Romania Curată

ARC sustine transparenta decizionala Fii parte din Coalitia 52!

Deși există de peste opt ani o lege a transparenței decizionale (Legea 52/2003), ce obligă instituțiile statului să implice cetățenii și societatea civilă în dezbaterea, conceperea și elaborarea proiectelor de acte normative, această lege este sistematic încălcată de către autoritățile administrației publice, atât la nivel local cât și central. Legea comasării alegerilor, adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii și ulterior declarată de Curtea Constituțională ca fiind neconformă cu legea fundamentală, este doar unul dintre multele exemple în acest sens.

Academia de Advocacy, asociație ne-guvernamentală care a analizat în ultimii ani, prin mai multe studii și rapoarte, modul în care autoritățile statului respectă legea transparenței (A.A. este de altfel membra ARC), a ajuns la următoarele concluzii:

– 80% dintre ministere și aproape 60% dintre consilii județene, consilii locale și primării nu respectă mecanismele de consultare publică din legea 52/2003; legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectare.

– termenul minim prevăzut în lege pentru dezbaterea publică a proiectelor de lege e de numai 10 zile calendaristice, din care deseori ramân doar 6 zile lucrătoare în condițiile în care instituțiile publice obișnuiesc să lanseze proiectele în dezbatere în zilele de vineri; prin comparație, începând de la 1 ianuarie 2012, proiectele elaborate de Comisia Europeană sunt supuse consultărilor publice cel puțin 12 săptămâni.

– legea 52/2003 nu conține un set de reguli minimale unitare în funcție de care să se organizeze consultarea publică a cetățenilor, ceea ce demotivează și demobilizează participarea civică, dialogul dintre autorități și societatea civilă devenind astfel lipsit de consistență și de conținut.

Citeste si:

1. Probleme ale Legii Transparentei identificate de Coalitia 52 si solutii propuse

2. Amendamente propuse de Coalitia 52 la Legea 52 – Tabel comparativ

3. Procedura miminala unitara de consultare publica

Anexa 1 – Indrumar privind procedura minimal
Anexa 2 – Planificarea in timp a unui act normativ

Citeste
aici
un raport de monitorizare a site-urilor autoritatilor publice
privind Legea 52, precum si o analiza asupra respectarii Legii 52
, realizate de Academia de Advocacy.

Afla care sunt standardele minime de transparenta decizionala in Uniunea Europeana.

Pornind de la aceste constatări, Academia de Advocacy a lansat astăzi Coaliția 52 – formată din cetățeni și asociații legal constituite ale acestora care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparența decizională. Coaliția 52 propune amendarea Legii 52/2003 astfel încât aceasta să conțină:

– sancțiuni directe si imediate aplicabile conducătorilor autorităților publice pentru nerespectarea regulilor privind transparența decizională (ministru, primar, președinte de consiliu județean, consilier local, consilier județean sau conducător al autorității/instituției/agenției);

– declararea nulității de drept, de către o instanță de judecată, a actelor normative adoptate și publicate în Monitorul Oficial fără respectarea legii transparenței decizionale, la solicitarea cetățenilor/organizațiilor care se consideră afectați în drepturile lor;

– prelungirea perioadei de consultări publice asupra proiectelor de legi la cel puțin 90 de zile calendaristice, conform standardelor europene în materie;

– instituirea unor reguli minimale unitare de dialog care să fie obligatorii pentru toate autoritățile publice centrale sau locale.

Romania curata se alatura Coalitiei 52 și invita prietenii și cititorii să sprijine, la randul lor, campania pentru modificarea Legii 52/2003 privind transparenta decizională.

Fii parte din Coaliţia 52!

Reformele dureroase impuse cu forţa, sub pretextul urgenţei se dovedesc reversibile şi nesustenabile pe termen lung. Politicile publice bazate pe transparenţă, comunicare, dialog şi argumente au şanse mai mari să câştige mintea şi inima publicului. Este lecţia învăţată din 20 de studii de caz privind succesul reformelor structurale în statele membre OECD.

Agora cere un dialog civic şi social real, fără consultări formale, iar decidenţii par mai pregătiţi ca oricând la negocieri şi compromis.

Acum e momentul să acţionăm dacă vrem să avem o Lege 52 aşa cum vrea societatea civilă!

Aderă la Coaliţia 52, exprimându-ţi astfel susţinerea pentru revendicările legitime ale societăţii civile!

Declară-ţi adeziunea aici!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “ARC sustine transparenta decizionala Fii parte din Coalitia 52!

 1. adam

  Iata si aplicarea practica a contractului propus partidelor de ARC, partgidele sa se angajeze ca amendeaza legea asa cum cere societatea civila. bravo Academieid e Advocacy (titlul e insa ciudat)

  Reply
 2. cornel

  Pertinente, toate cele scrise. Marea problema, sunt garantiile in viitoarea guvernare. Apreciez ca o serie de memoranduri, incheiate intre soc. civila si partidele politice au caracter de obligativitate. Aici trebuie stabilit ca nerespectarea de catre partidele politice a acestor pachete va atrage denuntarea de ONG, a acestor acorduri, in o perioada rezonabila de timp. Trebuie mers mult mai departe, ca doar ne aflam in ,,romanica,,. La randul lor partidele politice sa ceara candidatilor lor ptr. TOATE functiile elegibile, cat si celor avuti in vedere ptr. ,,utilizarea,, ca demnitari, semnarea individuala. Depozitarul fiind ONG-urile.

  Reply
 3. Constantin

  Stimati domni,
  Am enuntat in van pe ARC care sunt principiile, si care sunt entitatile care sa conlucreze , pentru ca asociatiile fara scop lucrativ sa de vina eficiente in furnizarea binelui public!
  Permanent A.R.C. ma cenzureaza permanent?

  Constantin,
  cidocartier@yahoo.com

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *