Romania Curată

Arhitecților care au proiectat fabrica Schweighofer de la Reci li s-a retras dreptul de semnătură. Cât de (i)legal e proiectul?

Comisia Națională de Disciplină a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a suspendat pe o perioadă de 12 luni dreptul de semnătură a arhitectului Nemeth Csaba Iosif și a arhitectei Nemeth Judith Julia, din cauza modului în care au proiectat fabrica Schweighofer de la Reci, se arată într-un comunicat al Asociațiilor Bankwatch România și Neur Weg, cele care au sesizat OAR în acest caz.

Astfel, completul de judecată al arhitecților a constatat că în cadrul proiectării fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER din localitatea RECI, jud. Covasna, pârâții și-au îndeplinit deficitar și cu rea-credință sarcinile profesionale, au elaborat proiectul necorespunzător din punct de vedere tehnic, au eludat responsabilități profesionale, și-au asumat sarcini incompatibile cu calitatea pe care o aveau în proiect (Nemet Judith Julia având doar statut de “conductor arhitect”, nu de arhitect, așa cum prevede legea pentru proiecte de amploarea fabricii de la Reci.

“Prin elaborarea deficitară a proiectului, atât în faza de avizare, autorizare, dar și în ceea ce privește verificarea proiectului, soții Nemeth au încălcat atât interesele investitorului, dar și interesul public, proiectul nefiind verificat corespunzător asupra categoriei de importanță a acestuia la toate cerințele de calitate cerute de Legea nr. 10/1995 a calității în construcții, neavând astfel certificată protejarea comunității, vecinătăților și a mediului înconjurător”.

fragment din hotărârea OAR

Totodată, proiectanților li se impută și faptul că NU au respectat prevederea din Codul deontologic al profesiei de arhitect prin care se cere respectarea culturilor, valorilor și a obiceiurilor comunităților locale la proiectarea unor construcții. ”Prin amplasarea fabricii-gigant, cu o suprafață de aprox. 70 ha, atât în imediata apropiere a trei situri NATURA 2000, cât șii a unui loc de comemorare istorică, într-o zonă cu o valoare naturală, culturală și peisagistică ridicată, trebuie să constatăm cu regret că arhitecții au adus un mare deserviciu nu doar tagmei arhitecților ci și comunității din care fac parte și pentru care nu și-au asumat un minim de răspundere.”, se arată în comunicatul celor de la Neuer Weg.

Conform hotărârii adoptate în unanimitate de cei trei membri ai completului de judecată al OAR (pe care o puteți citi integral aici), cei doi arhitecți au încălcat nu mai puțin de 8 (opt puncte) din Codul deontologic.

***

”Considerăm justă și binevenită această decizie a CND OAR, care confirmă caracterul ilegal, chiar de natură penală, a investiției firmei SCHWEIGHOFER la RECI – lucru constatat deja de un expert extrajudiciar în arhitectură și urbanism. Asociațiile Bankwatch România și  Neuer Weg au pe rol mai multe procese în contencios administrativ împotriva autorităților publice care au aprobat construirea fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER în comuna Reci, jud. Covasna. Deasemenea, Asociația Neuer Weg și vicepreședintele acesteia au fost acționate în instanță în Viena/Austria de către firma HS și proprietarul acesteia, GERALD SCHWEIGHFOER.”

Asociația Neur Weg (mai multe detalii aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Arhitecților care au proiectat fabrica Schweighofer de la Reci li s-a retras dreptul de semnătură. Cât de (i)legal e proiectul?

  1. adrian

    Mamaaa !! I-a spart!! 12 luni de vacanta pt cat malai au luat!! S-au mai simplu: se duc la alt coleg si pt cativa lei le stampileaza ala partea de arhitectura!!

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ petrescu: pentru firma Schweighofer nu, dar pentru arhitecții în cauză este – nu e vorba doar de faptul că stau pe bară un an, pentru că și ulterior îți rămâne pata – și cea moral-profesională, cum ești cunoscut în branșă, și efectele financiare – că pe o piață concurențială, cu o asemenea tinichea în palmares riști să pierzi și alte contracte (după încheierea anului);
      efectele însă pot ajunge și la firmă, pentru că decizia asta poate fi folosită și în procesele în care societatea civilă a dat în judecată compania pt. anularea autorizației de construire

      Reply
  2. Asociatia Neuer Weg

    mersi mult, mihai, pentru publicare!
    da, este un inceput! mai avem diverse procese pe rol, asa ca aceasta hotarare a OAR ne poate fi de folos.
    in aprilie si mai urmeaza doua noi infatisari la tribunale. in plus mai avem si procesul, intentat impotriva noastra in mod abuziv, credem noi, tocmai la viena, unde ne este foarte greu sa ne aparam, astfel incat HS sa aiba sanse maxime sa castige procesul pe care apoi il va folosi in scopuri propagandistice…
    va tinem la curent!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *