Alex Costache

Analiză România Curată. Marile mize și ce se așteaptă de la Curtea Constituţională

Trei noi judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR) – Livia Doina Stanciu, fost preşedinte al ICCJ, numită de preşedintele Klaus Iohannis, Attila Varga, senator UDMR, din partea Camerei Deputaţilor şi Marian Enache, deputat neafiliat, fost UNPR până în martie acest an, din partea Senatului – au depus jurământul de învestitură în funcţie în faţa şefului statului. Ei vor avea un mandat de nouă ani. CCR a declanşat procedura de numire a noilor judecători pentru că astăzi au expirat mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader şi Valentin Puskas.

CCR, în zodia PSD

După înnoirea componenţei Curţii, cei nouă judecători şi-au ales preşedintele pentru următorii trei ani. A fost ales Valer Dorneanu, fost preşedinte (PSD) al Camerei Deputaţilor pe vremea premierului Adrian Năstase.

Alegerea preşedintelui Valer Dorneanu în detrimentul Liviei Stanciu arată că noua CCR a intrat în zodia PSD. De altfel, PSD controlează 4 membri CCR: Valer Dorneanu şi Simona Maya Teodoroiu provind din rândurile social-democraţilor, noii membri Marian Enache de la UNPR şi Attila Varga de la UDMR au fost numiţi la Curte cu sprijinul PSD. PSD a mai avut nevoie de un singur vor pentru a-şi impune favoritul.

Potrivit unor surse, scorul votului a fost 6 la 3 pentru Valer Dorneanu. Livia Stanciu ar fi beneficiat, pe lângă propriul vot, de cele ale lui Daniel Morar și Ștefan Minea. Toți ceilalți membri ai CCR l-au preferat pe fostul deputat PSD.

Mize, aşteptări

În mediile juridice şi politice există aşteptări foarte mari de la noua CCR în condiţiile în care, în ultimii ani, s-a văzut cât de mare este sau poate fi rolul Curţii. În 2012, spre exemplu, CCR a salvat un preşedinte. E vorba desigur de invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Mizele şi aşteptările mari decurg şi din ultimele decizii al CCR, cele privind legislaţia penală, vezi decizia privind implicarea serviciilor secrete în procesul penal sau deciziile privind abuzul în serviciu, conflictul de interese sau traficul de influenţă, decizii care ar fi putut deschide porţile puşcăriilor.

În Justiţie există aşteptări, în primul rând, de la judecătoarea Livia Stanciu, fosta şefă a ICCJ, cunoscută drept o profesionistă a dreptului, severă, dar echilibrată. Cei de la DNA, de exemplu, aşteaptă ca Livia Doina Stanciu să îşi impună punctul de vedere şi să aducă logică, claritate în jurisprudenţa Curţii, să fie evitate situaţiile de până acum când CCR şi-a bulversat propria jurisprudenţă şi a generat mai multă confuzie în loc de predictibilitate. Vezi aici un exemplu de confuzie generată de CCR chiar la ultima ei decizie importantă, cea privind abuzul în serviciu.

Ce spun juriştii despre noile numiri de la CCR

Surse oficiale din DNA: 

„Aşteptăm de la noua CCR să fie o Curte Constituţională în sens profund, să dea decizii de constituţionalitate, nu de interpretabilitate, să îşi respecte propria jurisprudenţă sau dacă se impune modificarea jurisprudenţei să motiveze aşa cum îi obligă principiile de convenţionalitate. Nu avem aşteptări de la un judecător anume, ci de la CCR.”

Jurist din cadrul aparatului guvernamental (care a dorit să îşi păstreze anonimatul): 

„Este important ca CCR să aibă o atitudine independentă, aşa cum legea i-o garantează şi ca cei numiţi să iasă de sub influenţa celor care i-au trimis acolo. În ultimii ani, atât CCR, cât şi anumiţi judecători au fost implicaţi în jocul politic şi s-au decredibilizat într-o anumită măsură.

Cert e că numirea Liviei Doina Stanciu, după Mona Pivniceru şi Daniel Morar, aduce un plus de profesionalism CCR. Sunt oameni cu background foarte solid. Clar, CCR e mai profesionalizată decât acum câţiva ani.”

Cristi Dănileţ, judecător CSM, Asociaţia VedemJust:

„Activitatea CCR este esenţială în democraţie. Rolul său nu este numai acela de a verifica compatibilitatea dintre legile din România şi Constituţie, ci şi acela de a menţine echilibrul dintre puteri. Au fost, şi nu puţine, situaţii în care s-a cerut intervenţia CCR ca urmare a unor atacuri ale unei puteri la adresa celorlalte sau a unor imixtiuni comise de o putere în atribuţiile alteia. Tocmai de aceea cred că CCR trebuie să aibă exponenţi din fiecare putere publică: legislativă, executivă, judiciară.

Fiind desemnaţi politic, în mod tradiţional membrii CCR au fost desemnaţi din rândul juriştilor parlamentari sau conectaţi la partidele politice. Mă bucur însă să văd că, în ultima perioadă, la reînnoirea care are loc o dată la trei ani pentru trei dintre membri, s-a optat pentru magistraţi: în momentul de faţă avem la CCR doi foşti judecători de carieră (Livia Doina Stanciu şi Mona Pivniceru, ambele foste judecătoare la ICCJ – n.r.), un procuror (Daniel Morar, fost şef al DNA – n.r.) şi un membru din personalul asimilat magistraţilor (Simona Maya Teodoroiu – n.r.)

Desemnarea Liviei Stanciu face parte, aşadar, dintr-un set de măsuri menite să profesionalizeze Curtea. Cu siguranţă, desemnarea unui judecător cu o asemenea experienţă, nu doar la instanţa supremă, ci chiar la conducerea acestei instanţe, este un câştig pentru CCR„, a afirmat magistratul Danileţ pentru România Curată. El spune că este esenţial ca noii judecători CCR să rupă „orice percepţie a unor legături cu cei care i-au numit: judecătorii CCR sunt şi trebuie să rămână independenţi”.

Elenina Nicuţ, avocat: 

„Teoretic, înnoirea Curţii cu cei 3 noi judecători nu ar trebui să producă schimbări în activitatea Curţii, având în vedere independenţa judecătorilor constituţionali în exercitarea mandatului.

Practic, dat fiind caracterul politic al numirilor în această funcţie (cu precădere numirile făcute de Camerele Parlamentului), există posibilitatea unei “reconfigurări” politice a Curţii. Se adaugă faptul că, în mod evident, noii judecători pot avea opinii juridice diferite de cele ale foştilor judecători cu privire la chestiunile supuse analizei lor, astfel încât există inclusiv posibilitatea unei modificări a practicii Curţii.

Dincolo de toate aceste ipoteze, un lucru este cert: prezenţa unui fost înalt magistrat de carieră (Livia Doina Stanciu – n.r) printre noii judecători ai Curţii nu poate fi decât benefică. Experienţa sa profesională şi managerială îşi va spune cu siguranţă cuvântul”, a declarat Elenina Nicuţ pentru România Curată.

De ce e important cine e preşedintele CCR

Judecătorul Cristi Danileţ: 

„O mare atenţie trebuie acordată alegerii preşedintelui CCR, persoană care desemnează judecătorul-raportor în fiecare cauză, care are în subordine compartimentul de relaţii cu presa şi care este responsabilă de activitatea magistraţilor-asistenţi, acei experţi ai Curţii fără de care ea nu ar putea funcţiona.”

Avocatul Elenina Nicuţ: 

„Alegerea unui nou preşedinte al Curţii ar putea influenţa la rândul ei activitatea acesteia. De notat în primul rând că preşedintele Curţii este cel care desemnează judecătorul-raportor pentru fiecare cauză în parte, respectiv care poate decide amânarea pronunţării pentru o mai bună studiere a problemelor care fac obiectul dezbaterilor sau chiar redeschiderea acestora”

Cine sunt cei 3 noi judecători CCR

Livia Doina Stanciu a fost în ultimii 6 ani preşedintele ICCJ. Este şefa ICCJ care a reuşit să reformeze cea mai înaltă instanţă din ţară, capătul de linie pentru marile procese. Dacă până la numirea ei la şefia ICCJ, Înalta Curte nu avea condamnări, după 2010, rezultatele nu au întârziat să apară. Gheaţa, în ce priveşte marile condamnări, a fost spartă pe 20 iunie 2012 când un complet de 5 judecători ai ICCJ, prezidat de Livia Doina Stanciu, l-a aruncat după gratii pentru corupţie pe fostul premier Adrian Năstase, cândva atotputernic. Livia Doina Stanciu a fost judecător la ICCJ din 2004. Are o vechime în magistratură de 36 de ani, 14 ani ca procuror şi 22 de ani ca judecător la instanţele din Galaţi şi apoi la ICCJ.

Marian Enache a fost deputat FSN, PDSR, PSD şi UNPR. În 1993, a fost consilier prezidenţial şi director al Direcţiei juridice a Preşedinţiei României în primul mandat al lui Ion Iliescu. Între 1993 şi 1996, a fost ambasador în Republica Moldova. În noiembrie 2010, a fost numit secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor, funcţie ocupată până în octombrie 2012.

Attila Varga este senator UDMR de Satu Mare din 1990. Este doctor în drept din 2006 al Universităţii din Bucureşti, specializarea drept constituţional, cu teza ”Constituţionalitatea procesului legislativ”. În 2002, a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de cavaler de preşedintele Ion Iliescu.

Cine e noul preşedinte CCR

Valer Dorneanu (72 de ani) este judecător al Curţii Constituţionale din iunie 2013, fiind numit de Camera Deputaţilor. În iunie 2016 a fost ales preşedinte interimar al CCR în condiţiile în care mandatul lui Augustin Zegrean la conducerea instituţiei a expirat. Înainte de a ajunge la Curte, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniile – armată, justiţie, poliţie, penitenciare. A fost deputat PSD între 2000-2008 şi preşedintele Camerei Deputaţilor între 2000-2004. Înainte de „89, între 1967-1974, Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 şi 6 din municipiul Bucureşti. Apoi a fost expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR şi din nou procuror la Direcţia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală între 1980 şi 1985.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Analiză România Curată. Marile mize și ce se așteaptă de la Curtea Constituţională

  1. cristian

    Este o institutie politica reprezentativa pentru mafia securist politica ce ne-a distrus viata si tara in ultimii 26 de ani. Cine gindeste altceva se imbata cu apa rece.

    Reply
  2. Micu

    Nu prea pricep de unde legatura dintre Numirea unui nou fost magistrat si bucuria autorului ca se profesionalizeaza CCR : „set de măsuri menite să profesionalizeze Curtea”. Pai ia stati o secunda. care este fisa postului CCCR? Sa judece niscai inculpati sau sa fie procurori sau avocati? Pai nu. Rolul lor este sa vegheze la respectarea constitutiei. Constitutie care a fost creata pentru a fi cunoscuta/citita de toti oamenii din aceasta tara. Magistrati sau nu. Si care se aplica tutror oamenilor din aceasta tara, magistrati sau nu. Cu alte cuvinte, este absurd sa crezi sau sa insinuezi ca cea mai mare smekerie este sa ai magistrati care sa supravegheze respectarea ei. Nu confunda corpul de legi al unei tari cu legea fundamentala. Ai nevoie de oameni onesti(sa nu fie ticalosi),care sa iubeasca libertatea si inteleaga lucruri(sa nu fie prosti)si sa cunoasca constitutia. Nu exista concept de „profesionalizare a CCR”. Fie ca ne place fie ca nu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *