Mihai Goțiu

Alegerea corectă. Ponta, dă share și like la asta!

Victoria Simonei Halep în fața Serenei Williams a făcut înconjurul lumii. ”Cea mai mare victorie a carierei pentru Simona”, au titrat, deopotrivă, jurnaliști români și străini. Mai mult, jocul rezultatelor a făcut ca Simona să fie calificată deja în semifinalele Turneului Campioanelor înaintea meciului de astăzi cu Ana Ivanovici. Iar cum Maria Sharapova a ieșit din cursă, a alege între Wozniacki și Radwanska nu e o alegere, ambele sunt pentru Simona adversare la fel de redutabile, respectiv la fel de accesibile. Singura necunoscută rămânea a patra semifinalistă, Ana Ivanovici sau Serena Williams?

Din acest punct de vedere, Simona într-adevăr putea alege. O victorie în două seturi a sârboaicei o trimitea acasă pe Serena. Iar Simona avea motive cât se poate de pragmatice să-și dorească asta. Pe de o parte, evita astfel o posibilă reîntâlnire cu liderul mondial în finala turneului. Și să o învingi o dată pe Serena Williams e o performanță extraordinară. Să obții două victorii în fața ei, în aceeași săptămână, ține de domeniul fantasticului. Pe de altă parte, dacă Simona vrea să atace prima poziție a clasamentului mondial feminin, WTA, trebuie să treacă de aceeași Serena Williams. Iar aproximativ 1.000 de puncte, în plus sau în minus în dreptul americancei (cât ar putea obține în plus Serena trecând de grupe și câștigând turneul) nu sunt deloc puține. Toate calculele și strategiile din lumea tenisului arătau că cel mai bine pentru Simona ar fi fost să piardă meciul în două seturi. Eventualele cârcoteli ar fi fost uitate repede – au fost ele meciuri strategice în toate sporturile, cu mize mult mai mari, și Pământul a continuat să se învârtă în jurul Soarelui.

Partida a început cu Simona în forță, care s-a distanțat la 4-1 și 5-2 și avea serviciu pentru set. Cu cele cinci game-uri câștigate, nu se mai punea nici măcar problema locului I în grupă. A urmat deconcentrarea. Ana Ivanovici și-a jucat șansa până la capăt și a întors la 6-5 în favoarea ei. Cârcotașii au prins glas. Simona a egalat la șase, dar a pierdut setul în tie-break. Vocile cârcotașilor au crescut în intensitate. Dar Simona le-a luat rapid piuitul în setul secund, pe care l-a câștigat cu 6-3. Din nou, aparent, împotriva propriului interes. Pentru că asta înseamnă jucarea unui set suplimentar, implicit, o risipă de energie în plus înaintea semifinalei.

Mă credeți sau nu (nu știu când veți citi aceste rânduri), textul de mai sus am început să-l scriu la finalul primului set și îl voi încheia înainte de terminarea celui decisiv, care mai contează doar pentru statistici. Pentru că indiferent de soarta celui de-al treilea set, Simona Halep a obținut o victorie cu mult mai mare decât cea din fața Serenei Williams. A câștigat meciul cu ea însăși și meciul cu toți cinicii și pesimiștii din lumea asta care spun că singurele motivații ale acțiunii oamenilor sunt cele dictate de interes, și că interesul poate scuza orice. Că e cea mai bună jucătoare din istoria tenisului românesc, ne dovedise de ceva vreme. Astăzi a demonstrat ceva în plus. Că joacă cinstit. Și că cinstea e mai presus de orice interes. Și da, ne-a demonstrat că mai există și români cinstiți și că, până la urmă, ”binele învinge”. Pe bune, nu e o glumă. Avem dovada.

P.S.: Victor Ponta și echipa lui de campanie și-au făcut un prost obicei din a se asocia pe Facebook cu victoriile Simonei Halep. Ei bine, domnule Ponta, dacă ai idee ce înseamnă cuvântul ”cinste”, dă share și like la asta!

***

UPDATE: Simona Halep a pierdut setul decisiv cu Ana Ivanovici și meciul. Dar setul câștigat face mai mult decât un turneu de Mare Șlem. De fapt, cu greu s-ar găsi și un termen de comparație. E precum în reclama cu ”pentru toate celelalte există MasterCard”. La fel și în cazul Simonei, pentru toate celelalte victorii ale ei, trecute și viitoare, există premii și bonusuri. Nicio sumă de bani și nici un titlu nu poate recompensa cu adevărat setul câștigat astăzi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Alegerea corectă. Ponta, dă share și like la asta!

 1. Dan

  ce „lovitura electorala” in nas ar lua Ponta daca, prin absurd, Simona iar da un flit elegant pe facebook… ne-ar putea salva tara de Ponta si lichelele lui

  Reply
 2. Marcu Simionovici

  …sa-i tinem „pumnii” in continuare…
  cat despre Dl. Ponta, il rog sa se retraga din cursa prezidentiala ! Il rog !
  Ar fi un act de maturitate !

  Reply
 3. presecan alexandru

  Iata un exemplu, demn de urmat, de toti politicienii romani……….. dar din pacate, ei n-au fost crescuti de parintii SIMONEI HALEP, politrucii astia de azi, nu vor intelege si nici nu vor cistiga niciodata, un set pentru ei si familiile lor si sa ne lase si noua, romanilor de rind, doua seturi, din fericire avem o SIMONA, o NADIE, un HAGI, un PATZAICHIN si multi alti sportivi si artisti, care sper sa fie adevaratele modele, pentru generatiile care vin…..MULTUMESC SIMONA HALEP, primeste toata consideratia mea , datorita si tie, DOMNISOARA, „mi-s” mindru , ca sunt ROMAN !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *