, unii devin amnezici, alţii tăcuţi, alții vorbăreţi”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

În loc de concluzie

Cu alte cuvinte, nu am aflat nimic concret în aceste zile, numai scenarii puse la punct din rațiuni dubioase, de către personaje controversate, lipsite de credibilitate din perspectiva relației lor cu Justiția din România. Această concluzie este întărită și de faptul că niciunul din ex-miniștrii chestionați de România Curată nu confirmă scenariile catastrofice lansate de presa tabloidă de la București.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Arhiva SIPA: bomba din Justiţie sau ciorbă reîncălzită? Ce spun miniştrii Justiţiei care au avut acces la ea

 1. G.

  Erau bani ca să fie plătiți oameni să-i caute pe magistrați în chiloți, dar nu erau pentru a căuta conturile hoților (și a recupera prejudiciile). Uber-cool !
  Dați-i spațiu de turnătorie aici, dlui Dănileț, să nu fie nevoit să colvnerească prin ambasada SUA. Iar dl. președinte să ne împrospăteze memoria: când a gustat domnia sa această ciorbă în stare proaspăt-caldă? că noi nu ne-aducem aminte … Într-un cadru restrâns, la separeu?
  Felicitări d-lui diplomat-jurist și ministru Diaconescu care nu poate tranșa dacă structura funcționa legal sau ilegal! Probabil așa cum dânsul a fost mazilit-ținut în politică, și Securitatea a fost menținută-reformată. Oricum, am aflat ceva capital pentru istoria noastră: au fost judecătoare care au făcut întrerupere de sarcină. Nu vom ști niciodată dacă între nenăscuți nu se afla vreun potențial bărbat de stat cu coloană și curaj. Așa, am rămas numai noi și ei…

  Reply
 2. Dumitru Drinceanu

  Prea multe asteptari si iluzii, pareri pro si, fireste, mai ales contra: totul se lasa in tacere pana se va stinge interesul nesatisfacut! Cine poate spera in dezvaluiri despre cei ce au au fost monolit in marile diversiuni si derapaje ale Romaniei?! Tot ce a urmat anului 1989 a fost sub control unic, ne oripilam si suntem surprinsi ca niste copii inocenti! Cititi ,,Declin si derapaje…”-librarie online, cartea care dezvaluie drumurile perdante si periculoase ale Romaniei pentru o atitudine lucida si realista.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *