Constantin-Alexandru Manda

Un nou an școlar, aceleași realități

Astăzi, România și-a primit din nou copiii pe băncile școlilor. Cu o imagine de ansamblu dezolantă: un ministru interimar și perspectiva ca doar peste câteva zile să avem un minister fără ministru; peste 1000 de școli cu toaleta în curte (conform Ministerului de Interne); un sistem de finanțare care nu ține cont de nevoile reale ale copiiilor și realitățile din satele și comunele țării; o reformă curriculară blocată în copac, despre care nimeni nu vorbește. Și altele. În multe locuri, deschiderea anului școlar a însemnat același veșnic careu din curtea școlii, unde directorul a dat citire mesajului ministrului. Mesaj care, și în acest an, a fost scris în aceeași veșnică limbă de lemn.

Daniel Breaz, interimar peste educația românească, a vorbit în mesajul său despre respectul pe care îl poartă elevilor și familiilor lor. Ori domnul ministru și cu mine definim diferit conceptul de respect, ori cuvintele sale au fost așternute pe hârtie fără să însemne cu adevărat ceva. Cum poți să crezi că îi respecți pe elevii din România, atunci când, fără o zi de consultare publică și fără să ai în spate un studiu sau o analiză a efectelor, dai peste noapte un ordin care schimbă logica intrării la liceu și afectează mii de elevi, care vor rămâne în afara sistemului de educație deoarece nu au o medie de minim 5?

Stimați reprezentanți ai partidelor/decidenți de la nivel central,

Vă propun ceva. Haideți să admitem împreună că acest an școlar este momentul de „stop și de la capăt” de care sistemul românesc de educație are nevoie. Politicile educaționale nu trebuie făcute după ureche și, mai mult decât atât, nu trebuie făcute crezând că poza sistemului de educație din România este aceeași cu poza celor câteva școli și licee din centrul Bucureștiului. 1 din 5 copii români dintr-o cohortă nu reușesc să termine clasa a VIII-a, iar din aceeași cohortă doar 3 din 5 încep liceul. Majoritatea sunt din mediul rural, iar ceea ce îi oprește să meargă la școală este, de cele mai multe ori, sărăcia și ignoranța autorităților. Ce se întâmplă cu restul? Sunt lăsați pe drum, abandonați de cei care ar trebui să asigure acces la o educație de calitate pentru toți copiii.

Domnilor primari/aleși locali,

Mi-aș fi dorit azi să văd că ați mers la o școală aflată de la periferia orașului sau la una care, în urma proiectelor Primăriei, a reușit să crească nivelul de integrare al celor din medii defavorizate sau să reducă abandonul școlar. Din păcate, cei mai mulți ați mers la liceele „de top” din oraș, cele cu un grad mare de promovabilitate la Bacalaureat și olimpici naționali. Dar, fie vorba între noi, aceștia se datorează mai degrabă eforturilor părinților și meditațiilor plătite de aceștia pentru copiii lor. Mulți spuneți că vă pasă de educație. Dacă nu sunt doar vorbe, aveți șansa să o dovediți atunci când veți pregăti bugetul pe anul 2020: acordați burse la un cuantum care să răspundă nevoilor elevilor, asigurați paza școlilor, precum și banii necesari pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor și a dotărilor. Adică, mai pe scurt: îndepliniți-vă obligațiile din lege.

Dragi elevi,

Știu că în școală încă se preda lecția nepăsării și a lui „capul plecat, sabia nu-l taie”, din clasa a I-a și până la final. Dar, asta nu ne poate opri să ne autoeducăm în spiritul curajului și al unei atitudini proactive. Mi-aș dori ca în fiecare clasa din România să existe acei elevi care spun lucrurilor pe nume, fără să le fie frică de consecințe și repercusiuni. Pentru că asta este, după părerea mea, una dintre cele mai importante șanse pe care școala românească le mai are: beneficiari implicați, care nu tac atunci când în fața lor, la catedră sau în conducerea unității de învățământ, se întâmplă un abuz sau o nedreptate. Știu, pe propria piele, că uneori poate părea complicat. Dar, atunci când legea este de partea voastră, nimic nu vă poate opri.

Ca o urare de final, să avem un an școlar 2019-2020 în care să conteze fiecare copil!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *