Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi și SAR refuză încorporarea societății civile propusă de Ponta (update)

Coaliția Societății Civile pentru Dezvoltarea României. Așa sună propunerea făcută de reprezentanții Guvernului Ponta societății civile în cadrul unei ”reuniuni de lucru pe tema înființării unui grup consultativ de organizații neguvernamentale care să colaboreze cu Primul Ministru și ministerele relevante pe temele de interes pentru societatea civilă din România” (așa a fost formulată invitația). Reuniunea a avut loc recent. Ideea Coaliției ar fi obținerea unei forme de delegare către un grup restrâns de organizații, care ar avea acces la întâlniri periodice cu premierul. Dacă au existat și voci care au primit cu entuziasm propunerea (detalii aici, către final), Societatea Academică din România (SAR) și alte ONG-uri au fost mult mai reținute. Reprezentantul SAR Alina Mungiu-Pippidi arată de ce o asemenea coalizare nu este oportună și poate deveni chiar nocivă. Puteți citi mai jos aceste motive.

***

Aud că suntem invitați să ne alăturăm unei Coaliții pentru Dezvoltarea României, la inițiativa Guvernului. Oricât mă bucur că Guvernul și-a amintit de societatea civilă, consider ideea unei asemenea coaliții neoportună, din următoarele motive:

 1. Avem destule coaliții spontane, cele organizate de guverne sau donori nu dau niciodată rezultate.
 2. Societatea civilă nu are nevoie să fie organizată de guvern. Dacă guvernul ne-ar ferici cu mai puține reglementări, ar fi mai bine. Nu sunt la curent să existe vreun alt stat în UE unde ONG-urile cer aprobare de la ministere să se înființeze și unde judecătorii se amestecă țn viața internă a organizațiilor.
 3. Consultări cu societatea civilă se pot organiza perfect fără o coaliție cu acest titlu dedicat. Or mai fi și alți oameni care contribuie la dezvoltarea României. Să nu monopolizam titlul.
 4. Cine crede că ar arăta bine Guvernul Ponta având toate sectoarele sociale organizate ca și coaliții pentru dezvoltare să se mai gândească puțin. Modelul se numește corporatist și da, unul din părinții lui e român, Mihail Manoilescu, un admirator al lui Benito Mussolini. Personal prefer mai multă dezordine și spontaneitate în organizarea socială.
 5. Finalmente, prefer să fiu consultată pe teme punctuale, la care am competență sau reprezentăm segmente din societate și nu așa, tot timpul. O consultare centrală nu se poate substitui consultărilor legale speciale pe care trebuie să le facă fiecare organ al statului în parte. M-ați convinge dacă ați începe cu o analiză a aplicării Legii 52/2003 (a transparenței decizionale) și a motivelor pentru care este atât de frecvent călcată în picioare, pe tema asta un grup de lucru e oricând binevenit. Nu e nevoie să îl numim ”Coalitia pentru Aplicarea Legii”, dată fiind banalitatea și ubicuitatea acestui obiectiv în context românesc.

Contrapropunerea noastra (update)

1. Sugeram guvernului sa creeze o ministructura de consultare a societatii civile cu titlu permanent, se poate numi ca si pana acum colegiul pentru societatea civila cu un secretariat permanent.
2. Acesta ministructura pregateste agenda intilnirilor lunare in cadrul colegiului, in functie de cererile societatii civile si subiectele de pe agenda actualitatii, trimite invitatiile si noteaza propunerile, tine de asemenea socoteala realizarii lor. Toate aceste aspecte, de la agenda la transcript sint facute publice pe Internet, pentru a incuraja participarea.
3. Secretariatul are sarcina de asemenea sa faca un caledar unitar cu toate consultarile cerute de legea 52 si sa monitorizeze implementarea sa de catre acele organe ale statului care propun legi si politici care ar trebui conform legii sa faca obiectul consultarii. Anual va fi prezentat colegiului un raport privitor la aceste consultari cu statisticile relevante. Actualmente exista un unic raport al SAR pe aceasta tema (îl puteti citi aici)

Sintem foarte bucurosi sa participam NUMAI in acest conditii, care pot fi desigur rafinate printr-o discutie cu colegii nostri si partnerii din guvern.

Alina Mungiu-Pippidi


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi și SAR refuză încorporarea societății civile propusă de Ponta (update)

 1. flaviu

  Cei care nu vor participa la aceasta coalitie trebuie demascati public ca agitatori si tradatori de tara.Trebuie sa fim uniti in cuget si in muget altfel nu suntem credibili?Unificare si uniformizare?Propunere:Sa facem un singur mare sindicat al oamenilor muncii a carui presedinte sa fie numit de catre partidul de la guvernare!Toate partidele sa se uneasca intr-o singura coalitie si presedintele sa fie numit pe viata din acest partid!Asta urmeaza?

  Reply
 2. NEAMTUL

  MotIvele de respingere a propunerii Guvernamentale (a PONTIACULUI) propuse sunt corecte dar nu suficiente .POANTA are impresia ca-i fuge pamantul de sub picioare si s-a trezit cu capul in nori si de frica cere in mod paradoxal ca societatea sa vina spre el sa le FACA CIOCU MIC. Acest gest ne mai intalnit in Lume ca sa promuna un PREMIER ”reuniuni de lucru pe tema înființării unui grup consultativ de organizații neguvernamentale care să colaboreze cu Primul Ministru și ministerele relevante pe temele de interes pentru societatea civilă din România” dovedeste ca se apropie sfarsitul unui ciclu politic (a carui durata variaza intre 25 si 40 de ani) de haos si mafiotism in Ro. Felicitari dnei AMP.

  Reply
 3. Codruta

  Un pdv. FOARTE de bun-simtz! Sunt ceva ani BUNI de cand sustin ca „o societate civila organizata” sau / si „coalitiile formale” sunt visul oricarui guvern – e de ajuns sa momesti cu ceva „liderii de opinie” si… ai „societatea civila” la picioarele tale ;)
  Punem, totusi, PARIU ca se vor GASI unii care sa puna botu’? Si ca printre ei, cei mai multi vor fi aceiasi „eterni” „reprezentanti ai societatii civile” dintre care, pe multi, deja ii cunoasteti? :P

  Reply
 4. radu

  Sa nu uitam ca oamenii de afaceri deja s-au incolonat si au facut o coalitie dintr-asta pentru dezvoltare, pe scurt, un grup de lobby official. Andreea Rosca a fost aleasa reprezentant Sunt curioasa daca societatea civila se va tine tare cum sugereaza dna Pippidi sau vor trece la colt. La fel, pe vremea lui Boc, cind chemati erau alde Cumpanasu, Ionita si Ghinea nu cred ca ar fi bagat ei de seama ca nu sunt si altii chemati- dimpotriva, ziceau mersi. E cu totul unic sa refuze cineva accesul privilegiat la putere, nu ca dvs nu aveati oricum canal la Ponta), pentru care meritati toata lauda. Numai sa va si urmeze din oportunistii dvs.

  Reply
 5. Dan_Bruma

  Eu chiar nu vad de ce sa nu existe o sincronizare a actiunilor pentru dezvoltarea Romaniei. Nu ne coalizam pentru conducerea Romaniei, nu ne coalizam pentru sindicalizarea Romaniei, ne coalizam pentru a elabora un plan de dezvoltare a Romaniei, adica pentru a raspunde unor intrebari majore:
  – are RO nevoie de autostrazi? (sint unii sus pusi care cred ca nu are nevoie)
  – are nevoie RO de trenuri de mare viteza?
  – are nevoie RO de gaze de sist sau de eoliene?
  etc
  Eu cred ca aceasta coalitie este necesara tocmai pentru a raspunde unor intrebari strategice. Si apoi nu prea vad de ce cand un guvern vrea sa colaboreze cu societatea civila sa i se spuna nu fara nici un argument plauzibil. De fapt guvernul spune: Veniti sa elaboram strategia pentru dezvoltarea RO impreuna. Mi se pare o iresponsabilitate sa i se raspunda cu NU.

  Reply
  • ionut

   cum adica „fara niciun argument plauzibil”? alina mungiu a adus nu unul ci mai multe argumente plauzibile, ati citit articolul cu obiectivitate sau sunteti un admirator al plagiatorului si orice spune el e minune dumnezeiasca ? ponta ce argumente a a adus? au fost plauzibile? de ce nu a facut mai nimic din ceea ce i-au propus societatile civile pana acum? de ce ar fi nevoie de aceasta uniune cand mingea este de mult in curtea guvernului?

   Reply
   • Dan_Bruma

    Ce i-au propus societatile civile? Aplicarea Legii 52/2003? Legea 52/2003 se aplica sau nu se aplica dar asta nu inseamna ca RO are o strategie de viitor.

    Reply
  • Codruta

   Stimare domn, pentru ce ziceti Dvs. exista (si asta, de FOARTE multi ani!!) Consiliul Economic si Social (www.ces.ro), structura chiar cu corespondent in UE (CESE – la Bruxelles). Aceasta este (sau ar trebui sa fie) compusa din mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri, ai sindicatelor si ai ONG-urilor (pe diverse domenii, ca si ONG-urile au domenii diferite de activitate) si care ar trebui sa fie o interfata de dialog cu Guvernul (in mod normal, legile si programele majore ar trebui sa NU fie adoptata fara consultari cu CES!). De cand s-a infiintat, in loc de ONG, a 3-a sectiune a fost ocupata de… Guvern – adica Guvernul se consulta cu el insusi :P

   Fusese ANGAJAMENT fatza de UE ca, dupa aderare, Guvernul sa se retraga si locul sa fie luat de reprezentantii ONG-urilor (care se presupunea ca ar trebui ALESI de ONG-uri, ca de AIA se cheama ca le „reprezinta”)!.
   Dupa ce Tariceanu a falsificat toata povestea (in sensul ca, dupa aderarea la UE, guvernul pur si simplu a REFUZAT sa se retraga – in schimb, a trimis „reprezentanti ai ONG-urilor” in CESE cu TOATE ca nu existau in Romania reprezentanti ai ONG-urilor in CES – adica ei FUSESERA alesi de ONG-uri, insa Tariceanu, pur si simplu, a REFUZAT sa semneze Hotararea de Guvern prin care acestia erau recunoscuti!!) a urmat o perioada SI mai faina, adica Boc, pur si simplu, a numit EL „reprezentantii ONG-urilor” la Bruxelles, adica NU au mai fost alesi de ONG-uri!! Imi amintesc ca pe acea vreme m-am certat in public cu distinsul fost coleg al D-nei Mungiu (Sorin Ionita) care a fost „beneficiarul” unei astfel de numiri „din burta”, cu toate ca NIMENI nu-l alesese! In afara de asta, pur si simplu, Boc nici nu s-a mai OBOSIT sa se consulte cu CES, ca a scos pe banda Ordonante de Urgenta (domeniu in care vad ca Ponta deja a ajuns sa-l depaseasca – ca golaniile sunt MULT mai usor de invatat decat lucrurile bune >:).

   In prezent, habar nu mai am care e situatia prin CES (care, o bucata BUNA de vreme a fost condus de un fost securist sadea!!) dar… vreau sa spun (si sa repet) ca acest soi de structura de care ziceti Dvs. EXISTA!

   Guvernul, insa, acum vrea SI altceva – adica o noua tzeapa!!
   Au mai fost, de-a lungul timpului, astfel de tzepe: CoCoSoc, CoCoAF samd… in general, vad ca guvernele noastre au propensiune spre toooot felul de CoCo… CotCodac!! :P

   Reply
   • Dan_Bruma

    Stimata Doamna, de ce nu mai stiti ce se intampla cu „structura” care exista? De ce ONG-urile nu ne tin la curent cu starea acestei „structuri”? Oare nu isi fac treaba ONG-urile? Intreb si eu nu dau cu parul.

    Reply
 6. Alexandru Bajdechi

  Vreau sa precizez ca acest model seamana perfect cu ce face ministerul educatiei cu Consiliul National al Elevilor. Din acest motiv a ajuns un organism servil guvernului. Demersul facut de Guvern este pentru a suprima vocea legitima a societatii civile.

  Reply
 7. alinaMP

  Dan, avem o structura, se numeste colegiu, exista demult, vorba e ca guvernul Ponta nu a convocat-o niciodata, acolo putea merge oricine sa spuna ce il doare, fara organizare, nume nou, conducere reprezentativa, etc. I-am mai tras de maneca sa convoace colegiul din nou, in loc de asta tacere doi ani si pe urma convocare in campania electorala. Iar selectia e o prostie, pentru un plan national de dezvoltare epe bune e nevoie de TOATE ONG-urile de dezvoltare, mai ales de cele locale. Altfel devine un lobby national si un canal privilegiat- asta daca devine ceva, ca foarte probabil va exista doar sa ne dea la fiecare ceva de alegeri, ca in rest a capatat toata lumea ce era de capatat. In timpul acesta tot timpul expira termene legale de consultare pe legea 52 la una sau la alta, eu cred ca intaii aplicam legea care e si dupa aceea ne gandim sa cream institutii noi.

  Reply
  • Dan_Bruma

   Mersi pentru raspuns, în principiu nu cred ca trebuie zis „NU” cand e vorba de negociere si înaintare pas cu pas, e clar ca nu se pot face salturi în RO, nu se pot face ele nici în unele tari din vest. Spuneti ca i-ati tras de maneca in cadrul Structurii care exista si ei nu au raspuns. Ok. In cazul asta trebuie facut un scandal national din asta. In articolul dvs nu spuneti decat de faptul ca legea 2003 nu e respectata. Cred ca puteati aminti si de aceasta structura ignorata de guvern si apoi facut in toata presa un scandal MONSTRU. Parerea mea, daca nu mergem dupa un fir astfel încât sa-l tragem pana la capat ne vom pierde pe drum.

   Reply
 8. Radu Mititean

  Propunerea actualului prim-ministru nu e originala, si alte guverne in trecut au incercat niste structuri de consultare, sau chiar inregimentare fortata.
  O structura care nu a functionat niciodata dar s-a facut tam-tam cu scop electoral in jurul ei a fost asa-zisul CoCoSoc rebotezat ulterior CoCoAF ( a se vedea Hotararea Guvernului nr. 618/2005 privind constituirea Colegiului pentru Consultarea Societatii Civile, modificata prin HG 1354 / 2005), facatura lansata de Guvernul Tariceanu la un Forum National ONG, unde ministra Mona Musca a venit sa ofere acel „cadou” si a incasat intrebari sarcastice si a dat raspunsuri penibile ref. de ce nu a respectat Guvernul procedurile legale de consultare si transparenta decizionala cand a copt acel HG….
  Insa actuala propusa coalitie seamana mai mult cu consiliile judetene ONG si consiliul national ONG pe care incerca in 1997-1998 Guvernul Ciorbea sa le creeze pentru inregimentarea ONG-urilor…. Imi amintesc cum am fost convocati la Prefectura si prelucrati ca trebuie sa ne coalizam rapid in fiecare judet si sa desemnam un reprezentant al ONG-urilor, cu care sa tina legatura prefectul si autoritatile, sa nu tot vorbeasca cu tot felul de ONG-uri, si ca urmeaza o structurare de acelasi tip la nivel national…. si era perplex si furios prefectul cum de nu sarim in sus de bucurie…. .. si in paralel se punea presiune pe ONG-urile de tineret sa se reuneasca in niste Consilii Judetene ale Organizatiilor de Tineret (CJOT) si un Consiliu National al ONG de tineret (CTR) dar care aveau deja redactate drafturile de statute si regulamente si erau o ticalosie politizata puternic si care urmau sa monopolizeze inferfata cu autoritatile…. si presiuni in directia respectiva veneau si prin consilieri ai Presedintelui, ca sa fie clar ca e o chestie programata „de sus”… si cand am protestat, s-au pornit presiuni cum nu isi permisese nici guvernarea pedeserista de pana in 1996….
  Asa ca miscarea lui Ponta e doar reincalzirea ciorbei mai vechi din 1997-1998 a guvernarii CDR reluata ca tentativa mai timida de guvernul Tariceanu in 2005-2006…. Nimic nou sub soare, aceleasi manevre politicianiste de captatie sau inregimentare a societatii civile…. Radu Mititean , director executiv asociatia CCN (cu peste doua decenii de experienta amara in interfata cu autoritatile si politicienii si cu ONG-uri fabricate sau cumparate si promovate de acestia….)

  Reply
 9. alinaMP

  Ok, le-am facut o contrapropunere, suna cam asa:

  ”1. Sugeram guvernului sa creeze o ministructura de consultare a societatii civile cu titlu permanent, se poate numi ca si pana acum colegiul pentru societatea civila cu un secretariat permanent

  2. Acesta ministructura pregateste agenda intilnirilor lunare in cadrul colegiului, in functie de cererile societatii civile si subiectele de pe agenda actualitatii, trimite invitatiile si noteaza propunerile, tine de asemenea socoteala realizarii lor. Toate aceste aspecte, de la agenda la transcript sunt facute publice pe Internet, pentru a incuraja participarea.
  3. Secretariatul are sarcina, de asemenea, sa faca un calendar unitar cu toate consultarile cerute de legea 52 si sa monitorizeze implementarea sa de catre acele organe ale statului care propun legi si politici care ar trebui conform legii sa faca obiectul consultarii. Anual va fi prezentat colegiului un raport privitor la aceste consultari cu statisticile relevante. Actualmente exista un unic raport al SAR pe aceasta tema – il puteti citi aici: http://sar.org.ro/wp-content/uploads/2014/08/Policy-brief-67_Implementarea-principiului-transparen%C8%9Bei-decizionale-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia_ro.pdf

  Orice sugestii de imbunatatire sunt binevenite. Nu refuzam diaogul.

  Reply
  • Dan_Bruma

   PERFECT. Pe ce site vor fi facute publice? Site-ul guvernului, al unui ONG? Poate ca ar fi bine ca un site specific sa fie dedicat acestui proiect. Un reprezentant al guvernului va face parte din acest Colegiu sau nu? Cine va dicta continutul raportului?

   Reply
 10. Pinno

  De fapt prin acesta idee V. Ponta (ca mai toti politrucii romani) vrea sa cumpere societatea civila! Daca nu o poate cumpara, exista metode de a o elimina/inchide gura. Vom vedea dupa ce VV Ponta va deveni un presedinte „impecabil”!? Taberele pt. turul II vor fi aprox. egale, dar PSD are tehnici exersate de furt al voturilor!

  Reply
 11. ionel

  asa d-na alina, dati-le peste nas, nu le faceti jocurile acestor banditi socialisti..nu ne lasati singuri in fata furtunii securistice a lui ponta!! va multumim din suflet…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *