Roxana Wring

Alertă în Modrogan! RA-APPS scoate la vânzare un parc istoric protejat de lege

RA-APPS încearcă să vândă, pentru a treia oară, o parte din Parcul Filipescu (descris în anunțul RA-APPS aparut pe site-ul instituției ca fiind ”Sere de flori și răsaduri cu terenul aferent”). Cu încăpăţânare, în ciuda faptului că la primele două licitaţii cu strigare nu s-a depus nicio ofertă. Terenul aparține monumentului istoric Vila Brâncoveanu[1], Aleea Modrogan nr.1, sediul Partidului Democrat Liberal. S-ar părea că investitorii cunosc mai bine legea şi le este mai frică de încălcarea ei decât oficialilor de la Regie. Pe bună dreptate, pentru că terenul în cauză, rezultat, cel mai probabil, din dezmembrarea parcelei istorice protejate, nu este construibil.

Scurt istoric al licitației. 2 iunie 2014: RA-APPS anunţă licitaţia deschisă cu strigare pentru „Sere de flori şi răsaduri cu terenul aferent (teren+construcţii) cu Au 228,97 mp şi teren aferent 4.200 mp, Aleea Modrogan nr.1A, sector 1, Bucureşti”, contra sumei de: 5.232.000 Euro plus TVA. Niciun cumpărător. Trei săptămâni mai târziu, în data de 23 iunie, preţul scade la 4.708.800 Euro plus TVA. Niciun cumpărător nici de data asta. RA-APPS își încearcă norocul și a treia oară, anunțând pentru 30 iulie o nouă licitaţie deschisă cu strigare. Preţul a scăzut la 4.185.900 Euro plus TVA.

Este posibil ca până la anunţul celei de-a treia licitaţii funcţionarii RA-APPS  să nu fi cunoscut Legea monumentelor istorice[2] care defineşte monumentul istoric ca fiind „construcţie sau  parte de construcţie (…) împreună cu terenul aferent” şi nici Legea mediului[3] care include pepinierele şi serele în categoria de spaţii verzi, pe care nu se poate construi. Este, de asemenea, posibil ca funcţionarii RA-AAPS să nu fi fost la curent nici cu reglementările urbanistice aprobate de Consiliul General al  Primăriei Municipiului Bucureşti[4], cum e cea din 2009 care interzice construirea pe terenul pe care tocmai l-au  scos la vânzare.

Între timp, însă, pentru a corecta această lipsă de informare, Asociaţia Pro.Do.Mo a trimis conducerii RA-APPS solicitarea din 23.06.2014 (aici)  în care  atrăgeam atenţia asupra faptului

că vânzarea terenului este problematică, având în vedere că orice investitor de bună credinţă nu va putea valorifica terenul pentru construire, şi ceream acces la documentele publice care făceau dovada  adresei poştale Aleea Modrogan nr. 1A, „sere şi răsaduri cu teren aferent”, pentru  că nu  era inclusă în Hotărârea de Consiliu nr. 34/2009 „Definirea regimului tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie a monumentelor, în scopul protejării patrimoniului arhitectural şi urbanistic al municipiului Bucureşti”.

Răspunsul primit de la Biroul de Presă al R.A.-A.P.P.S. (aici) ne îngrijorează; ignoră solicitarea făcută în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi confirmă ceea ce până de curând era doar o bănuială, funcţionarii R.A.-APPS  ignoră Legea monumentelor istorice, Legea mediului şi Hotărârea Consiliului General.

Pentru terenul de la Aleea Modrogan nr. 1A nu pot exista decât două tipuri de investitori de succes: investitorul imobiliar, care ştie la ce uşi să bată pentru a face să dispară parcul istoric şi să  apară, hocus-pocus, terenul construibil şi investitorul filantrop, iubitor de patrimoniu, dispus să întreţină parcul şi să-l pună la dispoziţia bucureştenilor. Pentru toţi ceilalţi, caveat emptor!

Note:

[1] Studiu istoric de fundamentare a P.U.Z. – zona protejata nr. 48 – Parcelarea Filipescu,  Arh.urb. Irina Popescu-Criveanu, Arh.urb. Ștefan Bâlici

[2] Legea 422/2001, Art 3, alin (a)

[3] Legea 47/19.02.2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administratia spatiilor verzi din intravilanul localitatilor

[4] HCGMB 34/19.02.2009 “ Definirea regimului tehnic al constructiilor supuse autorizarii in zonele protejate si in zonele de protectie a monumentelor, in scopul protejarii patrimoniului  ahitectural si urbanistic al municipiului Bucuresti”

Nota redacției România Curată: Roxana Wring este președintele Asociației Pro.Do.Mo.

***

Parcul Filipescu/ FOTO: Luca Avădani

modrogan parcul filipescu 1

modrogan parcul filipescu 2

modrogan parcul filipescu 3

modrogan parcul filipescu 4


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Alertă în Modrogan! RA-APPS scoate la vânzare un parc istoric protejat de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *