Romania Curată

ALERTĂ: Guvernul își subordonează agenția independentă responsabilă de achizițiile publice. Cine și cum va controla contractele din bani publici

Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții și Societatea Academică din România au luat act de proiectul de Hotărâre privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la data de 28 iulie 2015.

Organizațiile semnatare doresc să atragă atenția asupra faptului ca acest proiect de hotărâre conține o serie de aspecte problematice ce pot afecta eforturile autorităților de a eficientiza sistemul achizițiilor publice în România în sensul discreditării reformei încă dinaintea implementării acesteia.

Considerăm că:

 1. Subordonarea ANAP Ministerului Finanțelor Publice, o instituție ce derulează ea însăși achiziții semnificative atât ca volum cât și ca valoare, este problematică, întrucât nu se poate discuta de un mecanism de verificare și control ex-ante în ceea ce privește întocmirea documentației și atribuirea banilor prin încheierea de contracte publice chiar de către această entitate;
 1. În directă legătură cu punctul 1, ministrul care are în subordonare agenția capătă o influență deosebită în cadrul structurii guvernamentale și chiar în ceea ce privește urgentarea unora dintre procedurile pe care le dorește a fi promovate prioritar. Aici reamintim faptul că înființarea ANAP a fost inițiată de către Secretariatul General al Guvernului, inițiativă care ulterior a fost în mod inexplicabil influențată de către actualul Minister al Finanțelor Publice;
 1. Există probabilitatea ca modul de funcționare să fie unul greoi din punct de vedere birocratic, fapt ce va afecta eficiența sistemului (se extinde lanțul de decizie, există riscul unor opinii diferite în ceea ce privește soluționarea unor proceduri inițiate sau în derulare, obligativitatea realizării unor dări de seamă pentru stabilirea raportării la interesul general al unor proiecte, etc.);
 1. Transparența decizională a fost afectată din cauza faptului că desființarea ANRMAP și înființarea unei agenții naționale în subordinea unui minister nu a fost discutată cu cei invitați să-și spună opinia asupra Strategiei Naționale în Domeniul Achizițiilor Publice. Mai mult, în Secțiunea 6 a Notei de Fundamentare – care se referă la Consultările normative în vederea elaborării prezentului act normativ – se precizează lipsa disponibilității de a discuta cu grupurile de experți independenți în special și cu societatea civilă în general.

Dorim consultarea reală a societății civile și implicarea în dezbatere a specialiștilor din domeniul achizițiilor publice pentru  discutarea și depășirea  aspectelor problematice enumerate mai sus.

Organizațiile semnatare își exprimă disponibilitatea de a participa și contribui la îmbunătățirea funcționării sistemului de achiziții publice, inclusiv prin discutarea structurii și modalității de lucru a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții (ANSA)

Societatea Academică din România (SAR)

Asociatia Salvati Bucurestiul

Asociatia Pro. Do. Mo

Bucureşti, 3 august 2015

***

Vă puteți alătura acestui protest semnând, fie ca persoană privată (prenume, nume), fie ca reprezentant al unui ONG sau partid politic, formularul de comentarii de mai jos.

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “ALERTĂ: Guvernul își subordonează agenția independentă responsabilă de achizițiile publice. Cine și cum va controla contractele din bani publici

 1. Nelu Stiuca

  Pentru PREVENIREA fraudelor publice in Ro este necesar ca, la nivel NATIONAL, sa se infiinteze un colectiv de lucru format din experti INDEPENDENI si INTEGRI, denumit “BIROUL NATIONAL pentru STUDIU BUGETAR” , cu caracter operativ, asemanator celui ce activeaza, de cand a inceput criza, in Marea Britanie, care sa optimizeze si organigramele, statele se functii, supradimensionate din toate structurile statului si sa avizeze oportunitatea si eficienta alocarilor bugetare pentru INVESTITIILE PUBLICE.
  Acest colectiv de lucru trebuie sa aiba doar scopuri social-economice si sa cuprinda specialisti (auditori) din toate domeniile de functionare a statului si din sectorul privat (fara pretentii de plata) cu experienta dovedita, buna credinta, onoare, demnitate, putere de creatie si care sa manifeste multa omenie si mai ales CARACTER in actiunile lor.
  Tot pt prevenirea fraudarii resurselor publice in statele lumii democratice ACHIZITIILE si CONTRACTELE pt INVESTITII PUBLICE sunt gestionate de catre ONG-uri care pot fi mult mai usor monitorizte de catre autoritatile statului si nu numai.
  Intr-o democratie damboviteana ca cea din Ro mergea si numai acordarea vizei de control financiar preventiv de catre MFP Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Unde este opacitate ferma aceasta se mentine fara nici un efort uman.

  Reply
 2. Dumitru

  Problema este lipsa de transparenta, nu obedienta diverselor agentii. Mie mi se pare dn ce in ce mai mult ca „independenta” diverselor agentii e o idee proasta, pentru ca se pierde controlul politic, cel care defineste un stat democratic. Eu cred ca ceea ce trebuie e transparenta absoluta a achizitiilor, impreuna cu un sistem de investigatie si de justitie dirijat de importanta fraudei (in lei sau euro) si unde toti actorii sunt responsabili atat politic cat si juridic.

  Bineinteles, vor fi cei care imi atrag atentia ca „sistemele avansate” din vest au asemena agentii independente, incepand de la bancile nationale si pana la justitie. Eu o sa atrag atentia celor ce fac remarci de genul asta ca asa-zisa democratie reprezentativa e in criza in toata lumea. Poate ca din Romania asta nu se vede, dar criza este acolo, manifestata prin lipsa de interes sau de responsabilitate a alegatorului, prin erodarea rapida liberatilor individuale si prin existenta lobby-urilor de toate felurile, etc. Dealtfel, daca nu se doreste democratie, putem foarte bine sa ne intrebam de ce am mai facut revolutia din 1989, pentru ca anii de liberalizare de dupa au fost pentru Romania o catastrofa mai rea decat ciuma neagra (populatia va ajunge la 15 milioane prin 2050).

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dumitru: agenția nu legiferează, ci realizează politici publice în domeniu; mai simplist spus e ca și cum Guvernul, care are obligația să organizeze dezbateri publice pe diferite teme cu societatea civilă, specialiști etc., își face un ong, subordonat unui minister (așadar cu un control și decizie ierarhică pe verticală), pentru a putea spune apoi că a consultat societatea civilă…
   faptul că agenția rămâne independentă nu înlătură responsabilitatea politică a Guvernului; dimpotrivă, mai degrabă subordonarea ei o înlătură: atâta timp cât agenția va fi subordonată guvernului e destul de evident că va spune/face ce vrea Guvernul, iar guvernul se va spăla pe mâini și va zice ”asta au zis specialiștii”…

   Reply
 3. Mirela Raicu

  Subscriu, aceasta subordonare trebuie anulata, e contrara existentei in sine a acestei agentii.

  Reply
 4. Titina Nica Ţene

  Să plece Ponta. Aseară la Rareș Bogdan Doamna Pipidii a fost excepțională! Sincere felșicitări

  Reply
 5. Teodorescu Roxana

  Pentru a intari cele de mai sus, va supun atentiei felul in care Teodorovici a manevrat totul. In ziua in care pe site-ul ministerului de finante (28.07)
  http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro, a aparut proiectul de Hotarare privind infiintarea ANAP, proiect supus dezbaterii publice ,, IN ACEEASI ZI,Gurevenul a aprobat Hotararea de Guvern, pe care inca nu a publicat-o in Monitorul Oficial. Actualul Prim-ministru (Oprea)nu a dat OK spre publicarea in M.O. spunand ca NU-SI POATE ASUMA ASA CEVA, dar ii va lasa aceasta „placere” domnului V. Ponta .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *