Romania Curată

ANTOLOGIA RUSINII LA ZIINTELECTUALII ROSIA MONTANA

Toata lumea ii critica pe intelectualii lui Basescu. Or avea, saracii, pacate, dar la multi dintre ei interesul e greu de dovedit. Dar, intre timp, avem o categorie mult mai fatisa: intelectualii Rosia Montana, o lista a rusinii de mina intiia. Dl Angelescu, directorul Directiei Patrimoniului, nu e singurul care a declarat ca, intre patrimoniul UNESCO si exploatarea miniera, o alege pe cea din urma. Iata-l si pe Alexandru Vulpe, seful consiliului stiintific care l-a declarat plagiator prin vot unanim pe dl Angelescu, ca isi gaseste deodata puncte in comun. Gold e punctul in comun al celor doi. Lista mai are si alte nume ilustre – academicianul Teodorescu, ieri denuntator al lui Mihai De Honhenzolern, azi indignat ca presedintele Basescu nu il respecta; Ioan Aurel Pop, nimeni altul decit seful comisiei de acreditare a titlurilor la Ministerul Educatiei pe istorie etc. si talentatul Augustin Ioan, arhitectul aspirant al catedralei Neamului. Cinste lor! Cititi si dati copiilor spre exemplu!

„Aflat în stare de degradare, în parte şi ca urmare a indeciziei cu privire la scenariul de dezvoltare a zonei, patrimoniul din Roşia Montană nu poate fi salvat şi pus în valoare prin discursuri sau planuri nesubstanţiate. Patrimoniul cultural din localitate trebuie să profite de oportunitatea pe care o reprezintă proiectul minier. În acest context, GIMPCRM este convins de faptul că rolul specialiştilor, al istoricilor, al arheologilor şi al arhitecţilor este acela de a veghea la aplicarea strictă a acestor politici, atât de către compania minieră, cât şi de către stat, şi nu de a le critica apriori, punând în discuţie nu atât principiile care le guvernează, cât oamenii chemaţi să le aplice. Acesta este spiritul în care s-a născut, de altminteri, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană, răspunzând unei necesităţi evidente de a găsi soluţii aplicabile de conservare, restaurare şi de punere în valoare a obiectivelor culturale din zonă.

GIMPCRM este convins de faptul că problema patrimoniului cultural nu poate fi rezolvată în afara contextului socio-economic. De aceea, credem că viziunea modernă şi realistă cu privire la problemele patrimoniului trebuie să ţină cont şi de dreptul oamenilor din localitate la o viaţă decentă. Prelungirea artificială a crizei economice şi sociale din zonă, prin blocarea activităţii industriale, nu face decât să sporească, dacă mai era nevoie, numărul pericolelor la adresa patrimoniului arheologic şi arhitectonic.

GIMPCRM susţine Comisia Naţională de Arheologie ca singurul organism menit să ia decizii în ceea ce priveşte acordarea sau neacordarea certificatelor de descărcare de sarcină arheologică şi respinge interferenţele în procesul său decizional, din orice parte ar veni acestea.

GIMPCRM rămâne deschis dialogului cu specialiştii, indiferent de opiniile pe care le împărtăşesc aceştia.

Vă asigurăm de angajamentul nostru ferm de a continua monitorizarea măsurilor destinate salvării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural de la Roşia Montană, înainte şi după demararea proiectului industrial”.

Cu deosebit respect, Membrii Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană:

Acad. Alexandru Vulpe, Preşedintele Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române

Acad. Răzvan Theodorescu, membru al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-Vizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO)

Acad. Ioan Aurel Pop, membru al Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române Prof. Univ. Dr. Doc. Nicolae Gudea, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Conf. Univ. Dr. Vasile Moga, Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia

Prof. Univ. Dr. Ioan Opriş, Universitatea Valahia din Târgovişte

Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”

Conf. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi

Conf. Univ. Dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius din Constanţa

Citi si: ARHEOLOGI DE VANZARE, MINISTRI ABSENTI. ARC CERE MINISTRULUI CULTURII, SA IL DEMITA PE DIRECTORUL DIRECTIEI MONUMENTELOR ISTORICE, MIRCEA ANGELESCU, PLAGIATOR DOVEDIT

Stiti si alti intelectuali Rosia Montana? Adaugati aici, folosind formularul pentru comentarii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “ANTOLOGIA RUSINII LA ZIINTELECTUALII ROSIA MONTANA

 1. Academician in devenire

  ACESTIA SUNT OAMENI(BRUTE) CARORA DISCERNAMANTUL LE JOACA FESTE. NU AU ROATIONALITATEA NECESATA PENTRU A REALIZA URMARILE SAU CONSECINTELE DEZASTRULUI ECOLOGIC, ECONOMIC, DEMOGRAFIC, ETC.. SUNT DOAR NISTE IMBICSITI CU IDEOLOGII MUCEGAITE.TOATA VIATA LOR S-AU PURTAT CA NISTE CAMELEONI IAR ACUM LI S-AU ACTIVAT INSTINCTELE DE RECHIN ORI DE CROCODIL.

  Reply
 2. camelia

  Bineinteles! I.T. Morar, si alti plimbareti in Noua Zeelanda pe banii Gold

  Vlad Nistor, care face Proiect Romania pe banii Gold

  si lista poate continua….

  Reply
 3. Vlad Ioan

  Problema e mult mai grava decat e infatisata aici…

  E vorba de CORUPTIBILITATEA romaneasca. Si de INCAPACITATEA DE SOLIDARIZARE pentru o cauza care nu aduce profit material imediat !

  Si-astea nu sunt lozinici ieftine, ci rezultatul unor observatii facute asupra „societatii civile”, de-a lungul a mai bine de doua decenii…

  Ma-ntreb : daca Golzii faceau oferte si „Romanilor Curati” de-aici, mai citeam noi oare asemenea liste ale rusinii ?!

  Sau vreti o lista mai extinsa, care sa vada mai departe de lungul nasului ecologist ? Uitati-o : Alin Teodorescu, Bogdan Teodorescu, Dan Pavel, George Pruteanu, Doru Buscu, Emil Hurezeanu, Stelian Tanase, Mircea Dinescu – toti astia au schimbat taberele, dupa cum le-a dictat interesul, cu o usurinta ametitoare !

  Noroc ca romanii mai au si memorie scurta, pe de-asupra…

  Reply
 4. Vali

  Antologia rusinii – editia „Intelectualii” Rosia Montana
  http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2011/07/19/antologia-rusinii-la-zi/

  Paul Damian – Comisia Nationala de Arheologie
  http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/09/24/gold-corporation-face-cinste-deci-paul-damian-e-cinstit/

  Paul Damian si Sorin Cocis – Comisia Nationala de Arheologie
  http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/09/28/gold-corporation-face-cinste-deci-paul-damian-e-cinstit-2/

  Reply
 5. alina MP

  XCe aveti cu Tony Blair si de ce il bagati in povestea noastra cu cianurile?
  credeti poate ca ai nostri au invatat de undeva sa fie golani?
  si, vorba aia,s e intimpla ca ii cunosc pe intelectualii lui Blair, gen Tony Giddens. Nu gindesc ac ei, dar comparatie e stupida. Alta liga.

  Reply
 6. Gabi

  Nu e vorba de cat de corupti sunt oamenii, e vorba de interesele fiecaruia. Unii vor sa vada o tara in dezvoltare, altii vor sa vada o tara care e in devenire monument instoric pentru ca nu mai are nici un fel de industrie

  Reply
 7. Florin

  AM si eu o intrebare. Din punctul dumneavoastra exista vreo persoana care sa fie integra dar sa sustina si proiectul minier? De ce nu luati in calcul si acest lucru. Fiecare persoana are dreptul la judecata si mereu vor fi pareri pro si contra. De ce nu puteti respecta asta??

  Reply
 8. Durnea

  Amuzant cum pe acel afis scrie SOS Rosia Montana. Sos?? ale cui suflete salvati? alora carora le furati locurile de munca de sub nas? Sa va fie rusine de tupeul incredibil pe care-l aveti!!

  Reply
 9. Cosmin

  Atitudine tipic romaneasca, cine nu gandeste ca mine nu trebuie sa existe, e impotriva mea, vrea raul si etc. V-ati gandit ca poate dvs ganditi gresit ? Prin proiectul asta o sa se depolueze inclusiv zonele lasate de catre mineritul facut de stat, asta pe lagna reabilitari

  Reply
 10. Alex

  Catre goldistul care a scris cu mai multe nume: opiniile GIMPCRM sunt cumparate, prietene. Au recunoscut-o chiar ei. Despre asta e vorba.

  Reply
 11. Radu

  Degradarea aia nu poate rezolvata doar cu vorbe. Iar protestele sunt exagerate avand in vedere ca panica instalata (legat de cianura) nu are sens. S-a informat cineva inainte cum va fi depozitata cianura? Nu cred, altfel nu s-ar fi ajuns aici. Bine ca sunteti toti geologi si chimisti dar habar nu aveti sa cititi sau sa scrieti.

  Reply
 12. teo

  1. Nu sunt de acord ca strainii sa exploateze resursele naturale ale Romaniei.
  2. Nu sunt de acord c-an exploatarea miniera sa se foloseasca cianura
  3. Nu vreau ca un grup de locuitori inconstienti sau un grup de politicieni iresponsabili sa decida ca la Rosia Montana sa fie incalcata demnitatea romanilor

  Reply
 13. Philis

  Mie imi e usor sa vorbesc dar cred ca daca as fi in locul rosienilor nu as mai putea spune la fel de usor ce trebuie sa fac. dar e decizia lor, eu nu am nici macar un drept sa le spun ce sa faca cu viata lor.

  Reply
 14. alinaMP

  Florin, pentru ca stiu de cite ori mi s-a oferit mie ceva pentru sustinerea lui, si altora la fel.., a durat ani de zile pina sa ma enervez, nu am vrut sa ma bag in subiect, ca nu e de competenta mea, dar e de competenta mea sa spun ca industrie mai mare de cumparat opinii pro nu am mai vazut, pe nici un alt subiect…

  Reply
 15. horia

  Stimata doamna Mungiu, va citesc cu interes de multa vreme si sunt de acord cu ce scrieti. Nu inteleg insa cum un articol in numele Romaniei curate se pronunta impotriva Rosiei Montane cand e cunoscut faptul ca unii membri ai gruparii dumneavoastra sunt partizani declarati si figureaza pe statele de plata Gild Corporation, publicate in presa!

  Reply
 16. mari

  am inteles ca nu auru e la baza exploatarii. Ci metale care sunt folosite la fabricarea armelor nucleare. Aurul nu mai e demult un metal rar, ci e tinut artificial in aceasta pozitie. Aviz cititorilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *