ARC va spune cum se poate organiza legal o manifestatie Iata care sunt prevederile in vigoare referitoare la adunarile publice

Iata ce spune Legea 60/1991 (cu toate modificarile ulterioare) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

* o “adunare publica” (notiune in care intra: miting, demonstratie, manifestatie, procesiune si alte asemenea) nu trebuie aprobata in mod expres de primar. Pentru ca nu se formuleaza o “cerere” de aprobare, ci se depune o “declaratie prealabila” privind desfasurarea adunarii publice. Prin aceasta declaratie, primarul este instiintat, cu cel putin 3 zile mai inainate de desfasurare, ca va avea loc acea adunare publica. In Bucuresti, este vorba de primarul minicipiului (nu au competenta primarii de sector).

* Primarul, daca e de acord, tace si nu face nimic (nu trebuie sa comunice vreo aprobare), iar numai in situatia in care nu e de acord cu adunarea publica emite o decizie de interzicere a adunarii publice. Decizia prin care se interzice desfasurarea adunarii publice se comunica in scris organizatorului, cu aratarea motivelor care au determinat-o, in termen de 48 de ore de la primirea declaratiei scrise.

* Deci, dupa lege, daca organizatorul adunarii publice nu primeste decizia de interzicere, in 48 de ore de la depunerea declaratiei scrise, adunarea se poate desfasura.

Manifestantii deci, nu trebuie sa astepte aprobare, nu le trebuie o aprobare expresa, pentru ca numai intrezicerea adunarii trebuie facuta in mod expres, printr-o decizie de interzicere scrisa si motivata de primar. Decizie care insa poate fi atacata in contencios adminstrativ (art. 10 al. 2 din Legea 60/1991). Doar primarul poate decide interzicerea (nu si comisia de avizare), iar primarul poate sa nu-si insuseasca propunerea comisiei de avizare (e-adevarat, din comisie fac parte: primarul, secretarul comunei sau al orasului, dupa caz, reprezentanti ai politiei si ai jandarmeriei. Este adevarat ca primarul face parte din comisia de avizare si, pe urma, tot el, dar singur, de data asta, decide daca isi insuseste sau nu propunerea comisiei din care a facut si face si el parte.

In concluzie, daca nu se primeste raspuns negativ la declaratia prealabila, iar solicitarea este inregistrata si la jandarmi (trebuie si acolo) o “declaratie de desfasurare a adunarii publice” (adica, practic, le depui un exemplar al declaratiei prealabile), cu cel puţin 48 de ore inainte, adunarea publica respective se poate desfasura.

Desigur, completarea declaratiei prealabile de organizare a adunarii publice presupune detalii diabolice, care sunt in mod clar de natura sa descurajeze organizarea oricarei adunari publice. Trebuie facute tot felul de planuri, sa existe personal de ordine etc etc, asa ca, pana la urma, unii se lasa pagubasi.
Exista situatii cind nu e necesara nicio formalitate, nici acea “declaratie prealabila”, cazuri care sint mentionate in art. 3 din Legea 60/1991: “Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.” Mitingul politic nu face parte dintre exceptiile din art. 3.

Din pacate, legea adunarilor publice nu este exact cunoscuta nici de organizatorii adunarilor si nici de cei ce mai posteaza articole. Legea 60/1991 este una proasta si vadit impotriva adunarilor publice, dar, atita vreme cit este in vigoare, trebuie atentie la capcanele din ea. Desigur, unele capcane sint, practic, de neevitat.

Primaria a intocmit o lista cu locurile interzise pentru manifestatii, o lista care in mod sigur contine restrictii abuzive si care te face sa nu mai ai unde sa demonstrezi. Care e problema reala: art. 5 al.1 din Legea 60/1991 prevede ca ” Organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice sunt interzise în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare.”Din pacate, “interpretarea” acestui articol a fost delegata de lege primariilor, prin art. 15 lit. a din Legea 60/1991, care prevede: “Primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale sunt obligate: a) să stabilească prin decizie şi să aducă la cunoştinţă publică, în termen de 5 zile de la publicarea prezentei legi, locurile ce cad sub incidenţa dispoziţiilor art. 5.” Ei, aici e aici. Primariile din marile orase au facut o lista umflata, in care au trecut ca intrind sub incidenta art. 5 (adica, interzise pentru maniferstari publice) toate locurile care i-ar deranja pe vremelnicii conducatori, chiar daca art. 5 are o rtedactare destul de restrictiva.

Cum spuneam mai sus, demonstrantii pasnici s-au aflat uneori, in ultima vreme, intr-unul dintre locurile interzise, astfel ca nu a mai contat caracterul pasnic al adunarii, mai ales in cazuri referitoare la Rosia Montana.

Legea 60/1991, chiar nemodificata, este foarte restrictiva si e facuta ca sa nu poti practic demonstra in mod legal.


Recomandări

8 thoughts on “ARC va spune cum se poate organiza legal o manifestatie Iata care sunt prevederile in vigoare referitoare la adunarile publice

 1. Doubting Thomas

  “Legea interzice organizarea de manifestaţii spontane” – citatul aparţine purtătorului de vorbe al jandarmeriei, aseară, în direct şi la o oră de maximă audienţă!

  Reply
 2. MVasile

  Oameni buni si oameni rai.
  Chiar daca nu va place Basescu ar fi cazul sa va amintiti ca astazi este ziua lui Mihai Eminescu.
  Chiar asa rau ne-am prostit ?
  Dumnezeu sa ne binecuvanteze poetul neamului romanesc.

  Reply
 3. dana

  Noi am manfestat aproape doua luni pasnic in 1990. Fara sa fii cunoscut democratia si avand teama mortilor revolutiei pentru adevarul carora demonstram si impotriva celui care pana in ziua de azi s-a opus adevarurilor revolutiei. In 1990 teama de jandarmi s-a dovedit reala. Sfarsitul Pietei Universitatii fiind inecat in sange. A se citi cartea Domnitei Stefanescu unde se face referire la cadavrele ingropate la comun dupa Piata Universitatii. Este o dubla impietate sa fie asociate in vreun fel evenimentele aberante care se petrec acum pe strazile Bucurestiului cu ceea ce a fost atunci. Indiferent cata ura ar provoca Traian Basescu acum nu poate fi comparat cu Ion Iliescu al anilor 1990. Este regretabil si trist ca un Partid Liberal se poate asocia cu toate manifestarile de ura si violenta din ultima vreme. Cat de legitime ar fi niste alegeri anticipate provocate in acest fel? Cat de democrati pot fi niste politicieni care ar veni la putere pe o revolta populara, justificata sau nu? La fel de democrati ca FSN-ul anilor 90, probabil. Regret ca intelectuali de mare calibru si pe care intotdeuan i/am considerat anticomunisti autentici se pot alia cu un Dan Voiculescu sau cu un PSD nereformat. Regret dar nu ma pot regasi in nici un fel alaturi de ei.

  Reply
 4. Nick Sava

  @Thomas, ce este “spontan” in a merge la o demonstratie “pasnica” avind asupra ta cocteiuri molotov, petarde, pietre, bete…? Din cite am vazut, nimeni nu s-a legat, la inceput, de demobstranbtii de pe trotuare. Dar ei au vrut in strada, sa blocheze traficul. Nici in fata la Cotroceni nu e interzis – daca tot aveau ceva de “urat” lui Basescu, acolo trebuiau s ao faca! E drept, acolo nu aveau la ce da foc. Erau si mai putin vizibili…

  Reply
 5. mircea enache

  Sarut mana Dana . Din comuna Horia , jud. Neamt , in 21 decembrie 1989 am raspuns apelurilor lansate de televiziune .In 13-15 iunie 1990 am aruncat cu sticle incendiare in Televiziunea Romana ce-si zicea ,, Libera ” . Atunci erau adevarate j…e Emanuel Valeriu , George Marinescu si spun asta in conditiile in care nu am trecut flierand pe langa biblioteci , deci aveam experienta ,, cititului printre randuri ” . Mi-am exprimat sincera si constienta intelegere fata de toate modurile de exprimare a Excelentei Sale Traian Basescu . Nu cred ca romanilor le lipseste simtul recunostintei iar cei ce se manifesta in acest mod in aceste zile apreciez ca sant invidiosi pe un asa mare caracter completat cu personalitate . Intrati pe Google tastand numele si locatia mea si veti vede cum continui sa ma manifest fata de cei care cu adevarat deturneaza sensul democratiei . Si am facut-o si in zilele anterioare acestor manifestari .Am capacitatea intelectuala si probitatea morala de a pretinde ca TVR MERITA RESPECT si cu exemple demne de urmat . Am tel. 075.25.75.145. Inca o data : Sarut mana Dana pentru placuta exprimare .

  Reply
 6. Gogu

  marsul nu este miting,demonstratie,manifestare este libera circulatie drept dat de constitutie,purtarea de placarde si purtate in mers nu este interzis de lege.
  Cum jandarmeria nu s-a sesizat la manifestarile sustinatorilor spotive cand au blocat centrul capitalei ,cine le-a aprobat.
  Deci huliganii au dreptul de a-si manifesta bucuriile si nemultumirile dar nemultumitii puterii le trebuie aprobare de la acesti nemernici ajunsi la putere.
  Legea asa cum am mai spus este o bariera inpotriva catelusilor dar care poate fi sarita de dulai.De ce jandarmeria nu i-a ribicat boxul folosit de Basescu la Ploesti ,unde erau?Cand a furat un telefon,unde erau?Ghici Ghicitorea mea.Totul este o diversiune pentru a arata natiunii ce nemernic si incult este poporul roman in compatartie cu telectualii si mafia neocomunista de la putere.
  Jandarmeria sa faca publica lista persoanelor retinute si cercetate cu profesia si locul de munca si veti vedea ca acestia sunt angajati ai puterii in institutiile publice ale puterii.Singurii nevinovati antrenati sunt stundentii si amaratii mafiotilor de la putere.Alegerile nu va aduce nimic nou pana cand nu vom cere raspunderea magistratilor asupra hotararilor ilegale date,neamestecul guvernantilor supra fondurilor de la sanatate (acesta este un fond de solidaritate nu un fond de sustinerea bugetului statului) C.A.S.ului nu este un impozit ca si ajutorul de somaj precum fondul de pensii.De ce se amestica acesti nemernici din politica.Daca vor sa sprijine aceste fonduri de la bugetul de stat sa-l faca prin legea bugetului dar sa nu fure din aceste fonduri pentru investitiile nemernice nefolositoare a cetatenului.Blejner cu toata clica verificarii si adunarii de impozite sa fie reformata si sa raspunda prin munca silnica in folosul societatii pentru fasurile,abuzurile facute in sistem.Cu banii obtinuti ilegal luati de la acestia si cu munca lor consider ca am termina canalul siret baragan iar cu banii economisiti se poate acoperi deficitul de la sanatate.Asta cereti nu schimbarea hotilor cu alti hoti.

  Reply
 7. Doubting Thomas

  Din aceeaşi “înţelepciune miliţienească”, ieri, din nou în direct şi la o oră de maximă audienţă, un alt purtător de onomatopee monosilabile al Jandarmeriei:
  “….nu a fost vorba de percheziţii corporale, ci de control corporal preventiv”.
  Ngâ, ngâ!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *