Alegeri Locale 2004

PENTRU ŞAPTE ORAŞE CURATE,

PENTRU ŞAPTE PRIMARI ONEŞTI

Un ghid pentru alegerea primarilor, valabil in Bacau, Braila, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea, Timisoara

COALIŢIA PENTRU UN PARLAMENT CURAT face publice biografiile unor candidati la primarie din sapte orase majore ale tarii care NU ating, desi in masuri diferite, standardele necesare unei politici curate si unei administratii oneste. Criteriile urmarite in redactarea acestor biografii sint urmatoarele: un om de afaceri onest nu isi contruieste averea prin afaceri cu statul atunci cind el sau cineva din familia sa are o pozitie influenta in institutia de stat care a incheiat respectiva afacere; un functionar sau consilier municipal onest nu admite ca primaria sa faca afaceri cu firma sa proprie, a familiei sau a asociatilor sai, deci nu profita sau nu aduce profit clientilor sai de pe urma functiei pe care o detine, lucru care presupune un conflict de interese. Un primar onest nu se muta de la un partid la altul pentru a-si pastra o functie in sectorul public sau a capata vreun avantaj personal, in sfirsit, un primar sau om politic onest nu poate sa fi fost un colaborator al fostei Securitati, care sa fi facut rau colegilor, rudelor si prietenilor. Averea in sine nu reprezinta o dovada a coruptiei, ci doar averea rezultata din afaceri cu statul, in detrimental statului si atunci cind statul e reprezentat chiar de omul politic sau de partidul sau aflat la guvernare.O asemenea avere nu este o avere curata. Aceleasi criterii vor fi aplicate si pentru candidatii la Parlament.

Nu toti candidatii sint la fel. Singura cale sa ne aparam de coruptia vietii noastre politice este sa facem diferenta dintre unii si altii. Faceti diferenta! Nu votati oameni care folosesc administratia si politica numai ca sursa de cistig. Nu votati oameni care isi fac o profesie din a trece de la un partid la altul in cautarea profitului personal.

Nu asteptati de la altii cind aveti puterea singuri sa faceti curatenie. Nu depinde de altcineva. Noi va dam informatia. Dvs. faceti diferenta. V-ati saturat de avantajele necuvenite pe care le au mereu aceiasi oameni? Incepeti curatenia de undeva. Incepeti curatenia din orasul dvs!

BACĂU

Dumitru Sechelariu, actual primar PSD, anterior PNL, apoi independent, are o diploma de bacalaureat falsa, a fost condamnat pentru furt in 1983 si anchetat pentru uciderea unui batrin intr-un accident auto in 1988. In timpul mandatului sau ca primar a vindut Societatea de transport public mamei sale, dupa care i-a incredintat exclusivitatea transportului public in oras. A pierdut deja un proces pe aceasta tema cu ceilalti transportatori. Controleaza orasul si prin intemediul trustului de presa “Desteptarea” al carui patron este si a reusit, tot in timpul mandatului, sa achitioneze pachetul principal de actiuni la Letea SA, unicul producator de hirtie de ziar din Romania, dupa o licitatie la care a participat singur. Detine opt ha de teren intravilan, un lac intravilan de 7000 mp, si o casa de 900 mp, construita in timpul mandatului, precum si mai multe firme. Consiliul local PSD a transferat in proprietatea privata a lui Sechelariu, printr-un schimb avantajos lui, patru hectare de teren din domeniul public intr-o zona centrala unde urmeaza sa se construiasca un complex comercial. Organul de ancheta al Uniunii Europene, OLAF, a deschis o ancheta despre reteaua de afaceri din Bacau al carei cap este primarul Sechelariu, dat fiind ca si fonduri europene sint utilizate de aceasta retea. Candideaza pentru PSD.

Ovidiu Budeanu, om de afaceri, detine printre alte firme serviciile publice de apa si canalizare din Onesti, obtinute de la FPS in perioada cind partidul sau era la putere. Candideaza pentru PNL.

Mihai Banu, actualmente candidatul Partidului Democrat, a candidat in trecut pentru PDAR si PNL.

Romeo Stavarache, candidatul din partea Partidului Umanist Roman, a mai fost inscris in PDSR si ApR.

BRĂILA

ANTON LUNGU, candidatul PUR, a fost acuzat ca a facut politie politica, in calitatea sa de fost prim secretar PCR dindu-si acordul pentru urmarirea de catre Securitate a scriitorului Gheorghe Lupascu, care a fost ridicat de pe strada si internat intr-un spital de psihiatrie. Potrivit dosarului de urmarire informativa luat de la CNSAS, exista un ordin al Militiei prin care Gheorghe Lupascu urma sa fie arestat in 1988, ordinul avind aprobarea Comitetului Judetean PCR, condus de Anton Lungu. In perioada 2001-2002 in urma unui control al Curtii de Conturi, primariei i-au fost imputate peste 20 de milarde de lei. Printre aspectele incriminate de Raportul Curtii se regasesc contracte pentru lucrari in constructii atribuite SC Condor SRL Braila, firma ce apartine ginerelui lui Anton Lungu. Primar timp de zece ani, el a trecut pe rand de la PSM la PSD, pentru ca acum sa candideze pentru PUR.

VASILE HOREZ, candidat din partea PUNR a suferit trei condamnari penale, cumulind un total de circa 8 ani de inchisoare pe care i-a executat efectiv. Primele condamnari au fost pentru inselaciune si trecere frauduloasa a frontierei, iar in 1992 pentru uciderea din culpa a unui copil intr-un accident de circulatie.

MIHAI DĂNUŢ, candidatul PRM, om de afaceri, patron al firmei ” Select”, a fost implicat intr-un proces cu firma „R Dol” SRL, careia nu i-a restituit datoria de 800 milioane lei, existind in acest sens si o hotarare definitiva si irevocabila. Mai are datorii la CET pentru neplata furnizarii apei calde si a agentului termic la societatile pe care le detine. A fost membru PSD, iar la sfirsitul lunii decembrie 2002 a intrat in PRM.

Constantin Cibu, fost membru CC al PCR, a trecut pe la ApR, actualmente fiind candidatul PNL. Firma sa, „Phoenix” SRL are datorii restante la bugetul de stat de peste 1 miliard de lei, altele fiind reesalonate.

CLUJ

Gheorghe Funar, primar din anul 1992, a fost suspendat din functie pentru abuz in serviciu in 2001, apoi in 2003 a fost amendat de Parchetul Judecatoriei Cluj si de judecatoria Suceava cu amenda penala. In noiembrie 2003 Curtea de Conturi a pus sechestru pe casa lui Gh. Funar pentru a recupera primele si indemnizatiile necuvenite incasate de acesta in perioada 2002-2003. Candideaza din partea Partidului Romania Mare.

Ioan Rus, candidatul PSD, ministru de interne si fost prefect al Clujului, este implicat in Societatea Napoca Constructii SA (prin societatea Transilvania Invest), care a cistigat in ultimii ani contracte importante de lucrari publice in judetul Cluj, inclusiv prin atribuire fara licitatie a unor contracte cistigate de firme internationale. Ultimul contract obtinut are valoarea de 2.25 milioane euro, si a fost atribuit de catre Consiliul Judetean Cluj, al carui presedinte este Şerban Gratian, membru PSD si fost presedinte al aceleiasi societati Napoca Constructii SA. Averea declarata a lui Ioan Rus este de peste o suta de mii de dolari, adaugindu-se o vila, un apartament de 174 m2 si un autoturism Toyota.

CONSTANŢA

Radu Mazare, candidatul PSD, a fost membru in Partidul Democrat de unde a fost dat afara in 1997. S-a inscris in PSD in 2003. Condamnat la inchisoare pentru calomnie in 1996 si gratiat. In calitate de actionar la societatile Compress Holding, Compress Advertising si Xenoti SRL s-a aflat in conflict de interese cu functia de primar din cauza litigiilor dintre acestea si Primarie. Toate conflictele au fost solutionate in defavoarea Primariei, deci a publicului constantean. De asemenea, firmele sale au beneficiat de contracte cu primaria de-a lungul mandatului prin grupul Compress, care are datorii la Agentia de Valorificare a Activelor Statului de peste 28 de miliarde. Radu Mazare are o avere personala de peste un milion de dolari, incluzind iahturi, tablouri si bijuterii.

IAŞI

Gheorghe Nechita, fost membru PD, a trecut la PSD pentru a-si pastra pozitia de director RAJAC dupa alegerile din anul 2000. Desi fusesera depistate, cum spunea chiar seful Corpului de control al guvernului, Victor Ponta, nereguli financiare grave la Regia de apa-canal condusa de dl Nechita, ancheta s-a stins in 2001. Costul apei la Iasi este cel mai ridicat din tara, si in ciuda pozitiei de monopol a Regiei, sume serioase din bugetul acesteia, deci bani publici, au fost folosite pentru a cumpara publicitate in presa locala, o forma de a cistiga bunavointa presei. A ajuns primar interimar in 2003, dupa ce primarul Simirad, trecind el insusi la PSD, a fost numit ambasador. Asociati ai sai de la firma NEDO, in care a fost implicat si el pina foarte recent, au beneficiat de contracte cu primaria. De altfel primarul Nechita a cumparat in anul 2001 cu 2200 de dolari pachetul sau de actiuni la firma NEDO, ca sa o vinda recent pentru 160 000 de dolari, desi veniturile raportate ale firmei sint modeste. Estimarea proprie de avere a primarului iesean este la 450 000 euro, cu toate ca a lucrat intotdeauna in sectorul de stat ca bugetar.

Constantin Neculau, fost la Partidul Democrat, actualmente Romania Mare. Ca functionar la Regia de gopodarie comunala a fost implicat in 1992 in scandalul distributiei de locuinte din fondul locativ, doar moartea subita a primarului Emil Alexandrescu facind ca vinovatii sa nu plateasca cu slujbele. In conflict de interese de peste zece ani ca si consilier local, firma de constructii a socrului sau avind nenumarate contracte cu primaria.

Radu Fenechiu, consilier judetean si candidat PNL, isi evalueaza averea la peste un milion de euro. A avut contracte cu statul incepute in perioada guvernarii 1996-2000.

ORADEA

Petru Filip, candidat din partea PD, primar in functie. A mai fost primar in perioada 1992-1996. Detine impreuna cu sotia sa 35% din actiunile firmei Investmond. Investmond se afla in mai multe litigii cu Administratia Patrimoniului Imobiliar al orasului, aflata in structura Consiliului Local, controlat de Petru Filip, punindu-se problema conflictului de interese. La inceputul acestui an, Parchetul National Ancticoruptie a demarat verificari cu privire la achizitionarea de catre Consiliul Local, la propunerea lui Petru Filip, a actiunilor detinute de persoane si firme particulare la Clubul de fotbal FC Oradea. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi Bihor, s-a constatat un prejudiciu de 7 miliarde de lei imputabil responsabililor din administratia publica locala. Petru Filip locuieste intr-o casa (achizitionata inaintea actualului mandat) situata in zona rezidentiala a orasului, evaluata la 1,2 miliarde lei, dar mai poseda si un apartament de 100 mp atribuit din fondul locativ de stat in perioada primului sau mandat de primar. In momentul de fata isi ridica o casa de vacanta pe malul unui lac din regiune.

Mihai Bar a fost anchetat de Parchet, fiind acuzat ca in calitate de presedinte al ATCOM, parte a UCECOM a instrainat ilicit spatii ale societatii si a facut afaceri paguboase, care au adus un important prejudiciu cooperatiei. A fost scos ulterior de sub urmarire penala. In timpul mandatului sau de presedinte al Consiliului judetean Bihor (1996-2000) i s-au adus acuze ca a facilitat diverse afaceri ale fratilor Micula, proprietarii holdingului European Drinks, inclusiv achizitionarea hotelului Crisana din statiunea Baile Felix de la Consiliul Judetean in conditii avantajoase pentru cei doi oameni de afaceri. Candideaza pentru PSD, desi in 2002 a fost exclus din partid deoarece a afirmat ca este plin de „mafioti”.

Rozalia Biro (UDMR). Viceprimar din 2002. Pina la obtinerea acestei pozitii a fost directoare generala a firmelor lui Alexandru Kiss, liderul UDMR. Continua sa fie actionara la toate firmele lui Kiss, in numar de 13, unele facind afaceri cu primaria. Un exemplu este reabilitarea acoperisului pasajului „Vulturul negru”. Reprezentata UDMR este mare proprietar de trenuri, detine 6300 mp intravilan, 25 de hectare teren arabil, plus alti 1000 mp intravilan cumparati recent. Are depozite bancare de 3,5 miliarde lei, iar actiunile la diferite societati comerciale depasesc 10.000 euro.

TIMIŞOARA

Petre Petrisor este fost magistrat, destituit din functia de presedinte al Tribunalului Timis in 1997 pentru infractiunea de favorizare a infractorului in cazul a doi oameni de afaceri condamnati pentru contrabanda si alte infractiuni: Zaher Iskandarani si Mujea Marcelini. Desi a fost achitat in anul 2000 de catre Curtea Suprema, Parchetul General a intentat in 2003 un nou proces contra lui pentru fapte similare. In perioada in care era presedinte al Tribunalului a obtinut o locuinta sociala pentru mama sa, pe care a transformat-o mai tirziu intr-o vila de lux pentru uz propriu. In perioada in care a fost magistrat si-a construit o casa de vacanta cu valoare de impozitare de un miliard si a achizitionat mai multe autoturisme de lux (Mitsubishi Pajero, Mercedes). Candideaza din partea Partidului Romania Mare.

Horia Ciocarlie, prefect din 2000, si-a crescut averea de la data obtinerii acestei functii cu doua apartamente, un autoturism Hyundai si obligatiuni in valoare de peste 10 000 de euro. Candideaza din partea PSD.

Aceste biografii pot fi gasite de asemenea pe situl Internet al Coalitiei http//: contracoruptie.ong.ro unde vor fi afisate la toamna biografiile tuturor candidatilor parlamentari pe locuri eligibile din toate judetele si municipiul Bucuresti.

Membrii coalitiei:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Societatea Academica din Romania

Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu”

Alianta Civica

Grupul pentru Dialog Social

Asociatia Pro Democratia

Fundatia pentru o Societate Deschisa

Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki

Asociatia Studentilor din Facultatea de Ştiinte Politice

Freedom House Romania

Pagina de Internet a Coalitiei: http://contracoruptie.ong.ro

Telefon: 0721261509


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *