Anchetatorul lui SOV: Geoana trebuie sa fi auzit de Popa

Într-un interviu acordat, EVZ colonelul Dumitru Strava, cel care l-a pus sub acuzare pe SOV în dosarul megaescrocheriei FNI, vorbeşte despre influenţa pe care omul de afaceri o avea asupra foştilor miniştri CDR, Dudu Ionescu (fost ministru al internelor) şi Decebal Traian Remeş (fost ministru al finanţelor). Potrivit ofiţerului, Remeş ar fi trebuit chiar să răspundă penal în dosarul „FNI”.În plus, „maleficul” Vîntu şi-a întins tentaculele şi asupra guvernării PSD, din perioada 2000-2004, când a scăpat de toate acuzaţiile din dosar, printr-o rezoluţie discutabilă a procurorului Irinel Păun. Cum a reuşit asta?
„Vîntu sponsorizase şi CDR-ul, şi PSD-ul. S-a stabilit asta în ancheta legată de prăbuşirea FNI. Şi cu sume, şi cu tot”, spune Dumitru Strava.

„Evenimentul zilei”: În ce an l-aţi pus sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul „FNI”?
Dumitru Strava: În 2000.

Aveaţi suficiente probe care să-l incrimineze?
Aveam foarte multe probe. Printre altele, atât personal, cât şi prin interpuşii săi – dintre care cel mai important este acest Nicolae Popa -, Vîntu răscumpărase din FNI aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Ce făcea dl Vîntu? O forţa pe Ioana Maria Vlas să ridice valoarea unei unităţi de fond artificial. Şi, în momentul în care a ajuns la un anumit apogeu, Vîntu a luat aproape 1.000 de miliarde de lei. Aşa s-a prăbuşit FNI.

Aţi spus „o forţa” pe Ioana Maria Vlas. Şi ea a susţinut asta. De ce nu a crezut-o nimeni?
Nu ştiu, dar, categoric, o forţa să ridice artificial valoarea unităţilor de fond. Ceea vă spun eu e o realitate. Sunt fapte cercetate atunci, verificate, există probe în acest sens în dosarul „FNI”.

Dudu Ionescu, unul dintre protectori…


Să revenim la dl Vîntu. Dacă spuneţi că aveaţi probe împotriva lui, de ce nu a fost condamnat?
Vă dau doar un exemplu. În viaţa mea de poliţist nu am primit o „muştruluială” mai mare ca aceea primită în ziua în care l-am dat pe SOV în consemn la frontieră. De la cine credeţi? De la fostul ministru de interne de atunci….

Fostul ministru de interne…
Nu voiam să-i pomenesc numele că-mi este greaţă de el… Dudu Ionescu.

Constantin Dudu Ionescu?
Da. Mi-a strigat atunci: „Cine ţi-a ordonat să-l dai în consemn la frontieră?” Nu mi-a ordonat nimeni, m-a obligat legea! Legea spune: este vinovat, să vină să răspundă! (…) Am fost bălăcărit de ministrul ăla, aşa cum în viaţa mea de poliţist, de 40 de ani, nu am fost bălăcărit de nimeni. Şi îl interesa cine mi-a ordonat să-l dau în consemn la frontieră pe Vîntu. Şi încă o chestiune să nu uit… În momentul în care l-am reţinut pe Camenco Petrovici (fostul director al CEC), s-a întâmplat o scenă de-a dreptul penibilă la mine în birou. I-am cerut buletinul în momentul în care a fost adus şi mi-a răspuns că nu i-l dă decât colonelului Strava. Nu ştia cine sunt. Şi l-am întrebat: „De ce doar colonelului Strava?”. „Pentru că aşa mi-a spus dl ministru”, a venit răspunsul. „Care ministru domnule?”, l-am întrebat. Iar el l-a nominalizat pe cel pe care l-am aminitit mai devreme. „Când ţi-a spus domnule chestia asta?” „Aseară”. „Unde?” „La mine, la masă”.

Practic, Dudu Ionescu l-a avertizat pe Camenco Petrovici că va fi reţinut şi l-a sfătuit să vă predea actele doar dumneavoastră?
Sută la sută. Pentru că el (Dudu Ionescu) credea atunci că eu sunt singurul care poate face ce vrea el. De fapt, Dudu Ionescu mă chemase la minister înainte de a fi arestat Camenco Petrovici. El şi secretarii de stat mi-au spus: „Domnule, rămâi în Bucureşti, la IGP, te facem general”. Şi urma să fiu propus la preşedintele Emil Constantinescu pentru funcţia de general. Aşa cum aţi ajuns dv. general, am ajuns şi eu.

Nu aţi mai ajuns general, pentru că l-aţi acuzat pe SOV?
Absolut, aţi intuit perfect.

Asta s-a întâmplat în perioada guvernării CDR. Procurorul Irinel Păun l-a scos de sub urmărire penală în mandatul PSD…
A fost susţinut şi de unii, şi de alţii. Dar am stabilit atunci. El sponsorizase şi CDR-ul, şi PSD-ul. S-a stabilit asta în ancheta legată de prăbuşirea FNI, trebuia să stabilim unde au ajuns banii. S-a stabilit. Şi cu sume, şi cu tot.

Ce sume au fost?
Nu vreau să greşesc, pentru că nu am documentele. Sunt la dosar. Dar atunci am stabilit clar că sponsorizează şi într-o parte, şi în celaltă. Toate sunt în dosar.

Legat de Nicolae Popa? Aţi stabilit cum a plecat din ţară?
Nu am stabilit. Am ajuns la el după câteva zile. Dar între timp, plecase din ţară. (…) Vreau să vă spun însă ceva important. Într-o noapte, târziu, premierul Mugur Isărescu m-a sunat şi mi-a spus să aflu ce au fost înainte de ’90 şefii de filiale FNI din ţară. Cu această informaţie a apărut a doua zi Emil Constantinescu. Cu excepţia a două judeţe, toţi şefii de filiale FNI din ţară erau foşti ofiţeri de securita te. Oricum, eu am avut atunci im presia că doar Constantinescu şi Mugur Isărescu aveau interesul să se facă lumină în acest caz.

Credeţi că Popa va vorbi?
M-aş bucura, dar nu ştiu, eu nu l-am întâlnit niciodată. A dispărut din ţară foarte, foarte repede. Vreau să vă spun însă că nu am glumit cu acest dosar. Iar procurorul care ne-a ajutat atunci, Ovidiu Buduşan, a fost dat afară din Procuratură. Toate expertizele s-au terminat încă înainte ca eu să fiu trimis pe un post de adjunct de şef de poliţie la Oradea, în 2001. Şi asta spune ceva… nu? Când am plecat din Bucureşti, erau arestaţi toţi, mai puţin Vîntu, Popa şi Vlas. Aveam toate expertizele financiare, aveam contractul dintre CEC şi SovInvest, aprobat de Remeş. De Decebal Traian Remeş, care ar fi trebuit să aibă şi el o răspundere în acest caz (ministru al finanţelor în acea perioadă). Nu a mai răspuns însă. Absolut incredibil!

Credeţi că Mircea Geoană, ministru de externe atunci când a fost emis mandatul de urmărire pentru Popa, nu ştie cine este acesta?
Habar n-am, dar bănuiesc că, dacă toţi oamenii de pe strada mea au auzit de Popa, şi Mircea Geoană trebuie să fi auzit.


PARCHETUL GENERAL, ÎN FIERBERE

În timp ce Nicolae Popa – considerat mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu în megaescrocheria FNI – aşteaptă, în arestul poliţiei indoneziene, să fie extrădat în România, fratele său, Virgil Popa, a fost supus, joi-seară, unei audieri-maraton de câteva ore, de către procurorii Parchetului General.

„În prezenţa unui avocat, timp de mai multe ore, Virgil Popa le-a dat detalii procurorilor despre fuga din ţară a fratelui său, în primăvara anului 2000, i
mediat după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii”, au precizat, ieri, surse judiciare care au refuzat însă să ofere mai multe amănunte despre dezvăluirile făcute de Virgil Popa.

Potrivit surselor citate, mai multe persoane – cercetate pentru favorizarea infractorului în dosarul deschis, joi, de procurori în legătură cu modul în care Nicolae Popa a părăsit România – vor fi nevoite să treacă pragul Parchetului General săptămâna viitoare. Tot săptămâna viitoare, Ministerul Justiţiei (MJ) va trimite autorităţilor indoneziene documentele pentru extrădarea lui Popa.

Potrivit MJ, documentele transmise de Tribunalul Bucureşti urmează să fie traduse, iar autorităţile judiciare vor trebui să mai completeze cu o serie de acte dosarul care va ajunge pe masa indonezienilor.

„Cererea de extrădare a lui Nicolae Popa va fi transmisă pe canal diplomatic, în baza curtoaziei internaţionale, autorităţilor competente indoneziene”, au mai explicat oficialii MJ. Aceştia au precizat că, deşi între România şi Indonezia nu există un tratat bilateral în materia extrădării, acest fapt nu e un impediment pentru aducerea lui Popa în ţară.


Articol publicat in Evenimentul zilei


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Anchetatorul lui SOV: Geoana trebuie sa fi auzit de Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *