Ana Maria Mocanu Chirap

ARC cere mentinerea standardelor din mecanismul UE Ministrul Justitiei propune la Bruxelles ca MCV sa inceteze

Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul privind justitia din Romania. Documentul subliniaza progresele facute de Romania in privinta reformei juridice si in privinta luptei impotriva coruptiei: o usoara accelerare a proceselor de coruptie la nivel inalt si progrese ale DNA si ANI. Despre acestea ARC a scris aici.

Totusi, este loc de mai bine. Comisia Europeana apreciaza ca este necesară susţinerea totală pentru strategia naţională anticorupţie.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a apreciat raportul intermediar ca avînd un ton general obiectiv, fiind recunoscute progresele, dar a insistat şi asupra domeniilor unde este necesară o îmbunătăţire, referindu-se la activitatea instanţelor şi CSM.

Potrivit unei declaraţii făcute la Bruxelles cu o lună înainte de prezentarea raportului, şeful Justiţiei şi-a propus ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), iniţiat în urmă cu cinci ani, să ia sfîrşit în această vară.

Cătălin Predoiu a declarat atunci că România a făcut eforturi fără precedent să reformeze sistemul juridic şi a sugerat că mecanismul Uniunii Europene de monitorizare ar trebuie să înceteze în vara acestui an, scrie Euractiv.

Prezent la Bruxelles, Cătălin Predoiu s-a întîlnit cu Cecilia Malmström, comisarul European pentru afaceri interne, dar şi cu Viviane Reding, comisar European pentru justiţie. De asemenea, ministrul justiţiei a discutat cu Catherine Day, secretar general al CE şi coordonator al Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria.

La finalul discuţiilor, Cătălin Predoiu a spus că discuţiile au fost de natură tehnică, dar că s-a analizat şi viitorul MCV.

Demnitarul s-a arătat optimist: ”Raportul din această vară va fi o concluzie a rezultatelor aplicării mecanismului”, a afirmat Predoiu pentru EurActiv.com.

În ultimul raport, dat publicităţii ieri, Comisia Europeană face cîteva recomandări, arătînd că sunt necesare progrese în implementarea noilor coduri si consolidarea integritatii si responsabilitatii in cadrul sistemului judiciar.

• Implementarea codului penal şi a procedurilor trebuie să continue şi să fie stabilită printr-un plan clar;
• Îmbunătăţirea capacităţii de conducere a justiţiei să răspundă adecvat la probleme privind integritatea şi responsabilitate în cadrul sistemului judiciar;
• Deciziile Înaltelor Curţi trebuie să descurajeze corupţia la nivel înalt
• Strategia Naţională Anticorupţie ar trebui susţinută şi aprobată de toate instituţiile pentru a avea impact.

În Carta Albă a Bunei Guvernări, ARC a susţinut de asemenea menţinerea standardelor introduse prin MCV chiar şi după eventuala renunţare a UE la monitorizare.”2.13 Continuarea fără ingerinţă politică a anchetelor DNA, fără represalii pentru procurorii şi judecătorii care au trimis în judecată sau condamnat oameni politici, in conformitate cu angajamentele asumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, îndeplinirea tuturor obligaţilor prevăzute în acesta şi protejarea celor care au implementat, implementează şi vor implementa cerinţele MCV. Menţinerea standardelor introduse prin MCV chiar în eventualitatea renunţării de către UE la acest mecanism de monitorizare.” Documentul poate fi citit aici.

Citiţi aici raportul MCV.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “ARC cere mentinerea standardelor din mecanismul UE Ministrul Justitiei propune la Bruxelles ca MCV sa inceteze

 1. Europarlamentarul

  Atat timp cat in Romania DEMOCRATIA si JUSTITIA sunt mimate nu se poate renunta la MCV din partea CE a UE.

  Reply
 2. MihaiM

  Mimetismul, cel putin al democratiei si cel al anti-coruptiei, face parte integranta din MCV, asa ca nu se pierde nimic.

  Reply
 3. Nick Sava

  Sunt absolut de acord: MCV trebuie mentinut pina la semne VIZIBILE ca Justitia, in special magistratii si CSM-judecatori-ICCJ manifesta o dirinta ferma de reformare a Justitiei! De asemena, ramin in continuare oponent al aderarii la spatiul Schengen pina cind Justitia, dar mai ales vamile romanesti nu vor fi reformate la standarde europene. Acveste masuri sunt absolut necesare cit timp romanii (politicieni, magistrati, vamesi, politisti) nu manifesta dorinta politica sa reformeze ceva fara impunere din afara. Si mai ales cind stim ca USL, prea [posibil viitoarea putere in Romania, intentioneaza sa reduca puterea DNA si ANI, poate chiar sa le desfiinteze.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *