ANOSR: Educația riscă să rămână grav subfinanțată și în 2018

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul României gestionează problema educației, în speță a învățământului superior. Bugetul alocat educației reflectă o atitudine de nepăsare din partea guvernanților și decidenților politici, departe de a fi atins ținta prevăzută de Legea Educației Naționale, și anume 6% din Produsul Intern Brut (PIB).

În acest sens, ANOSR a solicitat o întrevedere cu Prim-ministrul Mihai Tudose, ministrul educației naționale – Liviu Marian Pop, ministrul finanțelor publice – Ionuț Mișa, ministrul tineretului și sportului – Marius Dunca, respectiv ministrul consultării publice și dialogului social – Gabriel Petrea, în dorința de a se asigura că Guvernul tratează cu responsabilitate problema învățământului superior din țara noastră, precum și a domeniului de tineret.

Totuși, spre deosebire de anii precedenți, trebuie să admitem faptul că studenții din România au beneficiat de două măsuri cu impact semnificativ. Creșterea fondului pentru burse studențești cu 191,3% în perioada 2015-2017 este, fără doar și poate, o măsură fără precedent, care va genera un impact pozitiv cu privire la rata abandonului universitar, respectiv creșterea numărului de studenți. De asemenea, acordarea gratuității pentru transportul feroviar intern a reprezentat o măsură care a stimulat fără precedent mobilitatea studenților. Ne exprimăm speranța că, în cel mai scurt timp, Parlamentul României va modifica Legea Educației Naționale nr. 1/2011, astfel încât studenții să beneficieze din nou, indiferent de vârstă, de această facilitate.

Subliniem însă faptul că este evidentă lipsa de voință politică în cazul dublării subvenției cămine-cantine și a creșterii fondului pentru transport local, măsuri asumate de Partidul Social Democrat și cu impact bugetar de aproximativ 0,1%.

În continuare, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită ca în Bugetul de stat din anul 2018 să se regăsească următoarele:

 • Creșterea finanțării de bază cu 206,2% de la 1.947.300.000 lei (2017) la 5.962.632.600 lei, reprezentând un total de 0,7123% din PIB, pentru acoperirea creșterilor salariale și creșterea calității actului didactic
 • Creșterea fondului de burse studențești cu 45,73%, de la 675.106.740 lei (estimare 2017) la 980.835.262 lei, reprezentând un total de 0,11% din PIB, pentru ca bursa minimă acordată să fie de 725 lei (50% din salariul minim garantat pe economie), respectiv pentru creșterea bursei acordate studenților etnici români, care nu a mai crescut din 2008
 • Creșterea fondului alocat pentru subvenția cămine-cantine cu 351,21%, de la 127.118.711 lei (2016) la 573.575.521 lei, reprezentând un total de 0,0533 % din PIB, pentru ameliorarea imediată a condițiilor din căminele studențești
 • Creșterea fondului pentru transportul studenților cu 67,79%, de la 26.610.928,96 lei (estimare 2016) la 44.650.744,29 lei, reprezentând un total de 0,0022% din PIB, pentru a fi decontate toate cheltuielile aferente
 • Creșterea fondului de investiții, de la 154.374.000 lei (2016) la 2.443.207.800 lei, reprezentând un total de 0,2919% din PIB, pentru dezvoltarea unei infrastructuri academice adecvate învățământului centrat pe student
 • Creșterea fondului alocat pentru taberele studențești, de la 3.000.000 lei la 4.900.000 lei, reprezentând un total de 0,0006% din PIB

Solicitările noastre presupun o creștere a bugetului învățământului superior cu 7.076.291.562 lei, de aproximativ 241,22%, urmând ca aceste capitole bugetare să totalizeze 1,19% din PIB, cu 0,8453% mai mult decât în 2017. De asemenea, având în vedere faptul că în ultimii ani, bugetul alocat cercetării a scăzut în mod constant (2015 – 0,31% din PIB, 2016 – 0,29% din PIB, 2017 – 0,27% din PIB), considerăm că direcția în care se îndreaptă finanțarea acestui domeniu este cel puțin îngrijorătoare. Pentru o revigorare imediată a acestui domeniu fundamental pentru dezvoltarea României, solicităm alocarea a minim 1% din PIB pentru cercetare.

De asemenea, suma din Bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de decont a gratuității la transportul feroviar pentru studenți ar trebui să fie de cel puțin 212.377.331,00 lei, reprezentând 0,025% din PIB. În plus, centrele de consiliere și orientare în carieră, precum și bibliotecile universitare ar trebui să beneficieze de o finanțare mai mare pentru desfășurarea într-un mod corespunzător a activității asumate.

Creșterea finanțării învățământului superior este necesară din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, faptul că, în ultimii ani, creșterile salariale nu au fost urmate de creșteri cel puțin proporționale ale finanțării de bază a universităților a condus la situația în care starea financiară a acestora să fie tot mai precară, calitatea învățământului superior fiind cea care a avut cel mai mult de suferit.

Măsurile de protecție socială și de stimulare a performanței academice a studenților sunt necesare. Acest lucru este demonstrat de cifrele îngrijorătoare privind abandonul universitar, dar și de numărul tot mai mare de absolvenți de Bacalaureat care aleg să urmeze studiile universitare în afara României. Reiterăm faptul că măsuri care par „populiste”, dar care îmbunătățesc semnificativ condiția de student, precum acordarea transportului feroviar intern, au un impact bugetar aproape nesemnificativ, tocmai din cauza lipsei grave de finanțare.

Avem speranța că, în urma dialogului cu Prim-ministrul Mihai Tudose, respectiv cu alți membri ai cabinetului, solicitările ANOSR se vor transpune în Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Dorința noastră este ca învățământul superior românesc să se reînscrie în linia tradițională a performanței, respectiv să fie competitiv cu sistemele similare din țările apusene. Acest lucru nu se poate întâmpla în lipsa unei finanțări adecvate.

„Investiția în educație ar trebui să reprezinte un imperativ pentru orice Guvern, indiferent de culoarea sa politică. Generațiile de tineri care se înscriu în universitățile românești ar trebui să beneficieze de condiții adecvate de studiu și să fie sprijiniți ca atare, prin mijloace de protecție sociale, respectiv mecanisme de stimulare a performanței. Ne îndreptăm speranțele către Guvernul României, în dorința de a ne apropia în 2018 de un buget al educației mai aproape de realitățile sistemice. Este trist faptul că România alocă un procent mai mic din Produsul Intern Brut pentru învățământul superior decât acum un secol.” – Marius DEACONU, președinte ANOSR

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “ANOSR: Educația riscă să rămână grav subfinanțată și în 2018

 1. Cyn

  1) Studenții invită pe ministrul consultării publice și dialogului la un dialog. Cool! Poate că mai firesc ar fi fost ca după o discuție preliminară cu ministrul, acesta să-și invite colegii în fața studenților. Dar așa-i la noi: boii sunt puși înaintea carului (din nefericire, și-n fruntea bucatelor).
  2) Dacă studenții au grija investițiilor, cei care au făcut strategia de dezvoltare ce fac?
  3) Ce-r fi dacă studenții ar colabora cu sindicatele profesorilor în realizarea acestor deziderate urgente, indiferent de culoarea politică a sindicatelor? Glumesc, evident: ce să cauți în sindicat, când 1 / 6-7 profesori are o funcție de conducere ? Din restul rămas, 2/3 sunt neveste, fii, nași / fini, parteneri de afaceri etc.
  4) Mulțumim studenților că fac și treaba opoziției, nu numai pe-a sindicatelor!
  5) Aveți certitudinea că dacă de la anul se va arunca cu bani în sistemul de învățământ superior, aceștia se vor transforma în performanță?
  6) Ar trebui să învățați că ori de câte ori se apropie PSD-ul de cineva să-i dea bani, mâna cealaltă a PSD-ului merge pe șest la buzunarul cadorisitului, pentru extracție. Din reflex. Când o să vină Cioloș & Băse & Turcan, va fi altfel: până se apropie cu banii, veți afla cât de neperformanți sunteți, cât de puțin meritați și ce standarde înalte nu sunteți în stare să atingeți, apoi, mai văd ei… Pentru c-așa-i educația, nu?: iei o clădire, aduci materia primă din liceu, cauți niște oameni cu diplome, titluri și rude, bagi ceva bani și la capătul celălalt al clădirii se formează două cozi lungi de așteptare, una cu angajatori de top, alta cu cercetători occidentali care să le citeze operele academicilor români. Acest plan minunat este stricat totuși de ceva: biotehnologii, nanotehnologii, inteligență artificială și tehnologia informației. Dar să nu ne demoralizăm (adică să nu ne pierdem curajul, fără referire la morală): poate le ocolim iarăși!

  Reply
 2. Mares

  Cum sa fie dom’le educatia subfinantata? Cand in Romania avem peste 100 de universitati, mii de profesori dottore, sute de scoli doctorale si studenti cata frunza cata iarba? Din cauza de subfinantare s-a ajuns sa aproape la limita disparitiei din topurile academice internationale ale calitatii?

  Reply
 3. Daniel

  De unde bani pt invatamant daca cumperi de 4,5 miliarde dolari tankuri si rachete ? Trebue primite gratis. Nu e de ajuns ca ne expunem pentru ei ?
  Stefan cel Mare s-a expus pentru vestul crestin.
  Cu ce s-a ales ? Asa e si azi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *