Silvia Vrinceanu

Aplicația “Școli Curate” se lansează în Vrancea

Elevii, părinții, cadrele didactice și reprezentanții autorităților locale sunt așteptați la evenimentul de lansare a aplicației “Școli Curate” în județul Vrancea, care va avea loc marți, de la ora 12.00, în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Societatea Academică din România și Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Vrancea, organizează evenimentul „Școli curate – pentru unități de învățământ bine guvernate, transparente și finanțate corespunzător”, la care sunt invitați toți cei care vor să aibă un cuvând de spus cu privire la buna guvernare a școlilor din județul Vrancea. Lansarea aplicației “Școli Curate” vine în contextul în care Consiliul Județean al Elevilor a dat publicității săptămâna trecută un comunicat de presă în care a susținut că multe licee din Vrancea nu sunt încălzite corespunzător iar elevii sunt nevoiți să facă orele de curs în temperaturi care coboară sub 18 grade Celsius. “Școli curate este inițiativa prin care lansăm în România un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, prin acest proiect vrem să punem umărul la modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară. În cadrul evenimentului, va avea loc lansarea locală a celor două instrumente principale ale proiectului: ghidul monitorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor și aplicația Check my school – www.scolicurate.ro, care permite elevilor și părinților să monitorizeze unitățile de învățământ și să participe proactiv la îmbunătățirea actului de educație. Totodată, în cea de-a doua parte a evenimentului, vor fi dezbătute soluții pentru creșterea cuantumului sumelor pe care statul și autoritățile locale le investesc în educație, dar și pentru creșterea gradului de bună guvernare și transparență a școlilor și liceelor din județul Vrancea”, se arată într-un comunicat de presă al Societății Academice din România, inițiatorul proiectului Școli Curate. Sunt așteptați să ia parte la întâlnire elevi, părinți, profesori, directori de unități de învățământ, experți în educație, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale din Vranceea, precum și reprezentanți ai autorităților locale și deconcentrate în teritoriu.

Câteva cifre din sistemul de învățămâmt

Chiar dacă se fac eforturi ca lucrurile să meargă bine în sistemul educațional, situația nu este dintre cele mai bune în școlile vrâncene. În utimii șapte ani au fost închise peste 70 de școli, în special în mediul rural, din pricina scăderii numărului de școlari sub norma prevăzută de legislația în vigoare. Anul școlar în curs a început cu desființarea a 13 grădinițe și școli primare și comasarea altor două unități. Pe lângă scăderea numărului de copii, un alt motiv a fost imposibilitatea consiliilor locale de a susține cheltuielile materiale și de personal necesare funcționării unităților de învățâmânt, cum este cazul comunei Jitia. Închiderea și comasarea școlilor face să crească numărul de clase cu predare simultană.

Din totalul de 488 de unități de învățământ care au mai rămas în județ, dețin autorizație sanitară de funcționare doar 221 unități, cauzele fiind diverse între care și toaletele amplasate în exteriorul unităților, situație valabilă în cazul a 100 de școli și grădinițe. Potrivit unei situații prezentate Instituției Prefectului de către fostul Inspector școlar general Lauriana Ailincuței, “lipsa autorizațiilor sanitare și de incendiu se datorează în cea mai mare parte inexistenței resurselor financiare”. 1.261 de cadre didactice și didactice auxiliare fac naveta în 63 de localități, însă nu toate și-au primit banii datorați în contul navetei. La ora actuală, peste 200 de salariați din învățământ mai au de primit 249.873 lei, potrivit unei situații a Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea. Unele localități, cum este Slobozia Bradului, au restanțe de peste 70.000 de lei.

Pe lângă aspectele subliniate, sute de copii se află în situația de abandon școlar, cei mai mulți dintre aceștia fiind în mediul rural. Cauza principală este sărăcia. Și politizarea crează probleme în sistemul de învățâmânt. Actualul inspector școlar general, profesorul Dorin Cristea, a revenit în post în luna octombrie, cu ajutorul Justiției, după ce a fost demis din motive politice fiind înlocuit cu un membru al actualului partid de guvernământ. Șeful Învățământului vrâncean a obținut anularea ordinului de demitere la Curtea de Apel Galați după ce fusese demis, pentru a doua oară, în luna aprilie a acestui an. Profesorul Dorin Cristea a câștigat postul prin concurs în anul 2016.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *