Andreea Petrut

ANOSR solicită respectarea angajamentelor luate față de studenți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României, respectiv coaliției de guvernare, să respecte angajamentele luate față de studenți în timpul campaniei electorale din toamna anului 2016. Cele două partide care au câștigat votul popular la precedentele alegeri și-au luat în scris o serie de asumări, inclusiv financiare, în cadrul campaniei ANOSR Viitorul Implică Studenți (V.I.S.), iar acum, în pragul primei rectificări bugetare, ne dorim ca aceasta să prevadă și cheltuielile bugetare necesare pentru implementarea obiectivelor asumate.

Concret, asumările Partidului Social Democrat, semnate de președintele Liviu Dragnea, prevedeau ca în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 să se regăsească:

  • creșterea alocației pentru burse studențești la valoarea de 201 lei/student bugetat;
  • suplimentarea cu cel puțin 144.370.755,1 lei a fondului pentru acordarea subvenției cămine-cantine, în vederea dublării acesteia;
  • finanțarea de bază în anii 2017-2018 să ajungă până la suma de 6.522 lei/student echivalent (presupune o creștere de 2.287.136.247,26 lei), însă promisiunea Ministerului Finanțelor Publice pentru acest an a fost de o creștere cu încă cel puțin 300.000.000 lei, în urma rectificării bugetare;
  • alocarea unui buget de 44.000.000 lei în vederea subvenționării transportului local al studenților cu mijloace de transport în comun, presupunând o creștere de aproximativ 18.000.000 lei față de anul trecut;
  • suplimentarea cu 2.000.000 lei a fondului pentru tabere studențești, gestionat de Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, în urma adoptării de către Parlamentul României a amendamentului ANOSR la Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede acordarea burselor studențești pe tot parcursul anului, suma care ar trebui să fie alocată pentru acestea ar trebui să fie de minimum 654.013.800 lei, fiind necesară o suplimentare de cel puțin 201.654.255 lei față de fondurile alocate inițial către Ministerul Educației Naționale în acest sens prin legea bugetului de stat.

În plus, solicităm creșterea fondului de burse acordat studenților bursieri ai statului român, acordat în cea mai mare parte colegilor români de pretutindeni (etnicii români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia ș.a.), dat fiind faptul că nu s-a mai înregistrat o creștere a acestora din 2008. Bursa de care beneficiază aceștia în prezent fiind de 65 de euro pentru ciclul licență75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenții doctoranzi. În prezent, nicio bursă oferită studenților din România nu poate fi mai mică de 578 lei, în conformitate cu Legea Educației Naționale nr. 1/2011, asistând astfel la o situație de discriminare și puternică inechitate în raport cu studenții bursieri ai statului român.

ANOSR solicită creșterea acestor burse la valoarea a cel puțin jumătate din salariul minim pe economie brut, 725 lei, impactul bugetar pe care această măsură l-ar avea fiind o suplimentare de 23.376.792 lei pentru primele trei luni din anul universitar 2017/2018, respectiv 70.130.378 lei pentru anul 2018, fondul total care ar fi alocat în anul viitor urmând să fie de 103.196.500 lei. Această măsură trebuie privită și prin prisma faptului că vom celebra în 2018un veac de la constituirea statului național român unitarGuvernul României fiind direct responsabil pentru bunăstarea și educația românilor de pretutindeni.

Apreciem faptul că, până în momentul de față, coaliția de guvernare și-a respectat o parte dintre angajamentele luate faţă de studenţi, menționând aici creșterea semnificativă a burselor studențești și acordarea transportului feroviar gratuit. Din păcate, aceste două angajamente sunt și singurele care au fost cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, existând însă promisiuni ca restul să fie acordate o dată cu prima rectificare bugetară.

Efectele acestor măsuri sunt pozitive nu doar pentru studenți, întrucât, spre exemplu, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” a înregistrat un profit de 64 milioane lei după primele șapte luni, datorat în mare parte creșterii semnificative a numărului de pasageri din rândul studenților.

ANOSR a solicitat o serie de întâlniri cu Prim-ministrul Mihai Tudose, Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, respectiv cu Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, pentru a ne asigura de faptul că angajamentele asumate vor fi respectate. Ne exprimăm încrederea că acest lucru se va întâmpla, ca semn al maturității clasei politice și al respectului reciproc între parteneri de care orice stat sănătos ar trebui să dea dovadă.

„Solicitările noastre sunt fundamentate pe studii ample și agreate de coaliția de guvernare, ca de altfel majoritatea vocilor relevante din sistemul de educație. Considerăm că măsurile care sunt luate în beneficiul studenților aduc un aport pozitiv pentru întreagă societate, contribuind la creșterea calității în învățământul superior, respectiv la dezvoltarea politicilor de incluziune socială și echitate. Avem încredere că și de această dată, promisiunile vor fi onorate” – Marius DEACONU, Președinte ANOSR


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “ANOSR solicită respectarea angajamentelor luate față de studenți

  1. Fratzii Gracchi

    Eu nu sunt de accord cu marirea alocarii din bugetul public in scopul satisfacerii acestor forme de mita electorala promisa studentilor inaintea alegerilor. Si chiar despre asta este vorba, de mita indreptata spre VIS (sic!). Nu cunosc si nici n-as vrea sa cunosc o tara in care studentii calatoresc gratis cu trenul ori de cate ori „vrea mushkiul lor”, mergand la mare, munte etc. dupa pofta inimii. Nu sunt de accord nici cu acordarea de burse de orice fel nebazate pe MERIT la invatatura. In viatza, totul se plateste, iar societatea, asa saraca cum este acuma, nu are nici-o obligatzie sa sustzina niste privilegiatzi, studentzii, doar pentru ca sunt studentzi. Paritzii mei au primit burse de merit de la „Burghezo-moshierime”, eu nu am primit nici-un avantaj afara de invatzamantul gratuity in liceu si la universitate etc. In USA totzi studentzii se indatoreaza la banci in perspectiva returnarii banilor imprumutatzi dupa „intrarea in paine”. Asta-i face sa fie preocupatzi de nivelul lor de competitivitate atat in cursul facultatzii, cat si dupa angajare. Acesta este singurul criteriu de evaluare a eficientzei investitziei facute de la bugetul public si nu penibilul criteriu ca, daca studentzii au putut circula GRATIS pe caile ferate romane, acestea si-u marit profitul. Ne poate explica cineva cumse poate creste profitul CFR Calatori prin cresterea numarului de gartuitatzi, altfel decat tot pe seama buzunarului public ? At fi multe de spus !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *